S

Stefan

Lid

Laatst actief vorig jaar

 1. vorig jaar
  zo 07 okt 2018 18:06:38 CEST
  S Stefan postte in Tiny wonen in Limburg.

  Ik mis een reactie van mij?

  Fredo, ik snap niet dat je zegt dat dit voor de zeer rijken is. Zelfbouw tiny house voor onder de 20k euro, daar krijg je niks voor in NL. en die projecten, dat zijn juist de projecten van pseudo-architecten die een slag willen slaan met een hype. 120.000 euro is belachelijk, daar koop ik bijna een fatsoenlijke stenen woning van. Maar goed, hype verkoopt schijnbaar.

  Wat betreft alleen neuzen dezelfde kant op? Ik merk dat de meesten (zeker niet allen) een te groot hippie gehalte hebben, te veel zweverig geblabla en weinig to geen inhoudelijke kennis en alles maar op goed geluk doen en zichzelf dan expert noemen. Ik ben gewoon een Nederlander, heb goed contact met mijn buur, maar bijzonder weinig tijd door werk, kind en andere projecten. Ik wil gewoon met rust gelaten worden en ik laat andere met rust. Hulp nodig, prima, geen probleem, maar ik hoef echt geen groentetuin samen of wekelijkse kumbaya sessie. Alsjeblieft, ik weet niet wat erger is, als hippie weggezet te worden of als hipster.

  De meeste tiny house projecten in NL zijn op basis van een kommune, of een veel te duur woningbouwproject. Ik ben benieuwd hoe en wat we geregeld krijgen in Heerlen. Rondom Maastricht zie ik het alleen op prive terrein gebeuren, maar gegarandeerd binnen een week een ambtenaar op de stoep. Ik wil gewoon een plekje en that's it.

 2. zo 07 okt 2018 17:59:42 CEST
  S Stefan postte in (Diy) biovergasser?.

  Compleet zinloos. De site zegt zelf dat het voor regios met een warm klimaat is, je krijgt er onder ideale omstandigheden 3 uur gas om te koken uit, plus ga er maar vanuit dat je een gezien moet hebben omdat te regelen. En je wilt een dergelijk kunststof vat meeverplaatsen? Good luck. 3 uur gas is ongeveer helemaal niks, dat kan volgens mij een middelgrote backpack campingaz fles nog aan om maar een beeld te geven hoe weinig dat is. Nog over kosten/baten maar te zwijgen. En nee, je krijgt dus geen compost, dat is de hele clue juist. Of je krijgt compost, of je krijgt het gas. Het gas ontstaat juist door afbraak van al het afval, en niet dat het in compost wordt omgezet.

  Biovergasser heeft alleen zin als je het met een aantal mensen samen doet. Sowieso geef je dan geen voeding terug aan de grond, dus ben je nog aan het 'roven' in principe. Als je voor warmtewinning wilt gaan is een kleine biomeiler veel interessanter.

 3. zo 30 sep 2018 07:48:01 CEST
  S Stefan postte in Tiny wonen in Limburg.

  Gelukkig is die TH conferentie in Heerlen om de hoek, 11 oktober, dan krijgen we beter beeld. Als het positief wordt, dan is het alleen nog locaties zoeken aan aanbieden. Maar ik merk dat dat het moeilijkste wordt. Gemeente Heerlen heeft wat dat betreft weinig mogelijkheden en de mogelijkheden die er zijn, zullen waarschijnlijk op gronden zijn van boeren die dat natuurlijk niet willen, zels al is het een economisch voordeel.

  Ik ben zelf maar begonnen met plannen maken om richting Venlo te gaan, heb al een plekje bij een particulier weten te regelen, nu nog toestemming van de gemeente.

  Wat betreft die funda link, was er al mee bekend, maar voor 120.000 euro een tiny house. Nee dank je. Heb je toch nog een hypotheek nodig. Een groot deel van het tiny house is dat je dus jezelf kunt verlossen van een hypotheek. Een fatsoenlijk tiny house hoeft overigens geen 30.000 euro te kosten, als je het laat maken, zelfbouw is nog eens significant goedkoper, dus je betaald dan 90.000 euro voor een mini stukje grond?

  Ik moet helaas concluderen dat tiny houses niet compatibel is met Nederland. Zeker niet als er 'te' veel mensen tiny willen leven. Dan krijg je uiteindelijk dus veel mensen in tiny houses, maar met exact dezelfde financiele strop als in een regulier woonhuis.

  Heeft iemand al over de grens gekeken? Beide kanten?

 4. za 18 aug 2018 10:11:01 CEST
  S Stefan postte in Verwarming.

  Ik heb geen bedrijf in verwarming, ik verkoop ook helemaal niks, ik was zelf ook van plan om elektrische vloerverwarming in mijn TH aan te leggen, waarshcijnlijk doe ik dat ook omdat ik toch de materialen heb, maar gezien het stroomverbruik weet ik het toch vrij zeker, een warmtepomp is toch zoveel beter. Uiteraard, je bent zeker 1500 euro kwijt en het ziet niet geweldig uit een buitenunit op de dissel, maar je verbruik ligt dan wel onder de 1.000 Watt plus je kunt ermee koelen. En gezien de extreme lichte thermische massa van tiny houses heb je gewoon beide nodig.

  Voorbeeld:
  https://www.lg.com/uk/business/air-conditioning-systems/residential-air-conditioner/lg-H09AL.NSM
  Met een inputvermogen van:
  Verwarmen: 570W
  Koelen: 490W

  Te goed om waar te zijn eigenlijk, maar voor mij wordt dit het als ik eindelijk plek hebt voor mijn tiny house. Een paar zonnepanelen plaatsen (en accus) en je bent gewoon klaar. Uiteraard fatsoenlijke isolatie is altijd aan te raden.

  Houtkachel is leuk en gezellig, maar koelt niet, nog afgezien van brandgevaar en je mist toch weer zeker een vierkante meter op de bodem.

  Als we het alleen over verwarmen hebben kun je net zo goed een diy zonnecollector maken. Goedkoop, behoorlijk effectief en nog leuk om te doen ook. Als je de plek hebt of de zonnige kant van je tiny house ermee wilt beplakken is een tweede.

 5. za 18 aug 2018 10:02:22 CEST
  S Stefan postte in Tiny wonen in Limburg.

  @Guido, helaas gaat dat niet. Het probleem blijft hetzelfde: bouwtitels. En als je al een bouwtitel hebt, mag je er niet zomaar een woonwagen (want dat is een tiny house voor de wet) er neer zetten. Maastricht e.o. is gewoon niet betaalbaar vergeleken met Heerlen e.o., makkelijk 1,5x zo duur.

  Op bouwgrond verder ingaand, vaak zit er al meteen een bouwplan aan vast, althans een bouwplan waar weer de bouwvergunning aan vasthangt en alleen als je een bouwgrond is waar nog GEEN bestemming op zit, dat is goud waard, maar daar betaal je ook de hoofdprijs voor. Dan mag je letterlijk alles doen. De gemeente kan je nog gewoon tegenhouden, maar geen bestemming is de beste bestemming.

  Ik zou sowieso geen bouwgrond kopen, tenzij je buren ver genoeg wonen, zeker in NL mag je niet zomeer een behoorlijk ander huis neerzetten dan je buren. Afgezien van volledige medewerking van een gemeente, is op dit moment de beste kans grond met recreative bestemming, dus waar je vanuit de wet een caravan op mag plaatsen. Maar reken maar op weerstand van alles en iedereen. Als je zou huren zou je mogelijk op een gegeven moment huurbescherming kunnen genieten: https://zypp.nl/let-op-bij-verhuur-van-percelen-grond-aan-recreanten/

  Nederlandse regels zijn bizar, Zuid-Limburg zit voorlopig goed op slot. Als je contacte hebt met boeren of mensen met veel land, dat is je beste kans voor de komende 5 jaar. Heerlen zie ik wellicht volgend jaar iets ontstaan, daarna Sittard en Maastricht als laatste in Z-Limburg. En waarschijnlijk zal eerst een grote projectontwikkelaar de eerste eer krijgen en geen particulieren. Dat heb ik eens letterlijk in een mail terug gekregen. Als particulier/burger kom je als laatste aan bod.

  Een mogelijkheid is om een eigen woningbouwcorporatie of wooncorporatie op te richten om een tiny house dorp ergens te maken, maar dat gaat veel tijd en energie kosten, zeker als niet alle neuzen dezelfde kant op staan.

  Als je echt geld zou hebben, de sporthal onder aan de berg bij Cadier en Keer staat nog altijd te koop, dus als je echt geld hebt, of bij elkaar kunt brengen (1 miljoen) dan is dat een goede omdat daar ook een maatschappelijk aspect bij zit.

  Nog een ding, voor jou kun je het als zorgwoning gaan zien. En ga dit ook altijd specifiek benoemen in contact richting de gemeente. Zover ik weten hebben zorgwoningen een of andere uitzondering. Dus maak zelf hard waarom het voor jou een zorgwoning is en ga dan met een plan naar de gemeente.

  Het zijn puur de gemeentes en de regels die alles blokkeren in Zuid-Limburg. Een collega van mij heeft een grondstuk in Margraten waar ik zou mogen staan, werkelijk perfect voor mij, maar hij wilt geen gezeur met de gemeente, begrijpelijk. Ik de gemeente gecontacteerd en krijg gewoon het standaard riedeltje te horen. Ook via een contact kreeg ik het standaard riedeltje te horen.

  Als ik nou een eigen stuk grond had met op zijn minst een recreatieve bestemming (agragrische met waarden mag je zelf al op recreeeren), dan had ik de gok al gewaagd. Campings zijn ook erg huiverig en de campings die het toestaan zijn in de winter dicht en dan moet je toch weer weg. Er zijn twee campings waar ik weet waar het helemaal legaal kan, maar die zijn te ver weg voor jou (en voor mij ook) Eentje over de grens bij Vaals in Belgie en eentje over de grens bij Roermond in Duitsland, maar daar heb je alleen elektra aansluiting.

  Als het erop lijkt dat er eind dit jaar geen schot in de zaak zit in Heerlen of Schinveld, dan ga ik maar naar Duitsland.

  Laatst was er ook nog een bericht in de Limburger dat twee broers hun woonwagens hadden gezet op een bedrijventerrein in Voerendaal, op gehuurde grond van de gemeente Nota Bene. Uiteraard waren het halve criminelen. En hoe die het geregeld hebben gekregen? Vast en zeker niet door de brave burger uit te hangen.

  En het leuke met grond kopen in Zuid-Limburg, er is bizar weinig grond te koop hier. Op bosgrond.nl , arvalismakelaars.nl , bostekoop.nl en bosverkoop.nl hebben de meeste gronden, maar het is bizar weinig (meeste is midden en Noord) en schrik niet van de prijzen. Zeker de gronden waar je legaal wat mee kunt (agrarisch met waarde of bosgrond met recreatieve mogelijkheden) zijn zeldzaam en duur. En als ze er al zijn, zijn ze binnen een week alweer verkocht.

  Dus als je toch bereid bent en om grond te kopen en je wilt per se rondom Maastricht zitten, kijk in Belgie.

 6. vr 17 aug 2018 09:52:28 CEST
  S Stefan postte in Tiny wonen in Limburg.

  Hey @Guido, ze zeggen exact hetzelfde alleen steeds met iets andere woorden. Je moet iets slopen wil je iets kunnen bouwen. Je had je eigen koopwoning kunnen slopen ;)

  Zonder flauwekul. Tenzij een of ander BN'er of rijke vent/dame met contacten in een tiny house in Maastricht wilt wonen, gaat het Maastricht niet worden. De status van de pogingen om Sittard weet ik niet, op dit moment lijkt een chalet-camping in Schinveld en gemeente Heerlen de beste kansen te hebben. Tenzij je ergens op prive grond gaat staan waar de eigenaar niet bang is voor de gemeente, heb je een kans. Elke gemeente geeft exact hetzefde riedeltje weer, snap ik ook wel weer, daar heb je een regionaal beleid voor.

  Dus in Heerlen zijn we bezig, maar zoals gezegd duurt dat minimaal nog een een half jaar voordat er concreet iets uit zal komen, als er al iets concreets gaat uitkomen. Tegen de kerst willen we ons maatschappelijk tiny house plan klaarhebben waarin we concreet een of meerdere locaties naar voren brengen. Ik weet even niet hoe verstandig is om concreet op de mogelijke bewoners in te gaan, maar mocht dit verstandig zijn, heb jij misschien interesse om daarin te komen, als locatie Heerlen je bevalt?

 7. di 24 jul 2018 12:18:37 CEST
  S Stefan postte in Tiny wonen in Limburg.

  Hallo, dankzij Pascale van de Partij van de Dieren is er in de gemeente Heerlen een motie aangenomen waardoor ze een onderzoek zijn gestart naar alternatieve woonvormen waaronder tiny houses. Ervan uitgaande dat hier uitgaat komen dat hier vraag naar is, kan er dan een projectplan ingediend worden. De SP is in Heerlen fel tegen omdat ze tiny houses alleen voor (rijke) hipsters zien, terwijl een tiny house een stuk goedkoper is dan een 'normaal' huis.

  Ik ben per toeval een mooie locatie tegengekomen die ook nog eens de juiste bestemming heeft waardoor we (nog een andere persoon en ik) alleen een fatsoenlijk projectplan op papier moeten zetten waarbij heel sterk naar voren moet komen hoe dit potentieel ouderen kan helpen en ook de 'armen' en dat het niet alleen voor rijken is.

  Enige nadeel is op dit moment de tijdlijn, 'men' verwacht dat onderzoek pas in december te hebben afgerond, dus pas in het nieuwe jaar wordt projectplan ingediend en dan is het even afwachten hoe en wat. Ergens in oktober is er nog een tiny house conferentie in Heerlen waar mensen van de gemeente worden uitgenodigd, en zoals het er nu naar uit ziet zal ik en een andere persoon nog voor een commissie komen van het onderzoek wat wel het een en ander teweeg zal brengen. Het is dan even de vraag hoeveel tiny houses er mogen komen.

  Maastricht kun je net zo goed vergeten, al helemaal in het buitengebied. Tenzij je echt een goed contact hebt binnen de gemeente die voor je gaat lopen is Maastricht een illusie. Als tiny houses in Maastricht al komen, zal dat als laatste stad van Limburg zijn, zeker met de ervaringen rondom Vinkenslag. Als je per se rondom Maastricht wilt wonen, lijkt me Belgie een interessantere optie.

 8. zo 25 mrt 2018 18:32:17 CEST
  S Stefan postte in Tiny wonen in Limburg.

  @HansMPL & @Noel ,

  Zuid-Limburg lijkt puur regeltechnisch op slot te zitten (Kom even niet op de naam, maa gaat om structuurvisie en er mag alleen bijgebouwd worden als er iets wordt afgebroken. Grote lulkoek natuurlijk, als jij een villa wilt bouwen, dan gaat dat gewoon mogen....), maar er komt verandering in, geen inside information helaas, meer een indruk. In Sittard is een groep heel sterk bezig, die nemen scholen mee in de bouw, maar dat zal denk ik nog minimaal tot de zomer duren voordat dat van de grond is. Ik vermoed (hoop) dat dat de kickstarter zal zijn in Zuid-Limburg.

  Ik zoek zelf iets op de as Maastricht-Heerlen, ik heb contact gehad met de Wijk van Morgen, maar die reageren traag door alle bestuursgerechtigden, dus dat zal niks worden, andere bedrijventerreinen die woon/werk als optie hebben reageren eenvoudigweg niet.

  In Heerlen is nu een raadslid van de partij van de dieren gekomen waar een kennis van mij die al in een tiny house (gedoogd-illegaal) woont, waar we een gesprek gaan krijgen. Helaas geen idee wanneer, maar dat is voorlopig onze enige politieke ingang.

  We kunnen zeker samenwerken, maar op dit moment is het of eigen (bouw)grond of agrarische grond met waarde kopen, of hopen op samenwerking met de gemeente. Ik heb een beetje het geluk dat ik mijn tiny house op mijn oprit (af)bouw, waar de gemeente wel naar informeerde, maar al meer dan een half jaar niks van zich heeft laat horen. Dat heeft voor mij persoonlijk ook waarde, niet dat ik op mijn oprit wil blijven staan, maar ik zou het ook niet erg vinden :)

  Het enige wat we concreet zouden kunnen doen is een woningbouwcorporatie en/of een wooncoorporatie opstarten, maar dat betekent dat we wel maar op een locatie kunnen richten. Ik heb van sommige gemeentes letterlijk te horen gekregen dat burgers/particulieren pas als laatste in aanmerking komen voor een project of wat dan ook. Bedrijven (corporaties) krijgen bij voorbaat voorrang. Dus als dit een optie is en we kunnen minimaal 5 (willekeurig gekozen) mensen met een tiny house bij elkaar krijgen, kan het wel eens nut hebben.

  Ik heb de gemeente Schin op Geul proberen te porren voor een project omdat er wat consternatie was ontstaan over een verleende vergunning voor een megastal. Blijft bizar, megastallen in het landschap zijn geen enkel probleem, een paar tiny houses de grootste ellende. We zijn gewoon veel te netjes als nette burgers. Het is omdat ik weinig cash vermogen heb, anders had ik al een leuk stuk agrarische grond gekocht en gewoon doen. Dat is volgens mij de enige snelle mogelijkheid om wat af te dwingen van de gemeente. Anders laten ze je gewoon links liggen.

 9. zo 04 feb 2018 11:45:33 CET

  Wat adres betreft heb ik het geluk, ik heb een huis, dus dat probleem heb ik niet. Gelukkig ook nog in een gemeente die een dergelijk postadres toestaat. Misschien dat ik dat in de nabije toekomst open ga stellen voor andere mensen.

  Ik wil niet de indruk wekken dat ik belasting wil ontduiken, mocht dat het geval zijn. Van mijn part betaal ik 100 euro per maand aan de gemeente, wel overdreven, maar daar heb ik geen problemen mee. Voor mijn huis zit ik net iets boven de 100 euro, aan de BsgW, dus inclusief afvalheffing enzo.

  Ik ga me alle informatie bij elkaar vergaren, contact opnemen met de belastingdienst.

  Ik meld me hier wel ergens komende week, hopelijk kan ik wat tijd creeeren om wat tijd te investeren in dit idee.

 10. zo 04 feb 2018 11:20:00 CET

  Je neemt aan dat we nog nooit tiny hebben gewoond. Als ik in mijn tiny house ga wonen ga ik er zelfs op vooruit. Ja, we lopen op de zaken vooruit, maar als niemand wat doet, zal er ook niks gebeuren. De enige reden dat we uberhaupt iets van een tiny house movement hebben is dat mensen gewoon zijn gaan bouwen.

  Ik heb ook eens een tijdje op een camping gewoond, maar dat is niet wat je wil met een tiny house, nog even of je toestemming krijgt om met zo'n gevaarte op de camping te mogen. Je mag daar dan sowieso geen water lozen, dus aan je badkamer heb je al niks. Dan kun je net zo goed een caravan kopen. Ja, tijdelijk zou het kunnen totdat gemeentes met hun koppen uit het zand komen.

  En grond kopen over de grens, allemaal leuk en aardig, maar sommigen van ons kunnen niet zomaar ver weg gaan wonen, anders woonde ik allang in Zweden.

  Wat betreft je opmerking dat de belastingdiengst me gaat opvreten? Heb je daar meer informatie over?

  Plus het lijkt op een oplossing waar niemand regels voor hoeft te overtreden of dat gemeentes aparte toestemmingen moeten verlenen waarbij je last hebt van het hele beslissingsproces. Ik zit zelf nu al meer dan een half jaar met de gemeente Heerlen in mijn haren en ze doen gewoon niks. Een ander persoon al meer dan een jaar en daar zit geen enkele vooruitgang is. Het is van de zotte dat je in Nederland niet zo mag wonen, zeker nu dat we acuut minder gas moeten gaan gebruiken. Tiny houses zijn daar een deel van de oplossing van, dat moet toegejuicht worden, niet tegengewerkt worden.

Bekijk meer