Zonnepanelen

 1. 3 jaren geleden

  Laat je niet gek maken door commerciële pietpraat.

  Zonnepanelen leveren allemaal ongeveer hetzelfde en gaan tientallen jaren (40+) mee. Het rendements-verhaal is voor THOW niet van belang. Het scheelt hooguit wat cm².
  Vandaar dat de goedkoopste (€/Wp) de beste keus is.

  Semi-tractie lood-accu's (met doppen) zijn nog steeds het beste opslagmedium voor THOW voor stroom (prijs /kwaliteit) en hebben een levensduur van meer dan 10 jaar (bij goed gebruik). Nog beter en helaas duurder zijn lood-tractie accu's.

  Als dat andere spul heeft behoorlijk wat nadelen, met name in levensduur.

 2. Ik lees elke week wel een verhaal over een doorbraak op batterijen-gebied.
  Ik geloof het pas als ze al een tijdje leverbaar zijn, de prijs bekend is en iemand van een onafhankelijk instituut ze getest heeft ;)
  Al die andere berichten beschouw ik als reclame met het bijbehorende selectieve waarheids- gehalte.

  De lovende verhalen over de zeezout batterijen dateren uit 2014, in 2016 heb ik ze nog nergens gezien.

 3. Bewerkt 3 jaren geleden door Paul

  De keuze voor een Li-ion accu is dubieus, Het verhaal klopt wel maar de vergelijking loopt mank omdat een AGM accu eigenlijk niet zo geschikt is voor een zonnepaneel instalatie.
  Inplaats van een AGM is de juiste keus voor een vergelijk de tractie accu of als deze te groot is de navulbare semi-tractie accu. Dan is de keuze voor een Li-ion accu ineens niet meer zo voor de hand en blijkt de semi-tractie accu betere (en voordelige keus) te zijn. Maar ja, die heeft een klein beetje onderhoud nodig (water bijvullen) en dus gaat het vaak fout (droge accu) en krijgt de accu de schuld.

  Zij weten dat ook wel, let op al die tractie accu's op hun eigen plaatjes: https://www.victronenergy.com/upload/documents/Brochure-Off-Grid,-back-up-and-island-systems-EN_web.pdf