Isolatie

 1. 3 jaren geleden
  Bewerkt vorig jaar door Jan-Willem

  Er bestaan tegenwoordig een hele hoop vormen van isolatie van woningen. Ik heb er al een paar op een rij gezet voor jullie, maar ben benieuwd naar jullie ideeën. De eis voor de isolatiewaarde R (warmteweerstand) in het bouwbesluit voor woonwagens is 2,5 m2K/W . Voor een woning geldt 4,5 m2K/W en voor een "passief huis" is minimaal 10,0 m2K/W nodig. Deze waarde geldt voor het hele pakket van binnenkant tot buitenkant. Dus plaatafwerking en gevelafwerking mogen meegerekend worden. Een lucht spouw, niet geventileerd, heeft bij een diepte van 4cm een waarde van 0,18 m2K/W . Het omrekenen naar een R-waarde gaat als volgt: dikte materiaal (in m) delen door de lambda waarde. Voorbeeld 7cm isovlas = 0,07m / 0,035W/m.K = 2 m2K/W

  Kunststofschuimen
  Airpop EPS Geëxpandeerd polystyreen 0,038 W/m.K
  PUR Polyurethaan hardschuim 0,035 W/m.K
  PIR Polyisocyanuraat hardschuim 0,026 W/m.K
  Kooltherm Resol hardschuim 0,020 W/m.K

  Anorganische materialen
  Rockwool Steenwol 0,035 W/m.K
  Isover Glaswol 0,032 W/m.K
  Isobooster Polyethyleen luchtkussen 0,012 W/m.K ?

  Organische materialen
  Isovlas Vlas 0,035 W/m.K
  Doscha Schapenwol 0,035 W/m.K
  Metisse Gerecyclede katoenen kleding 0,038 W/m.K
  Hempflax Hennep 0,038 W/m.K
  Isofloc Cellulose (gerecycled papier met brandwerende zouten) 0,038 W/m.K
  Strobouw Strobalen 0,045 W/m.K
  Gutex Houtvezelplaten 0.038 - 0.045 W/mK

  Lege panelen
  Isodun VIP Vacuüm Isolatie Panelen 0,0042 W/m.K

  Marcella Korver heeft er een handige Datasheet van gemaakt. Google sheet

 2. Dat zijn wel heel minimale waarden.
  In Frankrijk geld voor een vast TH van minder dan 50m² (RT2012) een R van 4 voor de muren en vloeren, voor het plafond/dak een R van 8.
  Bouw je groter dan wordt het respectievelijk een R van 5 en 10

 3. Zelf ben ik geen voorstander van open isolatie, want dan krijg je altijd condensatie als de temperatuur in het isolatiemateriaal onder het dauwpunt komt. Nou neemt schapenwol aardig wat vocht op maar ook dat is begrensd.
  En waar blijft dat vocht als het weer wat warmer wordt??? In huis, dat wordt weer flink lang ventileren.
  In Engeland (de leverancier van Doscha wol) wordt dus geadviseerd om schapenwol DAMPDICHT te monteren.

  Met dit soort pseudo isolatie methodes (Doscha) krijg je de sprookjes in de wereld dat glaswol en open PUR schuim vocht aantrekt.

 4. Ja de 2,5 geldt natuurlijk voor stacaravans. Recreatiewoning dus. Blijkbaar is Frankrijk in de regels al beter voorbereid voor kleine huisjes.

  Ik snap niet helemaal wat je bedoeld met de pseudo isolatie methode. Een materiaal dat vocht beter reguleert is in essentie toch ook beter als isolatie? Bij glaswol is het alleen belangrijker om het goed te verwerken in de gevel. Vaak in combinatie met een spouw om op die manier het vocht te reguleren. Er is altijd vocht, maar als glaswol nat blijft dan werkt dit materiaal niet meer isolerend.

 5. Dat het vocht reguleert zegt op zich niets. Het moet eigenlijk zorgen dat het relatieve vochtgehalte op een comfortabel niveau blijft. Normaal gesproken is het klimaat binnenhuis altijd te vochtig, vandaar ook dat je moet ventileren. Dat niet dampdicht aangebrachte schapenwol vergemakkelijkt het verkrijgen van een droger en comfortabeler binnenklimaat niet.
  Het reguleert het vocht wel, maar niet zoals het moet. Het absorbeert wel vocht maar werkt het niet weg. In plaats daarvan schijnt het het vocht weer af te geven als het binnenklimaat te droog wordt, eigenlijk dus nooit. Eigenlijk draagt het nu bij aan het verkrijgen van een te vochtig binnenklimaat.
  De oplossing is gemakkelijk, gewoon dampdicht aanbrengen.

 6. Het is een oneindige discussie tussen het dampopen en dampdicht kamp. En het heeft heel veel te maken met de zomer en winter situatie. Het vocht trekt van warm naar koud, dus feitelijk gezien moet het beide kanten op mogen om de constructie de kans te geven op te drogen. Ventileren moet altijd, aangezien slechts 10% van het vocht via de wanden een weg zoekt. En een aangenaam binnenklimaat wat betreft luchtvochtigheid is het beste voor elkaar te krijgen door planten.

  Uiteindelijk komt het er in beide manieren op neer dat je gewoon moet weten wat je doet. Wat betreft wandopbouw, materiaalkeuze, ventilatie en vochthuishouding binnen.

 7. Natuurlijk moet je weten wat je doet en eigenlijk een vochtigheidsmeter (+ een CO2 meter) installeren om goed te weten wanneer je moet ventileren.
  Dan zie je zelf wel dat je met open isolatie je bijna altijd in een te vochtige omgeving verblijft en meer moet ventileren dan met een dampdichte isolatie.
  Het menselijk lichaam (en eventuele verbrandingsgassen van het koken op open vuur) staan nu eenmaal grote hoeveelheden waterdamp (en CO2) af. Niet gebonden water raak je nou eenmaal gemakkelijker kwijt dan gebonden (schapenwol) water.

 8. Paul, heb je misschien nog een paar links naar goede dampdichte systemen? Dan kan ik die in het eerste bericht erbij zetten. Ik ken wel Rockwool enzo, maar misschien weet je nog betere alternatieven? Wellicht ook in combinatie met folies, tape, e.d.?

 9. Ik geloof dat de huisjes van Mill-Home ook dampdicht gebouwd zijn. Heb op een beurs voor duurzame bouw staan praten met een vertegenwoordiger van Itho Daalderop. Als ik me niet vergis zijn zij verantwoordelijk voor de warmtepomp+boiler e.d. in die huisjes.

  Verder zijn de huisjes van sandwichpanelen gemaakt met aluminium erin verwerkt. Ken er verder niet de details van, maar het klonk als een goed systeem!

 10. Aluminium-folie is dampdicht en kost niets. gewoon met behangselplak op de binnenkant van je afwerklaag (triplex?) aanbrengen.

 11. Bij damp-open is het de bedoeling dat vocht grotendeels van binnen naar buiten gaat. Hoe dat met temperatuur zit weet ik niet, maar door de buitenste lagen steeds damp-opener te maken en dus de binnenste lagen minder damp-open, krijg je het effect dat het vocht zijn weg naar buiten zoekt.

  Nu zeg ik zomaar wat, maar ik denk dat het zomaar zou kunnen dat je met een goede damp-open constructie, gevelbekleding, "spouw", waterdichte en damp-open folie, damp-open isolatie van meer open naar minder open en houten binnenzijde, eventueel met plaat of gipsafwerking, minder hoeft te ventileren. Voldoende (goede) planten zuiveren de lucht, geven iets warmte, maar zorgen wel voor meer vocht. Als dat deels via de wanden naar buiten kan, heb je ook minder warmteverlies door ventilatie. Warmteterugwinning via de ventilatie is als je het koopt eigenlijk te duur. Warmteverlies door ventilatie moet je dus zoveel mogelijk voorkomen.

  Het binnenklimaat (vocht) en de warmte en koude opslag, zorgen er juist voor dat de koudere lucht van de nacht in de zomer het binnenklimaat overdag koeler houdt, en andersom. Daarnaast is de geluidisolatie van natuurlijke materialen ook erg goed. Chemische isolatie zoals PIR is als het goed is iets duurzamer, maar ik wil geen enkele chemische ontluchting in mijn huisje.

 12. @Paul, heb je een link naar de Franse regelgeving omtrent Tiny Houses, ben erg benieuwd!

  Ik ben aan het kijken voor de isolatie van de bodem. Ik heb een stalen frame, hierop komen uiteindelijk vloerplaten. In de vloer komt een minimum aan leidingwerk.
  Ik zit te denken aan een hard geperste plaat (PIR of EPS); Ik wil alleen de onderkant ook enigszins beschermd hebben maar vindt dubbel plaatwerk zonde van de prijs / gewicht. Ik zat even te denken aan dakisolatieplaten met een bitumenlaag, om deze laag aan de onderkant te doen, dit beschermt tijdens het rijden de boel voldoende dacht ik. Ben benieuwd of er nog andere suggesties zijn.

 13. Die regelgeving is de RT2012 voor huizen >50m² en voor kleinere huizen de RT2005.
  Die RT2005 is veel eenvoudiger en nog zelf te doen zonder professional. Gewoon zoeken op internet naar een eenvoudige site met goede uitleg en eventueel Google Translate.
  Als uitgangspunt kun je 20cm glaswol in muren en vloer nemen met voor het dak 40cm en 4 dubbele ramen (2x dubbel glas) zonder koudebruggen, een mechanische ventilatie (luchtdicht) en een ecologische verwarming (bv. hout of een warmtepomp (met zonnepanelen)). Dat is (iets) overdreven voor RT2005 en RT2012 (meer RT2020) maar beter teveel dan te weinig ;). Als je toch nieuw bouwt is het niet veel duurder.

 14. Zoals Paul al zegt, bij een open isolatie systeem loop je een groter risico op condensatie in de isolatie. Vocht en isolatie zijn in principe geen vrienden, omdat de isolatie waarde flink kan afnemen in vochtige omstandigheden. En die isolatiewaarde heb je vooral nodig in de winter, wanneer helaas ook de kans op inwendige concensatie het grootst is. Ik heb nogal wat 'verzopen' isolatie in m'n handen gehad met alle gevolgen voor houtrot, schimmelvorming etc. In combinatie met bijv. tuindaken of hoge vochtproductie in de binnenruimte is dit geen verzinsel maar harde praktijk. Of dit ook echt gebeurt in Tiny Houses hangt af van de balans: vochtopbouw <-> vochtafvoer. Voor gewone woningbouw is hiermee veel ervaring en is er ook veel studie verricht. Meer info vind je in het artikel van Professor Hendriks
  Ik ben benieuwd of iemand dit effect al heeft uitgezocht of ondervonden in een Tiny House dat al langer wordt gebruikt.

 15. @Paul. Hmm... dat is dus ook niet echt bedacht voor een tiny house. Dat soort R-waardes en isolatiediktes zijn gewoon geen optie voor een TH(OW). Was even benieuwd omdat ik in toekomst weer terug wil naar Frankrijk. Hopelijk hebben ze dit tegen die tijd ook geupdate voor Tiny Houses...

 16. Bewerkt 3 jaren geleden door Paul

  Dit zijn de waarden voor een vast TH, voor een THOW zijn er (nog) geen vereisten voor isolatie.
  In 2020 wordt het nog veel strenger, dan moet een nieuwbouwhuis energie-positief zijn. Een prima ontwikkeling vind ik.
  Nederland moet je eigenlijk niet in je vergelijk meenemen, dat is in Europa het stoutste jongetje van de eco-klas. Dat gaat dus ook binnenkort veranderen ;) .

  Zo dik is het trouwens niet, een bakstenen huis met spouw heeft dikkere muren, natuurstenen huizen ook en strobalen-huizen ook.

 17. [deleted]

  27 jul 2016

  Hallo allemaal, er is ook wel een andere optie hoor voor goede isolatie met een dunne wand, Isodun. Daarmee haal je aan isolatiewaarde van R=4,76 (paneeltje zelf) bij een dikte van 2 centimeter. Je bent dan echter wel beperkt in je doen en laten, want dit zijn vacuumpaneeltjes (VIP) die je niet kunt verzagen en zo meer.

 18. Thanks, ik zet Isodun erbij. Is dat dan eigenlijk wel handig voor een tiny house? Ik denk dat je dan veel reststukjes krijgt die je moet zien op te vullen.

 19. [deleted]

  27 jul 2016

  Afhankelijk van je ontwerp natuurlijk, wilde vormen geeft inderdaad problemen, maar ze hebben standaard maten al zoals 100x60, 50x60cm en 25x60cm. Als je skelet dus 60cm tussenruimtes heeft kom je al een heel eind. en dan bij doorvoeren pas je een stuk PIR toe bijvoorbeeld. deze dunne plaatjes zijn ook erg geschikt in een deur bijvoorbeeld.

 20. Er zijn natuurlijk ook wat nadelen verbonden aan vacuüm isolatie, zoals de prijs (~3x ? ), de levensduur en de koudebruggen (die de totaal-isolatiewaarden natuurlijk laten zakken, warmte kiest altijd voor de gemakkelijkste weg ;) )

 21. Nieuwer ›
 

of Meld je aan om te reageren!