F

Friedhelm

Lid

Laatst actief vorig jaar

 1. vorig jaar
  do 21 jun 2018 17:04:23 CEST
  F Friedhelm postte in niet op wieltjes en eerste huis.

  Advies: denk als een interieurarchitect, niet als een architect.

  Voordat je je verliest in details, begin met je gewenste woonactiviteiten, dus wat wil je doen in je huis.
  Mijn activiteiten waren slapen, relaxen, werken (elk ca 8 uur) en koken, eten en wassen (elk ca 30 min). Vervolgens stelde ik prioriteiten voor elke activiteit. Slapen vind ik belangrijk, dus het bed moet goed slapen voor mij mogelijk maken. Voor mij betekent dat o.a. flink ruimte er omheen.
  Koken vind ik bijvoorbeeld niet belangrijk, dus mijn keuken wordt een minimaal blokje. Douchen weer wel, dus daar ruim ik ook flink wat ruimte voor in, etc.

  Het huis is niets anders dan een schil hieromheen, die je tegen weer, wind, kou, ongedierte, inbrekers etc moet beschermen.

  Als je eenmaal je ideale afmetingen voor elke activiteit hebt bepaald, dan kun je eerst kijken of je deze ruimtes of functies (gedeeltelijk) in elkaar kunt schuiven (bijv een opklapbed met een werktafel).
  De techniek is dienstbaar aan je behoeftes, de sluitpost dus eigenlijk, d.w.z. dat de techniek ervoor zorgt dat alles blijft staan en voldoet aan de technische normen, waaronder het bouwbesluit. Voor technische oplossingen kun je vervolgens inderdaad internet gebruiken zoals Bobby zegt, of een architect in de arm nemen.

 2. do 15 feb 2018 22:40:48 CET
  F Friedhelm postte in niet op wieltjes en eerste huis.

  Eerst maar eens een programma van eisen opstellen:

  1. Maximale en minimale breedte, hoogte, lengte
  2. Geheel of gedeeltelijk off grid. En welk deel.
  3. Gebruiksoppervlak
  4. etc.

  En dan een ontwerp maken.

 3. zo 04 feb 2018 20:25:29 CET

  Hartelijk welkom Mascha,
  we zijn op zoek naar serieus geïnteresseerden om een groep te vormen, omdat we als groep bij de gemeentes waarschijnlijk meer kans maken dat ze in actie komen. We hebben voorlopig een paar opties om iets van de grond te krijgen. Is nog niet zo eenvoudig omdat de regelgeving en de gemeentes niet direct meewerken.

  1. We proberen bij een in principe geïnteresseerde gemeente in Rijnmond (dat zijn Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen en Nissewaard (Spijkenisse)) een stukje grond los te krijgen al is het maar voor een tijdelijk experiment met meerdere tiny huisjes.
  2. We kijken uit naar te koop staande oude boerderijen zonder land in de buurt van Rotterdam, om haar erf (heeft al een woonbestemming) te gebruiken voor tiny huisjes.
  3. We kijken uit naar te koop staande percelen agrarische grond (slechts 1 hectare) in de buurt van Rotterdam, om daarop via de boerencampingregelgeving een soort tiny housecamping te maken.
  4. We kijken uit naar braakliggende percelen waarop we met toestemming van de eigenaar, maar eventueel zonder die van de gemeente kunnen staan.

  Dus als je mee wilt zoeken naar geïnteresseerden, percelen landbouwgrond en percelen braakliggend stadsgrond, dan graag. En als je via via wethouders kent in de genoemde gemeentes dan zou dat ook mooi zijn.

 4. zo 04 feb 2018 16:50:55 CET

  Vooral het argument dat we gewoon iets moeten doen vind ik eenvoudig maar goed.

  Het kan natuurlijk dat de betreffende gemeente nog ergens een regeltje vindt, waardoor ze het kunnen verbieden. Maar het kan ook dat de gemeente het in dat geval - tijdelijk - gedoogd.
  Het eerste is jammer maar helaas, en het tweede is weer een stapje verder in de acceptatie van TH.

  Mijn vraag aan iedereen die in de buurt van Rotterdam tiny wil wonen, meld je! Als we 10 - 20 huisjes bij elkaar hebben, kunnen we actie ondernemen.

 5. za 03 feb 2018 17:41:51 CET

  10 huisjes op beide campings en de prijs valt best mee...
  Het probleem is niet meer of je grond kunt vinden, maar genoeg huisjes :)

 6. vr 02 feb 2018 23:44:20 CET

  Zoals ik het nu begrijp kunnen we desnoods in twee gemeentes een perceel agrarische grond kopen (€5 - €10 /m2), op beide een boerencamping starten, gezamenlijk een antikraakpand huren als postadres en 6 maanden per jaar op het ene perceel 6 maanden op het andere perceel wonen.

  Het is wat behelpen en niet ideaal maar om op te starten misschien toch een optie.

 7. vr 26 jan 2018 23:38:10 CET

  En bijvoorbeeld een stukje grond van een boer pachten? Mag de 'knecht' misschien ook op agrarische grond van de boer wonen als dat voor de bedrijfsvoering noodzakelijk is?

 8. vr 26 jan 2018 23:29:22 CET

  Hallo Tessa,
  Ik wil erg graag een tiny house bouwen in de komende maanden maar het wachten is nog op een stuk grond om het huisje op te plaatsen. Weet jij misschien al iets meer hoe ver de gemeentes Schiedam en Vlaardingen zijn met toewijzing van grond voor tiny houses?
  Groet, Friedhelm, Katendrecht

 9. 2 jaren geleden
  zo 14 jan 2018 19:00:49 CET
  F Friedhelm is lid geworden.