Isolatie

 1. 3 jaren geleden
  Bewerkt vorig jaar door Jan-Willem

  Er bestaan tegenwoordig een hele hoop vormen van isolatie van woningen. Ik heb er al een paar op een rij gezet voor jullie, maar ben benieuwd naar jullie ideeën. De eis voor de isolatiewaarde R (warmteweerstand) in het bouwbesluit voor woonwagens is 2,5 m2K/W . Voor een woning geldt 4,5 m2K/W en voor een "passief huis" is minimaal 10,0 m2K/W nodig. Deze waarde geldt voor het hele pakket van binnenkant tot buitenkant. Dus plaatafwerking en gevelafwerking mogen meegerekend worden. Een lucht spouw, niet geventileerd, heeft bij een diepte van 4cm een waarde van 0,18 m2K/W . Het omrekenen naar een R-waarde gaat als volgt: dikte materiaal (in m) delen door de lambda waarde. Voorbeeld 7cm isovlas = 0,07m / 0,035W/m.K = 2 m2K/W

  Kunststofschuimen
  Airpop EPS Geëxpandeerd polystyreen 0,038 W/m.K
  PUR Polyurethaan hardschuim 0,035 W/m.K
  PIR Polyisocyanuraat hardschuim 0,026 W/m.K
  Kooltherm Resol hardschuim 0,020 W/m.K

  Anorganische materialen
  Rockwool Steenwol 0,035 W/m.K
  Isover Glaswol 0,032 W/m.K
  Isobooster Polyethyleen luchtkussen 0,012 W/m.K ?

  Organische materialen
  Isovlas Vlas 0,035 W/m.K
  Doscha Schapenwol 0,035 W/m.K
  Metisse Gerecyclede katoenen kleding 0,038 W/m.K
  Hempflax Hennep 0,038 W/m.K
  Isofloc Cellulose (gerecycled papier met brandwerende zouten) 0,038 W/m.K
  Strobouw Strobalen 0,045 W/m.K
  Gutex Houtvezelplaten 0.038 - 0.045 W/mK

  Lege panelen
  Isodun VIP Vacuüm Isolatie Panelen 0,0042 W/m.K

  Marcella Korver heeft er een handige Datasheet van gemaakt. Google sheet

 2. Het is een oneindige discussie tussen het dampopen en dampdicht kamp. En het heeft heel veel te maken met de zomer en winter situatie. Het vocht trekt van warm naar koud, dus feitelijk gezien moet het beide kanten op mogen om de constructie de kans te geven op te drogen. Ventileren moet altijd, aangezien slechts 10% van het vocht via de wanden een weg zoekt. En een aangenaam binnenklimaat wat betreft luchtvochtigheid is het beste voor elkaar te krijgen door planten.

  Uiteindelijk komt het er in beide manieren op neer dat je gewoon moet weten wat je doet. Wat betreft wandopbouw, materiaalkeuze, ventilatie en vochthuishouding binnen.

 3. Zoals Paul al zegt, bij een open isolatie systeem loop je een groter risico op condensatie in de isolatie. Vocht en isolatie zijn in principe geen vrienden, omdat de isolatie waarde flink kan afnemen in vochtige omstandigheden. En die isolatiewaarde heb je vooral nodig in de winter, wanneer helaas ook de kans op inwendige concensatie het grootst is. Ik heb nogal wat 'verzopen' isolatie in m'n handen gehad met alle gevolgen voor houtrot, schimmelvorming etc. In combinatie met bijv. tuindaken of hoge vochtproductie in de binnenruimte is dit geen verzinsel maar harde praktijk. Of dit ook echt gebeurt in Tiny Houses hangt af van de balans: vochtopbouw <-> vochtafvoer. Voor gewone woningbouw is hiermee veel ervaring en is er ook veel studie verricht. Meer info vind je in het artikel van Professor Hendriks
  Ik ben benieuwd of iemand dit effect al heeft uitgezocht of ondervonden in een Tiny House dat al langer wordt gebruikt.

 4. Bewerkt 3 jaren geleden door Paul

  Dit zijn de waarden voor een vast TH, voor een THOW zijn er (nog) geen vereisten voor isolatie.
  In 2020 wordt het nog veel strenger, dan moet een nieuwbouwhuis energie-positief zijn. Een prima ontwikkeling vind ik.
  Nederland moet je eigenlijk niet in je vergelijk meenemen, dat is in Europa het stoutste jongetje van de eco-klas. Dat gaat dus ook binnenkort veranderen ;) .

  Zo dik is het trouwens niet, een bakstenen huis met spouw heeft dikkere muren, natuurstenen huizen ook en strobalen-huizen ook.

 5. [deleted]

  Toon in context

  Afhankelijk van je ontwerp natuurlijk, wilde vormen geeft inderdaad problemen, maar ze hebben standaard maten al zoals 100x60, 50x60cm en 25x60cm. Als je skelet dus 60cm tussenruimtes heeft kom je al een heel eind. en dan bij doorvoeren pas je een stuk PIR toe bijvoorbeeld. deze dunne plaatjes zijn ook erg geschikt in een deur bijvoorbeeld.

 6. [deleted]

  Toon in context

  Helemaal mee eens dat er ook nadelen zijn, maar dat geldt voor elk materiaal. Isodun zelf heeft een lager koudebrug effect zover ik begrijp uit onderzoeken. Dit vanwege de kunststoffolie ten opzichte van een metaal folie. In mijn optiek weegt de isolatiewaarde bij de dunne dikte hier tegen op, ruimte is een schaars goed in een TH.

  De prijs, durf ik geen uitspraak over te doen, echter voor een TH is dat minder van belang tegenover een normale woning. En ik denk dat het ook meer interessant is voor alleen de wanden, ik zou het iig niet in de vloer stoppen.

  Wat voor nadeel zou de levensduur zijn? Voor bijvoorbeeld Optim-R van Kingspan beweren ze ook een levensduur die hetzelfde is als het gebouw zelf. Vage term wellicht maar ik ga er dan wellicht gemakshalve van uit dat dit toch wel minimaal 50 jaar moet zijn.

  Optim-R heeft trouwens een RC-waarde van 2.85 (0,007 W/m.K) bij 2 centimeter dikte, dus gemeten inclusief de verliezen op naden en doorgifte van koudebruggen en ander montage materiaal. Wellicht dat dit dus ook meer realistisch is om aan te houden voor Isodun. Echter is dit nog altijd wel veel meer dan PIR en anderen bereiken.

  Ik ben ook maar een leek wat dat betreft en dit is van wat ik online kan vinden allemaal. Niet erg veel trouwens betreffende VIP. Leek mij wel interessant in ieder geval :) Zeker als dit in combinatie met een I-liggers te gebruiken is, dan heb je via het skelet ook alweer een kleinere koudebrug en vallen de randen van de isolatiepaneeltjes ook in de balk in plaats van direct er langsheen.

  Persoonlijk kijk ik ook meer naar het huisjes aspect dan naar verplaatsbaarheid. Geen idee of VIP daar goed tegen kan, neem aan dat er best wat krachten op komen te staan als je met je TH graag rond wilt kunnen rijden van plek naar plek.

 7. Qua isolatiewaarden maakt het allemaal niet zoveel uit welk materiaal je gaat gebruiken, de belangrijkste argumenten voor een keuze zijn geloof en prijs.
  De enige materialen die echt niet deugen voor TH(OW) zijn de zogenaamde dunne isolatiematerialen (aluminium folies). Alleen in combinatie met een ander materiaal is er soms wat voor te zeggen.

  Zelf geloof ik niet in open (dus niet dampdicht aangebrachte) isolatiemethodes zolang ik geen onafhankelijke onderzoeken en testen hierover heb gelezen.
  Dus ik zou zeggen, zolang het tegendeel niet is bewezen (als iemand iets vindt graag de link), open materialen (glaswol, schapenwol, houtwol, enz.) zeker dampdicht monteren. Liefst met een ventilatie naar buiten. Eigenlijk andere materialen zoals schuimplaten ook.

  (Hout)vezelplaten vind ik een leuk isolatiemateriaal, prikt niet (zoals glaswol) en het heeft een grote warmtecapaciteit. Ik gebruik het in combinatie met PS-schuim vastgelijmd met PUR-schuim (dampdicht).

  Belangrijk is ook de warmtecapaciteit van je TH. Huisjes met een te lage warmtecapaciteit hebben een onstabiel binnenklimaat, dus binnen schommelt het tussen te warm en te koud. Hout is een geschikt middel om de warmtecapaciteit van je TH te verhogen. Beton, steen, water, enz zijn te zwaar voor een THOW.

 8. Hoe zit het met de EPC (energieprestatiecoëfficient) eigenlijk? Ik heb heb zelf niets doorgerekend (weinig tijd en zin, als ook niet veel kennis), maar is dat lijkt me ook iets waar de waarde wat vrijer kan worden gelaten of gewoon weglaten? Energiezuinigheid is wel een belangrijk punt, maar voor tiny houses is dat vaak wel goed of beter geregeld. Woonwagen heeft de grens in het bouwbesluit van 1,3, maar andere woonfuncties 0,4.

 9. Interessante discussie.
  Heeft iemand hier ervaring met SIP panelen (http://www.siphome.nl/Techn.%20informatie.html )?
  Wat zijn de voor- / nadelen hiervan icm een THOW?

 10. @Stefan multiplex platen slurpt het meeste gewicht op.

  Hmm...

  Ik ben aan het tekenen met 100 mm hempflax (hennep) isolatie en 6 mm (berken)triplex. Het soortelijk gewicht verschilt per bron. Voor de hempflax heb ik nu 30-42 kg/m3 en de laatste is 700 kg/m3 (zelf gecontroleerd). Dat geeft dus bij de aangegeven diktes 3-4,2 kg/m2 wand en 4,2 kg/m2. Dat zit dus in dezelfde grootte orde.

 11. De 70mm was meer gemakshalve gekozen maar 100mm is inderdaad beter kwa isolatie. Kwa gewicht maakt het me niet zoveel uit aangezien ik toch voor een langzaam verkeer cq stationaire uitvoering ga. Mijn onderstel heeft 4 vliegtuigbanden die 2500kg per stuk kunnen dragen dus dat is niet het probleem :-)
  OSB als binnenbeplating moet ik even aan wennen, want hoe werk je dat netjes af ?
  Ben niet zon fan van die structuur in het zicht te hebben.

 12. @prensel langzaam verkeer

  Ik neem aan dat je een tractor gaat gebruiken voor verplaatsen? Zit ik tenminste over aan het denken. Met een BE rijbewijs zit je vast aan 3.500 kg en dat geeft met 7 meter slechts 500 kg/m. De trailer slokt daar al bijna 20% van op. Het klinkt veel, maar ik heb de indruk dat je al snel dat gewicht bereikt. Ik snap dus wel het idee om een airstream caravan te gebruiken, ook al ziet dat er van buiten minder als huis uit :-).

  @prensel OSB als binnenbeplating moet ik even aan wennen, want hoe werk je dat netjes af ?
  Ben niet zon fan van die structuur in het zicht te hebben.

  OSB heeft een soortelijk gewicht van 600 kg/m3 en triplex 700 kg/m3. De eerste is minimaal 9 mm dik, de laatste kan veel dunner. Alleen is het dan even uitzoeken hoe je het regelwerk maakt omdat het eerder zal golven met te weinig support. Uiteindelijk zal het qua gewicht niet veel uitmaken en als je toch al hebt besloten om zwaarder te gaan...

  Bij de verbouwing van mijn gewone huis heb ik in plaats van gipsplaten gipsvezelplaten (Fermacell) gebruikt. Daarin is een deel van het gips vervangen door papiervezels. De plaat is 10 mm tegen 9,5 mm voor gips en wat zwaarder per m2. Maar ook een heel stuk steviger. Een deuk in gips slaan kan iedereen, met gipsvezel zullen een aantal mensen hun hand flink beschadigen...

 13. 2 jaren geleden

  Ik gooi dit bericht weer even naar boven, aangezien er redelijk wat nieuwe bouwers op zoek zijn naar informatie. Als laatste heb ik de houtvezelplaat toegevoegd.

 14. vorig jaar

  Hallo,

  Ik ben nieuw op dit forum, en heb een vraag over isolatie. Ik heb in mijn tuin een pipowagen staan waar ik in lente, zomer en herfst met veel plezier werk. Maar in de winter is het er te koud. De muren zijn wel geisoleerd, maar het dak en de vloer niet. Ik wil mijn wagen graag warmer maken, maar heb geen idee hoe ik dat moet aanpakken binnen een bestaande situatie. Een andere optie is om vanaf nul te beginnen en een nieuw tiny house te bouwen, maar misschien hoeft het niet zo rigoureus... Heeft iemand van jullie hier ervaring mee?

  Alvast veel dank!
  Vanja