Trailerkeuze

 1. ‹ Ouder
 2. 3 jaren geleden

  Beste allemaal,

  de meeste trailers zijn 7,2 meter. Het huisje dat daar op past is dan buiten maat : 6,00 bij 2,50.
  Maar een huisje van 7 meter lang, komt dan (denk ik) op een trialer van 8,2 meter ??

  Zijn de regels in Nederland hetzelfde voor een trailer van 7,2 of 8,2 meter ?

  Mijn vraag is: mag je met een trailer van ongeveer 8,2 wel over de snelweg ? en welk gewicht staat hier dan voor als het huisje leeg is ? Ik denk dat alle zware dingen (koelkast/ kachel/ tafel/stoel, ect) er eerst uit moeten om vervoerd te worden ?

  gr anne.

 3. Ik heb een link toegevoegd aan mijn eerste post: ANWB afmetingen van auto's en aanhangwagens
  Dit zijn in principe alle regels waar je rekening mee moet houden voor een tiny house op wielen

 4. De Vlemminx trailer is de enige reeele keuze op dit moment. Ik vind de prijs waanzinnig duur, maar ik ga mijn handen niet branden aan het lassen van een eigen frame, een ouder caravan slopen of wat dan ook. Als je toevallig zelf kan lassen dan zou je het wellicht voor de helft van de prijs kunnen doen, maar dat schiet niet op. Ze hebben op dit moment ook een model met een laadlengte van 840cm. Dat schiet op :)

  Zodra je met vrachtwagen trailers en zeecontainers gaat werken ga je jezelf op de kosten jagen. Hoe vaak wil je verhuizen? Wil je echt eens in de zoveel jaren, dan kun je net zo goed een tiny house niet op wielen zetten. Met zeecontainers zit je direct met condensproblemen omdat je buitenkant van staal is. Plus inhuur van vrachtwagenchauffeur, dieplader en hijskraan lijkt me een stuk duurder dan iemand met een dikke auto en een be rijbewijs.

  De pipowagens zijn goedkoper, maar het gewicht is vele malen zwaarder, en lijkt een stuk kleiner. Wil je een echt huis op wielen, dan lijkt me de Vlemminx trailer de enige keus.

 5. Ik denk dat een trailer voor een tiny-house een andere constructie vereist dan een caravan, boot of aanhanger. Bij een tiny-house zal het grootste gewicht op de buitenkant van de trailer zijn: de muren en het dak (die weer op de muren steunt) en alles wat verder aan/in de muren vast zit. Dat betekent in mijn ogen dat de trailer dit gewicht van de buitenkant naar de assen moet overbrengen. Met dit uitgangspunt, zet ik vraagtekens bij sommige trailerontwerpen die ik her en der zie.

  [2c]

 6. Dus als ik het ANWB verhaal goed heb begrepen mag je 2,55 meter breed/ 12,00 meter lang en 4,00 meter hoog zijn. En dan gewoon over de verharde weg rijden. Vele mogelijkheden dus.
  Mijn huisje zou ik graag 7 meter lang hebben. Dat zou geen problemen moeten opleveren.
  gr. anne.

 7. @obiwanjacobi Ik denk dat een trailer voor een tiny-house een andere constructie vereist dan een caravan, boot of aanhanger. Bij een tiny-house zal het grootste gewicht op de buitenkant van de trailer zijn: de muren en het dak (die weer op de muren steunt) en alles wat verder aan/in de muren vast zit. Dat betekent in mijn ogen dat de trailer dit gewicht van de buitenkant naar de assen moet overbrengen. Met dit uitgangspunt, zet ik vraagtekens bij sommige trailerontwerpen die ik her en der zie.

  [2c]

  In principe heb je gelijkt, maar vergeet niet dat een framewerk relatief licht is. En als je tiny house stil staat heb je hopelijk op de hoeken van die caravanpoten om alles stijf te houden. De trailers uit amerika zijn extreem overdesigned, puur omdat ze daar met andere gewichten mogen trekken. En omdat iedereen een truck heeft, maakt dat ook niet uit. In Europa zitten we gewoon met andere regels en dus moeten we de tiny houses erop aanpassen. In Amerika gooien ze ook letterlijk alles in die tiny houses, van marmeren aanrechten tot grote veranda's. Is allemaal leuk, maar wij moeten het doen met 3500 kg, inclusief persoonlijke spullen. Ik heb een aflevering gezien van een amerikaanse serie (niet tiny house nation) waar iemand zonder problemen over het gewichtsbudget van 10.000 lbs (~5.000 kg) was gegaan, 15.000 lbs uiteindelijk. Dat heeft in mijn ogen niks meer met tiny te maken.

  Even terug naar de trailers, die balken kunnen ook veel al hebben op basis van stijfheid, de manier waarop het in elkaar zit doet de rest.

 8. Bewerkt 3 jaren geleden door obiwanjacobi

  Lijkt me juist dat je bij het vervoer de stijfheid nodig hebt. Als je huis stil staat kan je alles steunen.
  Hoe dan ook, deze open uiteinden wekken niet echt vertrouwen bij mij...

  -image-

  Ik zou ook graag zien dat er trailers van aluminium komen, duurder maar wel lichter.

  En het zou helemaal mooi zijn als je helemaal geen trailer nodig hebt. Ik weet niet of dat haalbaar is, maar een sterke "doos" zou geintegreerd in je huis kunnen zitten. Dan hoef je er alleen nog wielen onder te zetten en een dissel aan te hangen.

 9. @obiwanjacobi Ik zou ook graag zien dat er trailers van aluminium komen, duurder maar wel lichter.

  Deze trailer is van aluminium... En het is goedkoper dan andere trailers, tenzij je tweedehands iets op de kop wilt tikken. Daarnaast is het ontwerp van deze trailer precies afgestemd op de bouw van een tiny house. Daar hebben ze vanuit de TU, bouw en trailerbouw over nagedacht.

  Als je voor een sterke doos wilt gaan dan is de bodem van een container misschien wel geschikt? Als je daar je huisje op bouwt kun je het met een zelflader transporteren. Enige nadeel is dat je niet veel ruimte hebt in de hoogte.

 10. In de link bovenaan deze discussie staat:

  material steel, O-beams

  Daarom ging ik er vanuit dat het geen alu was.

  Daarnaast is het ontwerp van deze trailer precies afgestemd op de bouw van een tiny house.

  Op welke manier dan?

  Het geintegreerde trailer idee komt voort uit de staal-frame voorbeelden die je her en der voorbij ziet komen. Ik was opzoek naar voorbeelden van het gebruik van (ultra) lichte bouwmaterialen, vandaar. Toen dacht ik, waarom zou je niet ook de vloer daarvan maken (met steunen om de krachten naar de wielen te krijgen)..?

 11. Bewerkt 3 jaren geleden door Paul

  Ik denk ook dat er veel lichter gebouwd kan worden door een zelfdragende carrosserie te ontwerpen voor een THOW. Maar ja, dan ziet het weer "normaal" uit en dat willen de meesten niet. De laatste tijd is dit idee trouwens weer opgepakt door "buscampers", campers gebouwd in een bestelbus met een zelfdragende carrosserie.

  Fruehauf is een van de weinigen trailerbouwers die tegenwoordig zo'n trailer met een zelfdragende carrosserie bouwen.
  http://www.trailergroep.nl/fruehauf/

  Voor touringcars is Setra (SElbst-TRAgengd) een van de eerste busbouwers die van deze methode gebruik maakte.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Otto_K%C3%A4ssbohrer

  Bij sommige bussen zijn de ramen ook een "dragend" gedeelte van de carrosserie geworden. Dit alles om maar zo groot en zo licht mogelijk te bouwen. Ook camper/caravan bouwers doen er van alles aan om zo licht mogelijk te bouwen. Technisch zeer interessant, maar de meesten THOW bouwers willen toch wat anders.

 12. Bewerkt 3 jaren geleden door prensel

  Ik heb gekozen om een onderstel van een houten stacaravan te gebruiken.
  De afmetingen daarvan zijn (oorspronkelijk) 10.5 x 3.5m en heeft aan voor en achterkant een insteek voor een dissel. Als wielen zijn 4 ex-vliegtuigbandjes gebruikt. Die kunnen tot 2500kg per stuk dragen. Voor normaal verkeer zijn deze bandjes niet toegestaan maar als langzaamverkeer volgens mij wel. Het onderstel zelf bestaat uit 2 lange kokerprofielen die op 200cm van elkaar liggen met daartussen wat dwarsliggers. De bodem wordt als sandwich constructie opgebouwd met 100x100mm balken die op 30cm van elkaar liggen. Onderzijde 8mm betonplex en bovenkant 18mm underlayment. Daartussen 10cm steenwol en dampremmende en dampdoorlatende folie. De vrije oversteek aan de zijkant is dus 50cm als ik uitga van totaal 300cm breedte.

 13. @prensel maar als langzaamverkeer volgens mij wel

  Voorzover ik kan nagaan mag met een tractor veel meer qua gewicht . Echter:

  ik uitga van totaal 300cm breedte.

  Puur voor mijn nieuwsgierigheid, heb je toevallig een foto waarop de constructie van het onderstel is te zien?

  Voor een aanhanger achter een tractor gelden de normale afmetingen ofwel 2,60 (i.p.v. 2,55). De drie meter is mogelijk, maar alleen voor de banden? Tenminste zo lees ik het...

 14. Wij hebben sinds kort de mogelijkheid om dergelijke chassis te bouwen,tot 10 meter lang.
  Dit kan met 2 of 3 assen.
  Voor korte afstanden zijn 2 assen voldoende;voor langere afstanden zijn 3 assen een aanrader vanwege de stabiliteit en veiligheid onderweg.
  Ons chassis weegt rondom 600 kg bij 7.5 meter lengte ( lengte zonder dissel)

 15. En de prijs?

 16. Naast een prijsindicatie zouden foto's en specs ook wel handig zijn :). Is dit wat ik voorstel? Of valt deze ook binnen de beperkingen van een normale aanhanger (BE rijbewijs)? Voor mijzelf ben ik ondertussen overtuigd dat een combinatie trekker en schamelwagen beter geschikt is. Voornamelijk omdat de eis van 3,5 ton vervalt en die is met hout en isolatie al snel bereikt.

  Drie assen is iets om over na te denken. Ik heb nu banden gevonden die per stuk 2,5 ton aan kunnen. Omdat ik aan het denken ben over 7 meter woonruimte en 3 meter werkplaats komt het gewicht al snel richting 7-8 ton als je niet teveel over de constructie en inhoud wil nadenken. Ik kon niet veel bruikbaars vinden in de categorie 2 ton per band. Nadeel van genoemde banden is de hoogte en de breedte. Met drie assen kan je enkel bij de dissel en dan iets over de helft een dubbele as. Met zes banden kom je dan op 1,5 ton per band en kan je dus zoeken in de normale autobanden?

 17. Doe je er toch vrachtwagen assen onder.

 18. 2 jaren geleden
  Bewerkt 2 jaren geleden door Judith G

  Hoi, ik heb een gegalvaniseerd frame en zou er dus liever niet in boren. Er werd mij verteld van U-beugels te gebruiken om vloer en wanden vast te maken ... Kan iemand mij in detail uitleggen hoe dit precies in z'n werk gaat? (Ik ben verpleegkundige/journalist van opleiding dus je mag gerust met handen voeten uitleggen). Dank u zeer!

 19. -image-

  Je klemt dus als het ware rond het frame van de trailer. Met meerdere beugels kan je dus je vloerbalken vast maken (klemmen) aan het frame.

  [2c]

 20. Bewerkt 2 jaren geleden door Judith G

  Jaaa nu is het mij duidelijk! Merci merci!
  Eens door de betonplex, de moeren afslijpen veronderstel ik? Moet je dan nog iets over de betonplex smeren - daar waar je bout doorzit - om het waterdicht te maken?

 21. Ik zie het niet helemaal voor me wat je bedoeld, maar probeer een manier te vinden die zo min mogelijk gaten in je vloer achterlaat en de gaten die er dan wel in moeten, water de goeie kant op laten gaan (naar buiten) en (bijna) geen kou-brug vormen.

  Het is goed om dit soort details met een expert te bespreken (en dat ben ik niet ;-).

 22. Nieuwer ›
 

of Meld je aan om te reageren!