N

nielsbaloe

Lid

Laatst actief vorig jaar

 1. vorig jaar
  wo 28 mrt 2018 14:54:34 CEST
  N nielsbaloe postte in Betaalbare recycle douche?.

  Oei, een fundamentele discussie. Meestal eindigen deze in online ruzies of principiële standpunten, alleen gebaseerd op één of twee persoonlijke ervaringen. Zie ik op heel veel fora. Doe ik niet aan mee. Dus bij deze enkele overwegingen van mij uit, en daar hou ik het bij, tenminste hier op deze pagina. Niet omdat ik niet wil bijdragen, maar ik had vrij recent een inhoudelijke discussie op facebook die de ander vervolgens gewoon verwijderde (omdat ie ongelijk had), en hij zette me vervolgens enorm voor aap zonder dat ik er iets aan kon doen (en zonder dat hij mij uberhaupt verder kent of een les van mij kent trouwens).

  Ik denk: alles heeft in een andere context een andere voorkeur! Ik zet vraagtekens bij lucht/water warmtepompen, ten opzichte van een gezond-gedimensioneerd CPC zonneboilersysteem. Wel denk ik dat water/water warmtepompen (met grondwater) super zijn, alleen dat is niet mobiel en dus niet op tiny houses van toepassing. Misschien is het wel zo dat als je niet een tiny house hebt maar net effe een ietwat groter huis, dat dan een lucht/warmte pomp nét wél efficiënter is - zou kunnen. Bij deze enkele overwegingen van mij uit:

  - die COP van warmtepompen klinkt aanlokkelijk, alleen dat is het halve verhaal. lucht/water warmtepompen krijgen een hogere COP naarmate de buitentemperatuur hoger is. Die COP waarde is de _maximale_ COP haalbaar (terwijl: die hogere opbrengst van zonneboilers is altijd van toepassing). In de wintermaanden (en overgangsmaanden, ik meen lager dan 10 graden buiten) ben je in ieder geval met een COP van 1 bezig, ofwel gewoon ouderwets slurpend elektrisch verwarmen zonder enige efficiëntie. In alle andere maanden is het maar heel erg de vraag of wat het beste rendement heeft, ik vermoed dat het niet veel scheelt. Ik denk dat je om een paar andere redenen toch een CPC zonneboilersysteem wil kiezen:

  - een warmtepomp systeem heeft veel energie nodig. Je moet dus echt al heel veel zonnepanelen hebben wil het systeem het doen. En kan je standalone accu deze pieken wel aan (weet je nog: hoe groter de piek, hoe minder uit je accu kan halen)? Als je 3 tot 6 paneeltjes hebt, dan kan je misschien net het allerkleinste warmtepompsysteem aanzwengelen. Als je kijkt naar wat voor oppervlakte je daarmee bestrijkt, daar kun je rustig een 40 buizen zonneboilersyteem voor neerzetten, waar je zeker weten mee kan douchen of al voldoende voorverwarmen in de lastige overgangsmaanden en in de wintermaanden op zonnige dagen. Dat kun je van je lucht/water warmtepomp op dat moment niet zeggen, die kun je niet eens aanzetten.

  - in grijze dagen, doen je zonnepanelen niet iets wat de moeite waard is, tenminste niet iets wat je kunt gebruiken voor je warmtepomp systeem. Ik keek net even op mijn regelaar op deze grauwe dag, ik had een opbrengst van 7 watt per paneel. Dat is leuk natuurlijk omdat het heel de dag aanstaat, maar je moet het wel even vergelijken met wat je daar met je warmtepomp mee kan: helemaal niets dus. Die dingen worden uitgedrukt in kiloWatt per uur! Aangezien de omgevingstemperatuur nu vrij hoog is (8 graden), denk ik dat mijn zonneboilersysysteem het water nog wel tot 20 graden kunnen trekken.

  - Als je accu vol is, dan liggen je zonnepanelen niets te doen. En dat is de realiteit, dat is meestal zo. Dat komt omdat je je systeem op de wintermaanden dimentioneert. Uiteraard is je zonneboilervat ook in de zomermaanden warm. Same same.

  Ik kan het je sterker vertelen: ik heb nu een lucht/warmte-pomp, de aller aller aller kleinste die ik kon vinden. Is een zwembadpomp. Ik weet uit mijn hoofd niet meer hoe sterk ie is, ik meen 900 watt. Met de panelen die ik op het dak heb (straks 6) kan ik daar gewoonweg helemaal niets mee, en zou het mijn accu (100Ah) binnen no time verzwakken. Dus, als je die wil overnemen, stuur me een mailtje, want ik heb besloten hem niet in gebruik te nemen.

  Groet!
  Niels

 2. wo 28 mrt 2018 14:35:18 CEST
  N nielsbaloe is lid geworden.