Watersystemen

 1. 3 jaren geleden

  Ja, het leuke aan tiny houses is het ontwerpen ervan en lekker creatief zijn met techniek. Het is natuurlijk een gemis dat we niet in bijv. Australië wonen met die geweldige zon. Off-grid is daar een eitje!

  Wat ik nu zeg, is een beetje speculeren, maar heel ver zal ik er niet vanaf zitten, denk ik. Een keukenboiler is vaak coldfill en hotfill, en met een inhoud van 5 tot 15 liter kan je met mijn systeem aardig uit de voeten. Je kan dan kiezen voor 35 tot 80 graden. Deze boiler kan je op 230 via een timer 's nachts of overdag verwarmen of via een schakelaar 10 tot 30 minuten van te voren. Je hebt ook kleine boilers (lager voltage/wattage) voor op de camping, maar die zijn niet zo efficiënt/energiezuinig. Een doorstromer heeft gekoppeld aan een recycle douche maar weinig vermogen nodig om bij te warmen. Direct verwarmen is energiezuiniger dan een grote boiler warm houden, dacht ik. Zowel een 230 als 380 boiler kan je op 230 aansluiten en zal dan voor het bijverwarmen niet op volle kracht stroom trekken, maar je hebt dan wel de snelle doorstroming die het douchen comfortabel maakt. Met voldoende capaciteit (accu's) kan je zelfs een stortdouche in je huisje zetten, haha. Als je volledig filtert heb je misschien niet eens een doorstromer nodig, maar kan je al uit de voeten met een krachtige keukenboiler.
  Korte filmpje over de set van drie met uv lamp:


  Zoiets wil ik, maar dan een maatje kleiner:

  Mijn systeem zal er ergens tussenin zitten en op volledig geplaatst op een kleine wand/ in een uitschuifbaar verticale lade tussen twee wanden.

  Ja, die doorzichtige tank moet uv licht doorlaten inderdaad. Als je een glazen fles met water in de zon laat staan, steriliseert dat ook. In mijn ontwerp voor Almere had ik een grote tank verticaal in het kozijn geplaatst, tegen het raam. Zo had ik 360 zonbelichting. Een flexitank onder het huisje is voor de gewichtsverdeling en voor ruimtebesparing best slim, maar een donkere tank heeft altijd meer kans op vervuiling/groei, lijkt me. UV heeft ook wel een half uur volle zon nodig, dus volledig op de zon steriliseren zal waarschijnlijk in Nederland niet zomaar lukken. Ook weet ik niet of in een glazen bak de kit wel geschikt is om drinkwater te houden. Zelf zou ik voor mijn drinkwater liever voor een serie afgedekte glazen "vazen" gaan en deze voor een raam zetten. Nadeel hiervan is de temperatuurgevoeligheid. Voor niet drinkwater is een grote bak weer wel ideaal.

 2. Bewerkt 3 jaren geleden door MarjoleinJonker

  Kennen jullie deze al? een watertoren: http://www.kraftarch.nl/

  Tip van Reinoud Boland van het Waterland Huisje:

  'Wij hebben er mee geëxperimenteerd bij bouwlab in Nijmegen.
  Het heeft bij ons daar uit eindelijk niet gewerkt maar volgens mij zaten we er niet ver naast.
  Een watertoren heeft het voordeel dat je géén pomp (energie) nodig heb om druk op te bouwen. Hij werk op een windmolentje.
  In principe moet het genoeg druk op leveren om de geiser te laten werken maar het hangt af van de manier waarop je het aansluit. Een knik of scherpe bocht in de aanvoer leiding zorgt voor druk verlies'

 3. Ik heb 'm buiten staan Ep, ingegraven. De planten die ik gebruikt heb zijn winterhard en dat zijn dezelfde als die 12 ambachten gebruikt heeft. Ik heb ook een langwerpige bak ipv een vierkante, maakt denk ik niet zo veel uit, net wat je voor handen hebt ;)

  Paul ik denk dat ik, zonder dat ik die hele wet uitgeplozen heb, daar wel aardig aan voldoe. Ik gebruik alleen biologisch afbreekbare producten in huis en heb een helofytenfilter. Als die eenmaal goed op stoom is kun je het water waarschijnlijk zelfs drinken, maar dat ga ik voorlopig nog niet proberen en zeker eerst goed testen voor het zo ver is :)

 4. Zo'n filter haalt geen bacterieen eruit (voegt er waarschijnlijk nog wat aan toe). In mijn boekje is het dan niet drinkbaar. Urine is bijna steriel als het uit het lichaam komt, maar tevens is het een magneet voor bacterieen - dus da's maar van korte duur. Als je het gefilterde water zou koken dan zijn alle bacterieen dood en is het geschikt voor consumptie. Hetzelfde geldt voor regenwater maar in regenwater kunnen ook kleine hoeveelheden chemicalien zitten waar je geen invloed op hebt - wat je door de gootsteen spoelt ben je zelf bij. Een (actief) koolstoffilter kan deze chemische stoffen binden en eruit filteren. Een regendruppel vormt door een 'stofje' in de lucht... Ook is het oppervlak dat je gebruikt om de regen op te vangen van belang - dat kan ook vervuiling introduceren.

  Dit gezegd hebbende, je kan best wel wat hebben en je hoeft er dus ook niet paniekerig over te doen, maar onnodige risico's nemen krijg je misschien ook spijt van...

  @Anne: je hoeft toch niet 2 spoelbakken te hebben om twee kranen te nemen?