M

Marvin

Lid

Laatst actief vorig jaar

 1. 2 jaren geleden
  ma 13 mrt 2017 17:30:02 CET
  M Marvin postte in Tiny appartementencomlex.

  @hvdkamer:
  Ik zie vaak op diverse websites ontzettend veel appartementen tussen 35m² en 60m². Mogelijk is er nog steeds een tekort ondanks het aanbod, maar dit heeft dan vaak ook te maken met de huurprijs.

  Natuurlijk is het mogelijk om de grote van de woning aan te passen. De maten die ik heb gebruikt zijn op basis van standaard en veel gebruikte materiaal maten in de bouw. Hoewel het natuurlijk alsnog mogelijk is om de maten te vergroten en dat dit niet heel veel druk zal leggen op de bouw kosten, echter zal dit wel veel extra kosten voor grond. Grof afgerond: Voor elke 10% extra vloeroppervlakte, komt er ongeveer 5% extra kosten bij de huurprijs. Een huur van €300,- word €330,-. Te overzien, maar om dit alleen maar te doen voor een wet die vierkante meters bepaald, vind ik zelf een lastig.

  @Ep:
  Heel mooi idee. Ik vraag me af of dat, gezien het aantal mensen, haalbaar is. Je moet wel alle 59 andere buren dusdanig vertrouwen dat je het niet erg vind dat jou post door hun handen kan gaan of dat de energie kosten die gedeeld worden wel op een eerlijke manier gaat.
  Je gaf zelf aan dat er een risico in zit dat dit een treurige achterbuurt kan worden. Hoewel ik denk dat dit door goede regels voorkomen kan worden, is de kans groot dat er maar net 1 of 2 tussen zitten die interessante enveloppen/pakjes van andere opent of een hoop elektriciteit verbruikt woord voor wat voor doeleinde dan ook...
  Mogelijk kan je wel 3 of 4 woongroepen per verdieping doen om dit risico te beperken.

 2. di 07 mrt 2017 15:07:32 CET
  M Marvin postte in Tiny appartementencomlex.

  @hvdkamer , bedankt voor de feedback.
  Ik vrees dat je gelijk hebt. Ook lastig dat het toilet niet in een aparte ruimte is. Volgens mij tegenwoordig ook de eis. Toilet mag wel in de badkamer, maar er moet sowieso een aparte ruimte voor het toilet zijn.
  Vierkante meter is eventueel haalbaar mits de gezamenlijke ruimtes meegenomen mogen worden. Ik denk alleen niet dat dit mag.
  Gezien de beperkingen alleen liggen op gebied van maatvoering en niet op gebied van veiligheid of isolatie, denk ik wel dat het makkelijker is om in speciale gevallen af te wijken hiervan. Gemeentes mogen uitzonderingen maken als het bijvoorbeeld als een experiment word aangemerkt. Dus een projectleider met goede gemeentelijke contacten, zou op basis van deze uitzondering ver kunnen komen denk (hoop) ik..

 3. zo 26 feb 2017 21:01:02 CET
  M Marvin postte in Strak verschil met woonwagens.

  Ik proef een hoop bitterheid. En dat begrijp ik, niet alleen van jou verhaal, maar van vroegere kennissen die zelf in woonwagens wonen.
  Ik snap dat de regels niet altijd eerlijk zijn. Daarom de vraag, wat maakt dat je de voordelen die aan THow bewoners gebruiken/krijgen, niet als woonwagenbewoner kan gebruiken?
  In een naam zit ook veel kracht. Mogelijk is dit een vraag die veel emotie naar boven brengt, maar ik wil hem toch graag stellen. Wat zou je moeten doen of loslaten als je je als woonwagen bewoner een THow bewoner gaat noemen? Zou dat helpend zijn?
  Begrijp me niet verkeerd, ik probeer niet te provoceren of kwaad te doen. Ik wil alleen kijken of je deze hele TW beweging in je voordeel kan gebruiken.

 4. zo 26 feb 2017 19:29:31 CET
  M Marvin postte in Strak verschil met woonwagens.

  Als er in feite geen verschil zit tussen een THow en een woonwagen. Is dit dan niet hét moment voor woonwagenbewoners om alle mogelijkheden voor THow te gebruiken voor hun eigen woningen? Is het niet juist een goede ontwikkeling voor woonwagenbewoners dat wetten en regels versoepeld worden door de TH beweging?
  Is een oprechte vraag, bedoel er geen negativiteit mee.

 5. di 21 feb 2017 19:24:13 CET
  M Marvin postte in Tiny House huren of leasen?.

  @Vrijbuiter Ik denk dat er een miscommunicatie is. Ik bedoelde met "Reëel bedrag zou eerder tussen de €400 en €500 per maand liggen." dat niet altijd voor constructies van 25k word gekozen, maar dat de aanschaf waarde hoger zal liggen. Dus €300,- pm voor een gebouw van 25k. €500,- voor een gebouw van meer dan 50k.
  Dus niet dat iemand even 250 euro per maand als winst op gaat strijken :-)

  @Frodo Helaas zijn dit vaak wel zaken die spelen voor tot een idee van de grond komt. Iemand moet die Tiny houses eerst gaan maken/kopen voor ze verhuurt kunnen worden. Weinig mensen die hun investering niet terug willen hebben, nog minder die het doen zonder 'winst'.
  De lol ligt hem voor mij nog altijd in het dromen en uitdenken. Manieren vinden om ondanks de niet leuke dingen, toch de leuke dingen voor elkaar te krijgen.
  Wel heb ik de eigenschap dat ik vaak veel beren op de weg zie. Excuses als ik met mijn beertjes je lol heb weg genomen. Mijn commentaar was bedoeld als inzicht, niets anders.

 6. ma 20 feb 2017 18:32:29 CET
  M Marvin postte in Tiny House huren of leasen?.

  @Vrijbuiter De redenatie van 20 jaar is een onredelijke redenatie, want een hypotheek afsluiten is niet mogelijk op roerende zaken.

  De redenatie gaat niet uit van hypotheek maar op rendement uit een vastgoed investering voor een woningbouw. Dit kan echter anders zijn in de praktijk, maar daar heb ik geen verstand van.
  met een THOW van €50.000,- kom je op een veel hoger huur bedrag van €1.000,- per maand uit als je dit in 5 jaar terug wilt hebben. Zeker als de grondprijs er nog niet bij zit. Hoe dan ook, tenzij er serie matig word gewerkt op een kleine oppervlakte is het inderdaad niet rendabel om Tiny Houses te verhuren.

 7. ma 20 feb 2017 13:50:49 CET
  M Marvin postte in Tiny House huren of leasen?.

  Zeer ruwe kosten berekening:
  Kosten van een gemiddelde Tiny House zijn www.hetkanwel.net tussen de 25k en 40k euro. Huurprijs berekenen uitgaande van €25.000,-
  Een normaal terugverdien model voor een huis is 30 jaar. Bij een Tiny house vraag ik me af of dit rendabel is. Ik zou dan rekening houden met 20 jaar.

  Dan heb je nog grond nodig. Die zijn zeer verschillend, tussen de €200,- en €400,- per m² (woongrond). Gemiddeld zal je denk ik €250,- per m² betalen. Dat maal... laten we zeggen 50m² wat je totaal nodig hebt. Er van uit gaande dat je zo'n klein stukje kan kopen...) maal 20 jaar. en weer delen door het aantal maanden = €52,- per maand.

  Daarna heb je dus 25.000 / 20(jaar) / 12(maanden) = €104,- per maand
  Als je verhuurt moet je verzekeringen, belastingen, onderhoud, etc. erbij optellen. Laten we een bedrag uit de lucht pakken van €100,- per maand

  Totaal zit je dus op ruim €256,- per maand en dan verdiend de projectontwikkelaar geen cent.

  De projectontwikkelaar wilt natuurlijk wat verdienen en hij zal ook af en toe zijn tijd eraan moeten besteden, bijvoorbeeld bij het wisselen van bewoner, het opnemen van schade en het incasseren van de huur. Ik zou dus zeggen dat een losstaande Tiny House op z'n minst €300,- aan kale huur zal zijn.
  Reëel bedrag zou eerder tussen de €400 en €500 per maand liggen.
  Daar komen al je vaste lasten en gemeentelijke belastingen (water en vuil) nog bij.

  Dit is een ruwe calculatie. Ik zal er vast op een paar punten naast zitten. Maar wie weet kan iemand die later nog corrigeren.
  Lijkt me wel een hoog bedrag om goedkoop te wonen.

 8. ma 20 feb 2017 13:17:31 CET
  M Marvin postte in Tiny appartementencomlex.

  @Ep; Bedankt voor je feedback.
  Het idee is ontstaan uit een eigen behoefte om woning te kopen, maar dat er verschillende 'ruimtes' zijn waarvan ik dacht, die heb ik niet elke dag nodig, dus waarom niet delen. Er zijn veel stappen gemaakt om uiteindelijk tot het huidige concept te komen. De stap voor het idee dat hierboven beschreven is, is een ontwerp die ik heb van een complex met 3 volledige woonhuizen samen met zo'n 15 'Tiny House' formaat woningen en ongeveer 5 gezamenlijke ruimtes en 3 ruimtes bestemd voor een bedrijfje waar bewoners deel van uit kunnen maken. Hier zitten nog meer wensen en ideeën bij die ik even achterwegen laat om het verhaal in te korten. Kortweg; het idee hiervan was dat dit inderdaad een woongemeenschap zou worden.

  De reden dat ik dit idee en niet het vorige idee hier heb gepost, is omdat ik wil weten hoe mensen erop reageren en waar ik mijn eigen woonwensen van wil uitsluiten.

  Desondanks is het in huidige concept inderdaad een punt met 'wat doe je als mensen ...' (en vul de rest zelf maar in). Zelfs als je mensen uit kan kiezen is er geen garantie dat dingen niet gebeuren. Het is inderdaad een soort mind-set wat mensen die met elkaar wonen moeten creeëren. Een gemeenschappelijke keuze in wie wel en wie niet, samen huisregels opstellen, samen bepalen wat wel en niet gebeurt. Dit in combinatie met een huisbaas die streng maar rechtvaardig optreed lijkt me inderdaad de beste oplossing.

  Als het gaat om de uitwerking en crowdfunding ed. Ik denk dat het bedrag in combinatie met de 'return' en risico iets te hoog is voor crowdfunding tenzij er genoeg mensen zijn die geen haast hebben om geld terug te verdienen. Het huurbedrag is gebaseerd op een return van 30 tot 40 jaar. Inflatie meegerekend. Dus als jij mij €10.000,- voor dit idee geeft, zou je pas na 40 jaar je geld (+3,5% rente per jaar wat ik mee heb gerekend voor een lening) terug hebben. De totale kosten inclusief grond zouden grofweg op 3 miljoen uitkomen.

 9. zo 19 feb 2017 16:57:07 CET
  M Marvin postte in Tiny appartementencomlex.

  @Jan-Willem, bedankt voor je toevoeging.
  In het ontwerp wat ik nu heb geschetst heeft een appartementen complex met 3 verdiepingen en 60 appartementen:
  2 trappenhuizen; 2 gezamenlijke woonkamers (ook te gebruiken voor een feestje dus); gezamenlijke fietsenstalling; Recycle hok (voor het vuilnis ed.);
  Ik heb verder geen rekening gehouden met buiten ruimte. Juist omdat grond in Nederland (vooral in en rond de randstad) prijzig is en het idee voornamelijk om goedkope woningen gaat. Een optie is wel om een hek om het dak te doen en deze te gebruiken voor een gezamenlijk (moes) tuintje, zonnepanelen, etc. Hoewel dit wel wat extra kosten met zich mee brengt, zijn deze relatief weinig en kunnen snel terug verdient worden.

  @Vrijbuiter,
  Metaal is ontzettend lastig voor zowel geluid als temperatuur isolatie. Het geld wat je uitspaart met een standaard container kopen, ben je weer kwijt aan materiaal en manuren om dit allemaal goed te isoleren en af te werken volgens mij.
  Hout is voor mij nog een twijfelgebied. Vooral als je met 3 of meer verdiepingen werkt. Hout ruwbouw lijkt mij ontzettend duur en arbeidsintensief tegenover bijvoorbeeld kanaalplaten en kalkzandsteen voor de ruwbouw. Mogelijk is het in het leggen van leidingen e.d. een stuk makkelijker. Dat weet ik niet, vandaar mijn twijfel. Desondanks een ongebruikelijke materiaal voor een appartementencomplex.

  Over de figuurlijke zin van het woord Tiny House heb je helemaal gelijk. Het is niet landelijk en open zoals vele mensen prefereren. Milieu vriendelijk is het ook niet. Hoewel het verschil groot is, is het denk ik minder groot dan vele doen voorkomen als je het onderhoud erbij rekent. Desondanks niet te vergelijken met het figuurlijke concept van 'Tiny house'.
  Het bouwbesluit is ook een gedoe. In mijn ontwerp voldoet alleen de keuken niet aan de eis om 2,6m hoog te zien gezien de vloer verhoogt is. Het scheelt 'maar' 20 centimeter. Oplossing is om de ruimte 20 centimeter te verhogen. Dit geeft alleen wel heel veel onnodige en niet gebruikte/benutte ruimte en daarbij weer extra bouwkosten. Maar een aanpassing hierin is wel mogelijk.

  De meubels zijn ook oplossingen nodig. Sowieso is 90% van duurzaam materiaal waarvan ook weer een groot gedeelte van dezelfde kwaliteit als bijvoorbeeld een keuken is. Vervanging is dus niet vaak nodig. De overige 10% is wel een puntje. Bijvoorbeeld de kussens van de bank zullen bij wisseling van huurder vaker vervangen moeten worden. Ik moet toegeven dat ik het vervangen van deze spullen niet in de huurprijs heb meegerekend. Dus hier zullen dus extra kosten bovenop komen. Ik schat zo'n €50,- á €75,- per maand.

  Het is weer een lang verhaal geworden. Maar ik ben weer tevreden met de feedback. Mocht je zover zijn gekomen, bedankt voor het lezen! Als ik multimiljonair word zal ik dit idee hoogst waarschijnlijk uitvoeren. Tot dan is het een leuke hobby om uit te denken.

 10. 3 jaren geleden
  zo 12 feb 2017 20:33:18 CET
  M Marvin postte in Tiny appartementencomlex.

  Hartelijk dank voor de feedback.
  Vrijbuiter:
  Kan absoluut van andere materialen. Misschien niet handig om beton hierin te noemen, er zullen vast andere bouwmaterialen voor lange termijn bouwwerken, kosten/tijd efficiënt zijn en voldoen aan alle isolatie eisen. Dat is ook op het moment niet mijn focus punt. Ik maak me bij houtbouw en zeecontainers wel zorgen om de isolatie (vooral geluid). Wel heb ik op basis van beton makkelijk een ruwe schatting van de kostprijs kunnen maken. Voor een gebouw van 3 of meer verdiepingen heb ik te weinig kennis over andere materialen om een kostenberekening te kunnen maken.
  Hetgeen wat dit in mijn optiek onderscheid van container woningen voor studenten is dat een groot deel van de meubels al standaard erin zitten. Een studentenwoning word, op keuken en badkamer na, vaak kaal opgeleverd. En op de plekken waar een soortgelijke woning wel met meubels word opgeleverd, ken ik er geen een waar de slimmigheidjes van een Tiny House worden toegepast.
  Met meubels in acht genomen, sta ik natuurlijk open voor informatie/weblink naar een soort gelijk 'wiel'. Ik wil hier graag van leren.

  Ik dacht eerlijk gezegd ook bij andere doelgroepen voor zo'n woning. Ik ken bijvoorbeeld mensen die een kamer huren van 15-20m² met gedeelde badkamer en keuken omdat ze net zijn gescheiden. Mensen die niet kunnen doorstromen vanuit begeleid woonvormen en dus min of meer verplicht in een (dure) instelling verblijven omdat er elders geen plek is. Of mensen die om andere redenen niet direct in aanmerking komen voor een sociale huurwoning omdat de wachtlijsten (te) lang zijn. Natuurlijk horen daar ook studenten bij. Er zijn denk ik ook andere mensen die graag een goedkope woning willen omdat zelfs een sociale huurwoning duur kan zijn of omdat ze geld liever in andere dingen kunnen steken.

  Ep:
  Dat is inderdaad een punt waar ik me ook zorgen over maak. Het punt is, als de regels dusdanig zijn aangepast waardoor Tiny Houses op wat voor manier makkelijk zijn voor de mainstream, zal dit in elke vorm een risico zijn. Op het moment is het wonen in een Tiny House relatief exclusief. Dat is op zich geen ramp. Maar op de website en dit forum zie ik wel heel veel wensen om regelgeving te versoepelen.
  Ik heb me eerlijk gezegd te weinig verdiept in alternatieve regels die het wonen in een Tiny House makkelijker maakt, maar massa productie door bedrijven voorkomt.
  Er zijn ook veel Tiny Houses waar ik me zorgen maak over de lange termijn kosten als het om standplaats, onderhoud, etc. gaat in verhouding met bijvoorbeeld een gemiddeld appartement.

  Nogmaals bedankt voor de feedback.

Bekijk meer