Zonnepanelen

 1. 3 jaren geleden
  Bewerkt 3 jaren geleden door Jan-Willem

  Soms zie je door de stralen de zon niet meer. Het kiezen van zonnepanelen is een lastig karwei dat het uitzoeken waard is. Ik hoor graag van jullie waar de beste systemen te vinden zijn. Dan plaats ik hieronder de links.

  Solar Constructions
  Links hier
  Links hier

 2. De goedkoopste (Wp voor je Euros) zijn de beste (ook tweedehands).

  Een Wp is een Wp, of die nou geproduceerd wordt door mono of poly cellen, zwart of blauw zijn, een hoog of laag rendement hebben. Ze gaan allemaal minstens 25jaar mee.

  Van de maximaal theoretisch geproduceerde stroom kun je rustig 3/4 nemen als uitgangspunt voor je regelaar.

  Veel belangrijker zijn de regelaars, MPPT zijn de beste (ook uit China, natuurlijk wel een echte MPPT))

  Neem Semi Tractie accu's MET dopjes als je accu's gaat kopen voor je off-grid systeem. Die andere zijn onderhouds ONMOGELIJK gecompenseerd met veel accu-water.

 3. Ik heb zelf lang getwijfeld en ook op marktplaats gekeken, maar durf het niet aan. Zonnepanelen zijn toch vrij kritiek in het hele installatieconcept en wil ook gegarandeerd hebben dat de opbrengst die ze aanvankelijk halen over aantal jaren ook nog gehaald wordt. Ik ben er nog niet helemaal over uit welk type het wordt. Voor ons huis hebben we er 10 nodig; ik overweeg om er 2 hybride panelen bij te doen (dus combi PV/warm water);

  En ik ben driftig op zoek naar goede en betrouwbare accusystemen. Ik weet nog niet hoeveel capaciteit ik precies nodig heb. Is het reeël om te zeggen dat je er bv. 3 dagen op moet kunnen leven als je in een keer een hele donkere periode hebt?

 4. Laat je niet gek maken door commerciële pietpraat.

  Zonnepanelen leveren allemaal ongeveer hetzelfde en gaan tientallen jaren (40+) mee. Het rendements-verhaal is voor THOW niet van belang. Het scheelt hooguit wat cm².
  Vandaar dat de goedkoopste (€/Wp) de beste keus is.

  Semi-tractie lood-accu's (met doppen) zijn nog steeds het beste opslagmedium voor THOW voor stroom (prijs /kwaliteit) en hebben een levensduur van meer dan 10 jaar (bij goed gebruik). Nog beter en helaas duurder zijn lood-tractie accu's.

  Als dat andere spul heeft behoorlijk wat nadelen, met name in levensduur.

 5. Paul, heb je toevallig ook gehoord van de zeezout batterij ? Zou dat een goed alternatief zijn voor bestaande batterijen?

 6. Ik lees elke week wel een verhaal over een doorbraak op batterijen-gebied.
  Ik geloof het pas als ze al een tijdje leverbaar zijn, de prijs bekend is en iemand van een onafhankelijk instituut ze getest heeft ;)
  Al die andere berichten beschouw ik als reclame met het bijbehorende selectieve waarheids- gehalte.

  De lovende verhalen over de zeezout batterijen dateren uit 2014, in 2016 heb ik ze nog nergens gezien.

 7. Half jaar geleden op een beurs heb ik Aquion zout-water batterijen gezien. Zijn ook leverbaar want heb contact gehad met een groothandel in België ook over de prijzen. Viel me nogal wat tegen en formaat is ook vrij fors tov Li-Ion.
  Vooralsnog kies ik voor accu's van Li-Ion.

 8. En de prijs per kWh?

 9. en wat vinden jullie van de tesla powerwall als accu?

 10. Ik heb een Victron Energy installatie, alleen de zonnepanelen zijn van De Pittenspecialist. Erg tevreden mee! Zie ook https://www.marjoleininhetklein.com/2016/05/05/tiny-house-techniek-zonne-energie-installatie/

 11. Bewerkt 3 jaren geleden door Paul

  De keuze voor een Li-ion accu is dubieus, Het verhaal klopt wel maar de vergelijking loopt mank omdat een AGM accu eigenlijk niet zo geschikt is voor een zonnepaneel instalatie.
  Inplaats van een AGM is de juiste keus voor een vergelijk de tractie accu of als deze te groot is de navulbare semi-tractie accu. Dan is de keuze voor een Li-ion accu ineens niet meer zo voor de hand en blijkt de semi-tractie accu betere (en voordelige keus) te zijn. Maar ja, die heeft een klein beetje onderhoud nodig (water bijvullen) en dus gaat het vaak fout (droge accu) en krijgt de accu de schuld.

  Zij weten dat ook wel, let op al die tractie accu's op hun eigen plaatjes: https://www.victronenergy.com/upload/documents/Brochure-Off-Grid,-back-up-and-island-systems-EN_web.pdf

 12. Persoonlijk ben ik geen voorstander van dure alles-in-één oplossingen.
  Van Victron bestaat ook een voordelige keus in de vorm van de identieke regelaars van Fangpusun en een Multiplus, goed tweedehands verkrijgbaar.
  De werking en kwaliteit is hetzelfde, alleen twee extra draadjes trekken van de regelaar naar de Multiplus.

 

of Meld je aan om te reageren!