Wouter

Lid

Laatst actief 2 jaren geleden

 1. 3 jaren geleden
  zo 29 jan 2017 19:32:31 CET
  Wouter postte in balken maat voor dak.

  Als je licht wil bouwen kun je ook een sandwich dakpaneel gebruiken. Koudebrug vrij en maar iets van 30 euro per m2. https://www.huisman.nl/bouwmaterialen/media/catalog/product/cache/1/image/500x500/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/d/a/dakpan_paneel.jpg

 2. zo 29 jan 2017 16:21:47 CET
  Wouter postte in Help! Welke indeling....

  Is het niet handiger en lichter om gewoon met sandwitch panelen te bouwen (bv SAB, Tata, of Opstalan ed) is bijna koudebrug vrij, makkelijk lucht dicht, damp dicht. Gewoon een omhullende doos maken en dan gat zagen voor raam en deur. Als je de hoeken goed bevestigd heb je bijna geen aanvullende constructie nodig. En het wordt veel lichter dan met al die houten balken en platen enz.

 3. zo 01 jan 2017 11:07:57 CET
  Wouter postte in Koelbox koel houden.

  Nog een paar suggestie:

  • in de winter is in NL de bodemtemperatuur (0,5-1.0 meter diep) tussen de 5 en de 10 graden. Dus voor een box met ijs geeft dit een mooie omgeving om lang koel te blijven
  • Je kan ook aan het begin of halverwege de bewaar periode het vlees bereiden en dan weer afkoelen (iets omslachtiger dan geen vlees eten)
  • als je nog wel een water-aansluiting hebt kun je deze ook gebruiken voor een "koele-kast" waarin je de koelbox zet (een koele-kast is geisoleerd en door de wand loopt de waterleiding)
 4. zo 25 dec 2016 12:12:34 CET
  Wouter postte in Installatie houtkachel.

  Even wat eigen ervaringen:
  Mijn houtkachel (Jotul 1, 9kw) staat nu 4 jaar op 18cm vanaf houten wand en zonder schade. Dus met 30 cm en bijvoorbeeld een plaatje fermacel op de wand moet alles meer dan goed gaan.
  Ik heb de dubbelwandige buis door de houten wand van mijn Finnlog geboord met 2cm ruimte en deze opgevuld met stroken fermacel om de buis gecentreerd te houden. Ik had aan de binnenkant nog een afwerkplaatje kunnen zetten maar de heb ik niet gedaan.
  Je kan ook een rechtkoekkig gat maken en die rond om bekleden met fermacel en de ruimte tussen buis en fermacel opvullen met fermaculiet of isolatie deken (te koop bij kachel winkel) of steenwol.
  Naast fermacel en etherboard zijn er ook meer specifieke plaatmaterialen voor brandwerende bescherming zoals Nobranda, Promatec, enz, enz.
  Mijn vorige houtkachel was met enkelwandige stalen buis aangesloten op oude openhaard-kanaal. Ik had een houten schouw gemaakt en een achter-plaat van fermacel. De kachelpijp ging hier strak doorheen en alleen het randje fermacel rondom tegen de hete buis zat, is wat donker geworden van het stoken. Dus met een dubbelwandige buis heb je aan dergelijke materialen meer dan genoeg.

  Ik kan helaas geen foto invoegen in dit programma maar wel mailen.

 5. zo 25 dec 2016 11:41:09 CET
  Wouter postte in ecologische houtsoorten.

  Excuus, de biofinish op basis van een schimmel is XYHLO (lastige naam als je dislekties bent)

 6. za 24 dec 2016 18:35:58 CET
  Wouter postte in ecologische houtsoorten.

  @Ep (Eps Huisje) De kans is groot dat gemodificeerd vaker gekozen wordt. Lijst is alleen volgorde in de milieu-classificatie. Uiteraard spelen ook andere factoren mee zoals prijs, gewicht, uitstraling, toepasbaarheid, enz. Ik voeg het alleen maar toe zodat men op basis van de juiste gegevens en het eigen programma van eise, een goede keuze kan maken. (en er bestaan ook TH zonder gewicht problemen)
  Trouwens, vandaag 10 liter Xylho ontvangen: houtconservering met een schimmel en olie (is nu alleen zwart omdat de schimmel zwart is) Ziet er mooi uit, ga het uitproberen op een uitbouwtje voor technische installaties.

 7. vr 23 dec 2016 00:34:10 CET
  Wouter postte in ecologische houtsoorten.

  Als je kijkt naar de NIBE milieu classificatie dan scoren eiken en robinia delen het beste, gevolgd door thermisch gemodificeerd vuren, dan pas Europees grenen met wax en dan de larix delen onbehandeld. Dit is wel op langere levensduur doorgerekend dan waarop menig THOW zal uitgewerkt worden.

 8. do 22 dec 2016 23:45:43 CET
  Wouter postte in Vloer isolatie.

  En nog wat: vlas is een natuurlijke isolatie, die kun je het beste damp-open verwerken. Dus als je toch kiest damp-dichte platen kun je beter een schuimisolatie nemen.

 9. do 22 dec 2016 23:43:01 CET
  Wouter postte in Vloer isolatie.

  Als je het uit zou rekenen wat de Rc van de vloer is met al de staal onderbrekingen dan blijft er niet veel over. Volgens mij kun je beter op het frame isoleren: plaat / isolatie / plaat met eventueel wat ribben in de vloer als de isolatie te weining druksterkte heeft en om wat door te koppelen naar het frame.

 10. do 22 dec 2016 12:06:44 CET

  @Nielssinke Voor mij moet er een balans zijn tussen investering (ook in energie / co2 / landgebruik / enz) de periode dat je er zelf of een ander gebruik van kan maken. Dit gebruik kun je voor je zelf en voor de ander verlengen door om te beginnen: aanpasbaar te bouwen. Daarnaast kun je kijken naar de het hergebruik, als aanpassen niet meer mogelijk is. Dus Materiaal-paspoort is goed voorstel.
  De meeste bouwselen hebben een levensduur die korter is dan de materialen kunnen stand houden omdat het gebruik in de tussentijd te veel veranderd. Daarom slopen we ook veel huizen / kantoren / enz. Dus dat bouwen voor 50 jaar, daar moet je niet te lang naar kijken.

Bekijk meer