D

Dennis

Lid

Laatst actief 3 jaren geleden

 1. 3 jaren geleden
  do 01 sep 2016 17:17:58 CEST
  D Dennis postte in Isolatie.

  Hoe zit het met de EPC (energieprestatiecoëfficient) eigenlijk? Ik heb heb zelf niets doorgerekend (weinig tijd en zin, als ook niet veel kennis), maar is dat lijkt me ook iets waar de waarde wat vrijer kan worden gelaten of gewoon weglaten? Energiezuinigheid is wel een belangrijk punt, maar voor tiny houses is dat vaak wel goed of beter geregeld. Woonwagen heeft de grens in het bouwbesluit van 1,3, maar andere woonfuncties 0,4.

 2. wo 31 aug 2016 19:57:45 CEST
  D Dennis postte in Hoofdstuk 4 - Bouwbesluit 2012.

  Technisch gezien mag als er geen restrictie is in de vrije doorgang deze misschien wel lager zijn, maar dan mag je dat oppervlak in de doorgang niet meerekenen in je totale oppervlakte, mocht dat nodig zijn. Al kom je dan wel op een rare oplossing uit, omdat het omliggende plafond wel die hoogte moet hebben: 2 m wc en 2,1 m de rest. Als je dus de doorgang op 2 m houdt voor de wc en de overige verblijfsruimtes (slaapkamer, keuken/eetkamer, woonkamer) op 2,1 m, dan zou het goed moeten zijn.

  Wel interessant met de nieuwe regelgeving. Ik zal het geheel nog eens goed nakijken. Met 30 m2 kan je denk ik wel aan het bouwbesluit voldoen. Ik woon nu op 24 m2 in een studio/appartement.

 3. wo 31 aug 2016 11:52:43 CEST
  D Dennis postte in Hoofdstuk 4 - Bouwbesluit 2012.

  Voor particulieren geldt afdeling 4.4 en artikel 4.21 (en de bijbehorende tabel) niet. De hoogte in het toilet is dus 2 meter, 0,6 breed en moet een minimaal oppervlakte hebben van 0,64 m2.

 4. ma 15 aug 2016 08:05:37 CEST
  D Dennis postte in Documentscanner.

  Ik heb speciaal een all in one printer met duplex documentinvoer (tot 50 paginas) . Ik scan veel cursussen/documenten en met zo'n mobiel ding ben je echt wel lang bezig. Het is inderdaad groot/"gigantisch", maar het gemak is het mij i.i.g. veel waard.

  Je kan altijd ergens in een goede bieb o.i.d. met een professioneel apparaat scannen. Dan is het zo gebeurd.

 5. ma 15 aug 2016 07:59:29 CEST

  230V apparatuur is vaak efficiënter in verbruik, maar een omvormer heeft ook verlies. Je kan de zaken scheiden en direct 12 of 24V leveren via USB en ook via een omvormer 230V. Van zonnepanelen 12/24V naar 230V en weer terug naar 12/24V is wel zonde vind ik. Daarnaast zijn meerdere omvormers als backup een goede optie i.p.v. één grote. De zonnepanelen individueel koppelen i.p.v. als een paneel is ook iets om rekening mee te houden.

  Persoonlijk denk ik dat het makkelijker/goedkoper is om 24V i.p.v. 12V om te vormen naar 230V, maar dat heb ik nog niet helemaal uitgezocht. Zowel parallel als in serie schakelen is ook een (extra) optie.

 6. ma 15 aug 2016 07:20:35 CEST
  D Dennis postte in Stel je even voor.

  @chriss638 Ik ben Chris en ik woon in de prachtige Bollenstreek.
  Vanuit mijn achtergrond als bouwingenieur en gezien mijn ruime ervaring met, en contacten bij, woningcorporaties en overheden wil ik graag een bijdrage leveren aan het onderdeel 'regelgeving' van deze site. Heb geen andere manier gevonden om me aan te melden, dus bij deze!
  Zelf wil ik over een aantal jaren op een mooi en betaalbaar plekje in de natuur wonen, hoe en waar daar droom ik lekker nog even over door. Ondertussen zet ik me in om de mogelijkheden daartoe zo breed mogelijk te faciliteren!

  @cptemp Ik heb of Facebook gezien dat er een projectgroep wordt opgestart. Bij deze laat ik weten dat ik geïnteresseerd ben een bijdrage hieraan te leveren. Aangezien ik via mijn werk (als toezichthouder grotstedelijke projecten in A'dam en omgeving) dicht bij het vuur zit en zelf ook een stuk grond zoek in de Zaanstreek waar ik een Tiny house kan bouwen In Almere zijn ze al een tiny house farm aan het ontwikkelen. Almere maakt gebruik van een Bouwbesluit licht. Gezien de vakantieperiode zal ik de 2e week van aug. weer aanwezig zijn. Tot horens mvg Peter

  Goedemorgen!

  Bedankt voor jullie aanmeldingen en excuses voor de late reactie. Aanmelden kan via tinyhousewetgeving@gmail.com Geldt ook voor andere geïnteresseerden trouwens!

 7. zo 17 jul 2016 21:15:12 CEST
  D Dennis postte in Watersystemen.

  Goed opmerking, Paul. Heb je in een gesloten doorzichtig reservoir daar ook last van als de voedingsstoffen eruit zijn, zoals bij regen/filterwater het geval is? (na zuivering via het helofytenfilter?)

  Ik heb liever geen (extra) chloor of broom in mijn water. Bespaart je filters, vandaar ook dat ik misschien wel twee bezinkselfilters neem, als dat nodig is na een helofytenfilter.

  UV sterilisatie misschien dan alleen voor het drinkwater en niet continue in mijn recycle douche.

 8. zo 10 jul 2016 20:12:05 CEST

  http://www.anwb.nl/kamperen/voorbereiding/wet-en-regelgeving/maximumsnelheden

  Per land zijn ook de andere regels beschreven.

 9. do 07 jul 2016 03:24:29 CEST
  D Dennis postte in Watersystemen.

  Ja, het leuke aan tiny houses is het ontwerpen ervan en lekker creatief zijn met techniek. Het is natuurlijk een gemis dat we niet in bijv. Australië wonen met die geweldige zon. Off-grid is daar een eitje!

  Wat ik nu zeg, is een beetje speculeren, maar heel ver zal ik er niet vanaf zitten, denk ik. Een keukenboiler is vaak coldfill en hotfill, en met een inhoud van 5 tot 15 liter kan je met mijn systeem aardig uit de voeten. Je kan dan kiezen voor 35 tot 80 graden. Deze boiler kan je op 230 via een timer 's nachts of overdag verwarmen of via een schakelaar 10 tot 30 minuten van te voren. Je hebt ook kleine boilers (lager voltage/wattage) voor op de camping, maar die zijn niet zo efficiënt/energiezuinig. Een doorstromer heeft gekoppeld aan een recycle douche maar weinig vermogen nodig om bij te warmen. Direct verwarmen is energiezuiniger dan een grote boiler warm houden, dacht ik. Zowel een 230 als 380 boiler kan je op 230 aansluiten en zal dan voor het bijverwarmen niet op volle kracht stroom trekken, maar je hebt dan wel de snelle doorstroming die het douchen comfortabel maakt. Met voldoende capaciteit (accu's) kan je zelfs een stortdouche in je huisje zetten, haha. Als je volledig filtert heb je misschien niet eens een doorstromer nodig, maar kan je al uit de voeten met een krachtige keukenboiler.
  Korte filmpje over de set van drie met uv lamp:


  Zoiets wil ik, maar dan een maatje kleiner:

  Mijn systeem zal er ergens tussenin zitten en op volledig geplaatst op een kleine wand/ in een uitschuifbaar verticale lade tussen twee wanden.

  Ja, die doorzichtige tank moet uv licht doorlaten inderdaad. Als je een glazen fles met water in de zon laat staan, steriliseert dat ook. In mijn ontwerp voor Almere had ik een grote tank verticaal in het kozijn geplaatst, tegen het raam. Zo had ik 360 zonbelichting. Een flexitank onder het huisje is voor de gewichtsverdeling en voor ruimtebesparing best slim, maar een donkere tank heeft altijd meer kans op vervuiling/groei, lijkt me. UV heeft ook wel een half uur volle zon nodig, dus volledig op de zon steriliseren zal waarschijnlijk in Nederland niet zomaar lukken. Ook weet ik niet of in een glazen bak de kit wel geschikt is om drinkwater te houden. Zelf zou ik voor mijn drinkwater liever voor een serie afgedekte glazen "vazen" gaan en deze voor een raam zetten. Nadeel hiervan is de temperatuurgevoeligheid. Voor niet drinkwater is een grote bak weer wel ideaal.

 10. do 07 jul 2016 02:27:10 CEST
  D Dennis postte in Isolatie.

  Bij damp-open is het de bedoeling dat vocht grotendeels van binnen naar buiten gaat. Hoe dat met temperatuur zit weet ik niet, maar door de buitenste lagen steeds damp-opener te maken en dus de binnenste lagen minder damp-open, krijg je het effect dat het vocht zijn weg naar buiten zoekt.

  Nu zeg ik zomaar wat, maar ik denk dat het zomaar zou kunnen dat je met een goede damp-open constructie, gevelbekleding, "spouw", waterdichte en damp-open folie, damp-open isolatie van meer open naar minder open en houten binnenzijde, eventueel met plaat of gipsafwerking, minder hoeft te ventileren. Voldoende (goede) planten zuiveren de lucht, geven iets warmte, maar zorgen wel voor meer vocht. Als dat deels via de wanden naar buiten kan, heb je ook minder warmteverlies door ventilatie. Warmteterugwinning via de ventilatie is als je het koopt eigenlijk te duur. Warmteverlies door ventilatie moet je dus zoveel mogelijk voorkomen.

  Het binnenklimaat (vocht) en de warmte en koude opslag, zorgen er juist voor dat de koudere lucht van de nacht in de zomer het binnenklimaat overdag koeler houdt, en andersom. Daarnaast is de geluidisolatie van natuurlijke materialen ook erg goed. Chemische isolatie zoals PIR is als het goed is iets duurzamer, maar ik wil geen enkele chemische ontluchting in mijn huisje.

Bekijk meer