Watersystemen

 1. ‹ Ouder
 2. 3 jaren geleden

  Marjolein, het lozen van particulier huishoudelijk afvalwater in de bodem en in het oppervlaktewater is niet verboden als je je maar aan bepaalde regels houdt, zie met name artikel 2:
  http://wetten.overheid.nl/BWBR0022910/2015-07-01

 3. Ik heb 'm buiten staan Ep, ingegraven. De planten die ik gebruikt heb zijn winterhard en dat zijn dezelfde als die 12 ambachten gebruikt heeft. Ik heb ook een langwerpige bak ipv een vierkante, maakt denk ik niet zo veel uit, net wat je voor handen hebt ;)

  Paul ik denk dat ik, zonder dat ik die hele wet uitgeplozen heb, daar wel aardig aan voldoe. Ik gebruik alleen biologisch afbreekbare producten in huis en heb een helofytenfilter. Als die eenmaal goed op stoom is kun je het water waarschijnlijk zelfs drinken, maar dat ga ik voorlopig nog niet proberen en zeker eerst goed testen voor het zo ver is :)

 4. Bewerkt 3 jaren geleden door Paul

  Ik zie de zin nog steeds niet van een helofytenfilter, normaal gesproken zitten er geen vervuilende stoffen in grijs water dus die hoef je ook niet uit te halen. Fosfaten enz.(kunstmest) in wasmiddelen zijn niet schadelijk voor planten, maar een teveel is ook niet goed. Maar hou de verhoudingen in het oog. Een knijpje in de afwasmiddelfles is in geen verhouding tot wat de boeren op hun land spuiten.
  Ook in zwart water zitten geen vervuilende stoffen, alleen soms wat ongewenste bacteriën/virussen/antibiotica enz. dus die moeten er eerst uit wil je geen kruisbesmetting oplopen.
  Verwijderbaar in een droog toilet, maar ook prima onder de grond. Want met een droogtoilet doe je ook niets anders dan de ziektekiemen hopelijk doden als je die op een composthoop gooit. (zelf heb ik meer vertrouwen in een "fosse-toutes-eaux").
  Mensen zijn net dieren en produceren ook gewoon natuurlijk afbreekbare afvalstoffen. Alleen grote dieren produceren een veelvoud aan deze meststoffen, een koe wel 70kg per dag, een mens maar 200gr ;) net zoveel als een hond die wel overal mag schijten :( . Je moet dan ook niet overdrijven met je milieu-bewustzijn.

  Ik zou wel eens een link willen zien waarin de (wettelijke?) NOODZAAK van een helofytenfilter enz. wordt uitgelegd?

 5. 2 jaren geleden

  Het valt me op dat er op foto's van Tiny keukentjes vaak maar 1 spoelbakje is. Het lijkt mij juist zo fijn 2 bakken te hebben namelijk: 1 met stromend drinkwater en 1 met stromend regenwater. Hierdoor kun je zuiniger omgaan met je drinkwater. Blijft natuurlijk de vraag: hoe kom je aan drinkwater ?

  gr anne

 6. Bewerkt 2 jaren geleden door NewGibran

  Misschien iets voor Tiny Houses ? https://www.facebook.com/events/195030210931891/
  https://dehelleborus.info/evenement/circulair-ontwerpen/

 7. Zo'n filter haalt geen bacterieen eruit (voegt er waarschijnlijk nog wat aan toe). In mijn boekje is het dan niet drinkbaar. Urine is bijna steriel als het uit het lichaam komt, maar tevens is het een magneet voor bacterieen - dus da's maar van korte duur. Als je het gefilterde water zou koken dan zijn alle bacterieen dood en is het geschikt voor consumptie. Hetzelfde geldt voor regenwater maar in regenwater kunnen ook kleine hoeveelheden chemicalien zitten waar je geen invloed op hebt - wat je door de gootsteen spoelt ben je zelf bij. Een (actief) koolstoffilter kan deze chemische stoffen binden en eruit filteren. Een regendruppel vormt door een 'stofje' in de lucht... Ook is het oppervlak dat je gebruikt om de regen op te vangen van belang - dat kan ook vervuiling introduceren.

  Dit gezegd hebbende, je kan best wel wat hebben en je hoeft er dus ook niet paniekerig over te doen, maar onnodige risico's nemen krijg je misschien ook spijt van...

  @Anne: je hoeft toch niet 2 spoelbakken te hebben om twee kranen te nemen?

 8. Bewerkt 2 jaren geleden door Paul

  Regenwater is behoorlijk vies, behalve alle stoffen die regendruppels in de lucht al oppakken, denk maar aan (micro) stof, komt hier ook vuil bij van op je dak bij zoals vogelpoep inclusief virussen en mogelijk met hondsdolheid besmette vleermuizenpoep zitten er ook vergane delen van je dakbedekking in. Rotzooi kun je eruit filteren, bacteriën en virussen kun je doden door koken, maar dat moet dan minimaal 5 minuten duren.
  Eenvoudiger is het toevoegen van Chloor, net zoveel dat je het juist ruikt/ proeft. Na een tijdje kun je dat er weer uit filteren met bv. een koolfilter.
  UV is ook een methode om te steriliseren, het wachten is op een goedkope UV led met de juiste golflengte, ongeveer 265nm.

  Veel eenvoudiger en goedkoop is een omgekeerd osmose-filter dat werkelijk alles uit water verwijderd.

 9. vorig jaar

  Paul, Jij zegt iets over een Chinese douche. Kan je daar iets meer over vertellen? Wat is er goed aan die douche?
  Ik ben geïnteresseerd in Tiny Housing en ben in die sfeer mijn bovenverdieping aan het verbouwen. De natte cel die daar in komt wil ik graag voorzien van droogtoilet (niet nat dus), douche met warmteterugwinning en liefst slim watergebruik (regenwater?). Het mag een beetje in de sfeer zijn als een 'badkamer' op een kleine boot. Ik heb voorkeur voor lowtech oplossingen.

 

of Meld je aan om te reageren!