R

RRR

Lid

Laatst actief vorig jaar

 1. vorig jaar
  do 06 sep 2018 05:50:27 CEST
  R RRR postte in te koop .

  Link werkt niet.

 2. do 06 sep 2018 05:43:59 CEST
  R RRR postte in Verwarming.

  @TinyXL, heb je dan een vaste gasaansluiting?
  Dat gaat voor meeste tiny house projecten niet op.
  De vacuumbuizen werken mooi, maar niet altijd.

 3. wo 22 aug 2018 13:54:01 CEST
  R RRR postte in Verwarming.

  Helemaal mee eens Stefan. Je zou zelfs naar camper/caravan airco's kunnen kijken. Die verwarmen ook en hebben alles in 1 unit voor op het dak. Maar vaak net iets minder zuinig dan de vaste installatie airco's

 4. do 02 aug 2018 03:31:18 CEST
  R RRR postte in Tiny Houses Amsterdam.

  In Amsterdam zelf verwacht ik alleen tijdelijke lokaties. Je hebt meer kans in gemeenten erom heen. Landsmeer bijvoorbeeld.
  Grondprijs blijft hoog.

 5. di 24 apr 2018 21:47:52 CEST
  R RRR postte in Caravan als Tiny house.

  Een Tabbert is misschien niet de norm, weet ik niet, maar ze spreken trots over 31mm isolatie. Tja dat is misschien voor een caravan wel goed maar kun je nooit echt goede isolatie waarde mee behalen tenzij met high tech duur spul als aerogel erin. Maar goed ik hou misschien ook te hoge standaarden aan.

  Ik ben het er helemaal mee eens dat je het eerst even moet proberen, en een gemiddelde caravan is daarvoor prima.
  Met houtkachel is wel even oefenen, het is makkelijk om een kleine ruimte te heet te stoken e.d.
  De gas gestookte oplossingen in camping/caravan land zou ik, zeker tweedehands nooit willen gebruiken zonder goed koolstofmonoxide alarm.
  Overigens kun je ook de modernere airco units gebruiken (zie je steeds meer op caravans) om aardig efficiënt te verwarmen. Dan zal een verlengsnoer genoeg zijn, en waarschijnlijk het goedkoopst in gebruik.

  Ook is een Yurt een leuke oplossing, zal denk ik net even wat meer bieden maar toch niet zo permanent als een te bouwen huisje em ook betaalbaar lijkt me.
  Ik heb in onze camper ook van exact datzelfde vilt voor yurts gebruikt en dat scheelt behoorlijk

 6. di 24 apr 2018 14:27:49 CEST
  R RRR postte in Caravan als Tiny house.

  Tja er zijn ook grote caravans. En met een 1 persoonshuishouden moet het wel goedkomen.
  Als je verwacht een vaste stroom en water aansluiting te hebben dan is het vrij makkelijk om je elektra en douchen te regelen. Maar je moet wel denken over je afvoer.
  Belangrijker nog, hoe ga je hem verwarmen? Want de isolatie laat vaak te wensen over.

  Als je toch iets leeg wil trekken kun je ook kijken naar een oude vriescontainer. Heel lelijk, maar kost weinig en is al aardig geisoleerd. Kun je dan aan binnenkant en buitenkant bedekken met iets dat je mooi vindt (hout?) en dan inrichten zoals je wil.
  Maar je moet bij containers (eigenlijk bij alles) wel de ventilatie op orde hebben.

 7. vr 30 mrt 2018 12:03:46 CEST
  R RRR postte in Bus ombouw.

  Ik ben toch echt op vele campings geweest waar je met dat bakbeest niet in zou kunnen. Het beperkt je wel heel erg. Maar goed, je hebt niet eens een camping nodig, want je hebt alles bij je.

  Zelf ben ik van het lang autoreizen tot buiten Europa (voor maanden) en ik hou het liever wat kleiner.
  Leuk zo'n gigantische bus met alle luxe, maar je trekt toch vaak naar streken waar het lekker weer is en zit dan vaak buiten. Als je goed de tijd hebt kun je ook zuidelijker afreizen.
  Wij hebben een klein busje, daarin kunnen wij niet binnen douchen (wel buiten) en hebben dus absoluut geen aparte badkamer ruimte met vaste wc erin, daar is het echt veel te klein voor. Maar wel verwarming, koelkast met vriezertje, alles werkt op zonnepaneel, en mini boilertje om warm water te hebben (= heel kort douchen)

  Het is heel logisch als je wat meer ruimte wil, maar bedenk even goed of je meteen zoiets extreem groots nodig hebt. Er zijn al vele dorpen in Europa waar je amper doorheen zal komen.

  Als je een lange versie van een Mercedes Sprinter of een Iveco Daily pakt, kun je al hartstikke ruim maken. Een vaste zithoek en een vast bed, klein badkamertje waarin je kunt douchen en wc hebt.
  Als je veel op campings wil staan gebruik je toch vaak daar de faciliteiten.

 8. wo 28 mrt 2018 16:11:42 CEST
  R RRR postte in Betaalbare recycle douche?.

  Grondwater warmtepompen werken inderdaad het meest efficient. Echter is dat voor typisch Nederlandse huizen al erg duur om aan te leggen vanwege de dure grondboring. Bij een tiny house (wat gewoon op de grond staat) kan het al helemaal niet uit. Dus zelfs als ie niet op wielen staat zal het in de praktijk helaas geen optie zijn om hem toe te passen.

  Lucht/water warmtepompen zijn overigens (net als boilers) vrij zwaar. Dus als het iets op wielen is moet je het wel meenemen in je ontwerp.

 9. wo 28 mrt 2018 16:04:39 CEST
  R RRR postte in Betaalbare recycle douche?.

  Niels, discussie is altijd goed.

  Maar je moet je wel enigzins aan de feiten houden. Als jij zegt dat een warmtepomp onder de 10 graden een COP van 1 heeft, dan is dat simpelweg onwaar. Pas bij -15 graden zal hij dergelijke getallen naderen, en bij -20 graden zal hij overgaan op elektrische verwarming met een COP van 1.
  Een goedkope zwembad warmtepomp kun je overigens niet vergelijken met een warmtepomp die bedoelt is om een huis te verwarmen in de winter. Ze zijn vaak ook nog eens veel lawaaieriger en gaan bij lage temperaturen meteen elektrische elementen aanzetten, ze zijn letterlijk bedoeld voor mooi weer (want zwembaden)
  Even ter beeldvorming, warmtepompen worden ook gewoon geinstalleerd in Zweden met koudere winters dan hier.

  Als ik zie hier in Maart, dan hou ik dus overdag een rijtjeshuis warm met slechts 200W stroom gemiddeld. Snachts draait hij niet. Dit gaat om een vrij nieuw huis met triple glas en goede isolatie, maar geen tiny house.
  Op slechts wat koude dagen had hij iets meer nodig, maar dan scheen de zon ook meer dus haalde ik netto alleen maar meer energie binnen op een dag.

  Waar het juist om gaat zijn de grijze dagen. En dan vooral lang achter elkaar. Zoals afgelopen November / December. Hier heb je niet de luxe problemen van een volle accu of een volle boiler. Maar die zijn wel het moeilijkst wanneer je echt volledig stand alone moet gaan.
  Ik heb een zonneboiler van 84 heatpipes op 300 liter. Ik heb express "te veel" heatpipes zodat ik op een koude maar zonnige winterdag ook nog snel het vat op kan warmen. Maar ondanks dat, haalt het in de praktijk op die grijze dagen (zoals vandaag) bijzonder weinig uit.
  Dit komt omdat hij vaak niet genoeg temperatuur haalt om te starten met pompen. En als hij dan al begint is die temperatuur ook zo weer weg dus stopt hij weer. Ook is het moeilijk om hogere temperaturen te halen als het boilervat al iets warmer is. Genoeg dagen waar er weinig tot niets gebeurt. En de meesten hebben minder heatpipes per liter dan ik.
  Mijn zonnepanelen zie ik dan inderdaad ook relatief slecht presteren op die grijze dagen. Bijvoorbeeld zo'n grijze dag als vandaag. Maar ondanks dat het zo'n slechte dag is hebben ze vandaag wel 2 kilowattuur opgebracht (dit zijn 12 panelen die bijna plat liggen).
  Maar laat die 2 kilowattuur nou ongeveer hetzelfde zijn als wat mijn warmtepomp op een dag als vandaag verbruikt.
  Terwijl mijn zonneboiler helaas weinig uitvoert, en het echt moet hebben van het bufferen op eerdere zonnige dagen, wat we alweer op hebben gemaakt.

  Ik vind de zonneboiler techniek leuk, en mijn inziens kan er niks op tegen een wat heatpipes met een boiler als het mooi weer is (of nog simpeler die dingen in zuid-europa met het vat op het dak) want dat doet gewoon passief en geruisloos zijn werk.
  Echter als ik het allemaal overnieuw zou doen, zou ik denk ik toch kiezen voor alles met zonnepanelen.

  En, om meer terug te komen bij de originele vraag. Het is dus best lastig om lekker lang te kunnen douchen, juist op die grijze dagen. Voor welke techniek je ook kiest, het is gewoon erg lastig om helemaal stand alone een flinke boiler (voor lange douchetijden) warm te houden als het al een week grijs weer is.
  Dan kun je het systeem nog weer groter maken dat je alles kan overleven met enorme boilers..
  Uiteindelijk is denk ik de Upcycle dan helemaal geen slechte deal. Want het scheelt je heel veel kosten aan materiaal (boilers en zonnecollectoren of zonnepanelen) en installatie kosten.

  De energievraag eerst verminderen voordat je probeert deze energie zelf op te wekken is altijd het beste. En die Upcycle slaagt daar heel goed in.

 10. di 27 mrt 2018 22:37:56 CEST
  R RRR postte in Bus ombouw.

  Van de bestelbussen (ik noem een lange Mercedes Sprinter ofzo) kun je wel de afmetingen vinden. Van de grote bussen weet ik niet. Het is ook maar net wat je kunt vinden. Een dubbeldekker vind je niet snel.

  Het project waar je aan refereert is erg mooi gedaan. Maar waar moet je in hemelsnaam heen met zo'n bus? Je zult echt moeite hebben om slaapplekken te vinden. Campings is de legale manier, maar daar kom je met zo'n enorm ding niet op.
  Ik weet niet met hoeveel je / jullie zijn, maar als je echt wil rond trekken zou ik zelf eigenlijk maximaal de grootste Mercedes Sprinter / Iveco Daily of vergelijkbaar nemen. Die kun je dan ombouwen naar een camper (want dat is uiteindelijk wat je wil) maar zul je andere keuzes maken dan in een standaard camper. (bijvoorbeeld meer zelfstandig dan normale campers)

  Wil je er echt in wonen? Of gewoon lange vakanties?
  Hoe dan ook, maar om in te wonen in Nederland loop je dus tegen de bekende problemen aan, van hoe je te registreren en een vaste plaats vinden wat toegestaan is om je te vestigen.

Bekijk meer