Isolatie

 1. 3 jaren geleden

  @Stefan multiplex platen slurpt het meeste gewicht op.

  Hmm...

  Ik ben aan het tekenen met 100 mm hempflax (hennep) isolatie en 6 mm (berken)triplex. Het soortelijk gewicht verschilt per bron. Voor de hempflax heb ik nu 30-42 kg/m3 en de laatste is 700 kg/m3 (zelf gecontroleerd). Dat geeft dus bij de aangegeven diktes 3-4,2 kg/m2 wand en 4,2 kg/m2. Dat zit dus in dezelfde grootte orde.

 2. @prensel langzaam verkeer

  Ik neem aan dat je een tractor gaat gebruiken voor verplaatsen? Zit ik tenminste over aan het denken. Met een BE rijbewijs zit je vast aan 3.500 kg en dat geeft met 7 meter slechts 500 kg/m. De trailer slokt daar al bijna 20% van op. Het klinkt veel, maar ik heb de indruk dat je al snel dat gewicht bereikt. Ik snap dus wel het idee om een airstream caravan te gebruiken, ook al ziet dat er van buiten minder als huis uit :-).

  @prensel OSB als binnenbeplating moet ik even aan wennen, want hoe werk je dat netjes af ?
  Ben niet zon fan van die structuur in het zicht te hebben.

  OSB heeft een soortelijk gewicht van 600 kg/m3 en triplex 700 kg/m3. De eerste is minimaal 9 mm dik, de laatste kan veel dunner. Alleen is het dan even uitzoeken hoe je het regelwerk maakt omdat het eerder zal golven met te weinig support. Uiteindelijk zal het qua gewicht niet veel uitmaken en als je toch al hebt besloten om zwaarder te gaan...

  Bij de verbouwing van mijn gewone huis heb ik in plaats van gipsplaten gipsvezelplaten (Fermacell) gebruikt. Daarin is een deel van het gips vervangen door papiervezels. De plaat is 10 mm tegen 9,5 mm voor gips en wat zwaarder per m2. Maar ook een heel stuk steviger. Een deuk in gips slaan kan iedereen, met gipsvezel zullen een aantal mensen hun hand flink beschadigen...

 3. 2 jaren geleden

  Ik gooi dit bericht weer even naar boven, aangezien er redelijk wat nieuwe bouwers op zoek zijn naar informatie. Als laatste heb ik de houtvezelplaat toegevoegd.