Marthe

Lid

Laatst actief 2 jaren geleden

 1. 2 jaren geleden
  zo 02 jul 2017 11:36:34 CEST
  Marthe heeft het onderwerp gestart Staplaats op een camping?.

  Lieve mensen,
  Laatste vraag voor nu en dan zal ik echt even m'n mond houden. Als ik straks een beetje zicht op m'n financiering heb, kan ik met ontwerp en bouw aan de slag, maar dan moet ik ook op zoek naar een locatie. Daar voel ik me nog een beetje onzeker over. Wat als ik geen geschikte locatie kan vinden voordat m'n TH wordt opgeleverd?
  Nu zou ik natuurlijk een jaarplaats kunnen huren op een camping voor het eerste jaar. Niet ideaal, want je zit hutjemutje met allemaal kampeerders en vakantiegangers en schreeuwende kinderen (okee, misschien overdrijf ik), maar je staat dan tenminste ergens en je hebt voorzieningen. Als je dan tegen kinderziektes aanloopt met je off-grid installaties, kun je ergens op terugvallen, zeker in de donkere maanden.
  Is dit een goed idee of is dit een slecht idee? Hebben jullie ervaringen met (tijdelijk) verblijf op een camping? Hoe reageren campingeigenaars op THs? Komt er specifieke regelgeving bij kijken waar ik rekening mee moet houden?
  Dank!
  Marthe

 2. zo 02 jul 2017 11:25:15 CEST
  Marthe heeft het onderwerp gestart Financiering en begroting.

  Hallo lieve mensen,
  Ik hoop dat jullie het niet vervelend vinden dat ik een paar vragen neerplant op dit forum. Ik hoop dat het vragen zijn waar anderen ook iets aan hebben.

  Hier komt een saaie, maar belangrijke vraag: over de financiering.
  Ik zeg meteen maar even dat ik hier van nature heel slecht in ben (ik ben weer goed in andere dingen). Dus als ik domme vragen stel: sorry.

  Ik heb een offerte aangevraagd voor een persoonlijke lening, bij een commerciële leningverstrekker. Maar dat is nattevingerwerk. Ik heb geen spaargeld dat ik in kan zetten (dat is opgegaan aan 14 jaar studeren en lang wonen in het buitenland. Ik heb geen spijt). Ik kan natuurlijk op de bonnefooi 45.000 euro lenen. Daar kan ik wel een huisje van bouwen. Maar misschien kan het ook wel voor minder. Of misschien kost het juist meer. Hoe kom ik daar achter? Hoe maak ik een begroting? En zijn er ideële leningverstrekkers die misschien specifiek interesse hebben in dit soort duurzame projecten en daar gunstige voorwaarden tegenover willen stellen?

  Nu zeg je: je moet gewoon even offertes opvragen bij architecten en timmerlieden en TH-bouwers en zonnepaneleninstallateurs enzo. Ja, goed, maar hoe beoordeel ik die offertes? Stel een architect zegt tegen mij: "ik ontwerp jouw huisje voor X euro." Hoe weet ik dan of dat veel is, of verdacht weinig?

  Daarnaast: welke kostenposten moet ik begroten? Wat mist er in het volgende lijstje?

  • ontwerp/architect
  • bouw/timmerman
  • trailer
  • bouwmaterialen
  • zonnepanelen + accu's en omvormer enzo
  • boiler
  • loodgieter voor de waterleidingen (ik ben er nog niet over uit of ik mijn watervoorziening ook off-grid wil)
  • elektricien voor de bedrading
  • composttoilet
  • keuken
  • interieurinrichting
  • vervoer (ik heb zelf geen rijbewijs)
  • huur staplaats (op een camping kun je 150 m2 huren voor zo'n 2000 euro per jaar, afhankelijk van locatie, excl. faciliteiten en belastingen. Ik ga er vanuit dat huren bij een boer of particulier in elk geval niet duurder is dan dat, of vergis ik me?)

  En op welk van deze posten kan ik eventueel bezuinigen? Is het bijvoorbeeld de moeite waard om tweedehands bouwmaterialen te sourcen? Zelf bouwen is natuurlijk goedkoop, maar in mijn geval tot falen gedoemd wegens twee linkerhanden en te weinig tijd.
  Over een tijdje, als mijn TH gerealiseerd is, zal ik mijn financiële kostenplaatje open en bloot delen, ter info voor anderen. Beloofd.

  Daarnaast hoop ik een deel van de financiën, al is het maar een paar duizend euro, op ludieke wijze bij elkaar te sprokkelen door crowdfunding, pubquizzen, al m'n spullen verkopen, (halve) marathons te lopen of andere uitdagingen. Hoe lager het bedrag dat ik moet lenen, hoe beter, toch? Zijn er wat dat betreft tips?

  Zoals gezegd, ik weet dat dit hele basic vragen zijn, maar ik voorzie dat ik mijn hoofd aan alle kanten ga stoten op dit gebied (ik ken mezelf...) dus ik maak heel graag gebruik van de wijsheid van anderen als dat mag.

  Heel hartelijk dank! Elke tip wordt in dankbaarheid aanvaard, hoe klein ook.
  Marthe

 3. zo 02 jul 2017 10:46:51 CEST
  Marthe heeft het onderwerp gestart Wanneer wordt 'recreatief' 'permanent'?.

  Lieve mensen,
  Ik heb gisteren besloten dat ik niet langer ga zitten dromen maar nu toch echt stappen ga ondernemen om een Tiny House te verwezenlijken. Ik heb al een offerte aangevraagd voor een lening (over begroting en financien open ik ws nog wel een ander forumonderwerp).
  Daarnaast ben ik mij aan het informeren over mogelijke woonlocaties en het vraagstuk der inschrijving (dank aan Marjolein voor de blog daarover). Nu kan ik mij eenvoudig bij mijn ouders inschrijven, dat is geen probleem. Maar daar woon ik natuurlijk niet. Omdat mijn ouders dicht bij mijn werk wonen, logeer ik wel vaak bij ze. Ongeveer een keer in de week, soms een hele week.
  De wet beschouwt THs, zo begrijp ik van ome Internet, meestal als recreatiewoning. In een recreatiewoning mag je 'recreatief wonen' maar niet 'permanent wonen'. Wat het verschil precies is, lees ik echter nergens. Mijn vraag is dus: waarin zit het verschil? Is het hele jaar 6 nachten per week 'recreatief' of 'permanent'? Is 11 maanden per jaar 'recreatief' of 'permanent'? Kortom: kan ik dit wettelijke dingetje uit de wereld helpen door simpelweg een korte tijd per jaar bij mijn ouders (inschrijfadres dan dus) te logeren? Heeft iemand hier ervaring mee?
  Alvast dank jullie wel!

 4. zo 02 jul 2017 10:31:44 CEST
  Marthe is lid geworden.