D

Dennis

Lid

Laatst actief 3 jaren geleden

 1. 3 jaren geleden
  wo 29 jun 2016 18:54:58 CEST
  D Dennis postte in Kopen land en opdelen?.

  Hoi Niels,

  Een verblijfsruimte moet liggen in een verblijfsgebied. Verblijfsruimten zijn woonkamer, slaapkamer en keuken/eetkamer. Een verblijfsgebied moet ook niet-gemeenschappelijk zijn, dacht ik, om het oppervlakte mee te tellen (minstens 10 m2 aan woonfunctie zie art 4.6 Bouwbesluit 2012). Daar boven hangt weer het gebruiksoppervlakte. Minstens 55% van het gebruiksoppervlakte van een woning moet verblijfsgebied zijn, zo is of was de regel. Deze laatste komt waarschijnlijk in het nieuwe bouwbesluit: Besluit bouwwerken leefomgeving te vervallen. Voor particulier eigendom is deze 55%-regel al niet meer van toepassing.

  De ruimte mag geen schuur o.i.d. zijn, maar een meterkast kan dan bijv. weer wel. Een niet-gemeenschappelijk gang ook, evenals bijvoorbeeld een kelder. Er zitten wel heel veel haken en ogen aan, want de ruimte moet eigenlijk al hoger zijn dan 2 m en minstens 4 m2 zijn (zeg ik zonder wetbron).

  Ik weet niet precies wat wel of niet mag met grond, maar in eerste instantie mag je natuurlijk gewoon een gedeeld eigendom hebben van zowel een roerende als onroerende (grond) zaak. Tiny houses mogen sowieso niet gebouwd worden voor permanent wonen, dus dat is dan de reden waarom het niet mag. Vaak is er per locatie een bestemmingsplan van toepassing, waarbij het eigenlijk altijd wel zo geregeld is dat er maar één woning mag komen. Leuk voorbeeld is twee gezinnen willen een twee onder een kap bouwen, maar de locatie staat dat niet toe. Zij moesten dus één gebouw wegzetten met maar één voordeur, waarachter dan een hal was met twee voordeuren.

 2. do 23 jun 2016 20:00:07 CEST
  D Dennis postte in Kopen land en opdelen?.

  Voor particulier opdrachtgeverschap is per 1 juli 2015 het bestaande bouw van toepassing. Dat is 7,5m2 oppervlakte voor een verblijfsruimte en minimaal 1 ruimte die 2,4 m breed is.

  Artikel 4.7
  http://vrom.bouwbesluit.com/Inhoud/docs/wet/bb2012/hfd4

 3. do 23 jun 2016 19:54:47 CEST
  D Dennis postte in Kopen land en opdelen?.

  Samen een stuk grond kopen mag wel, maar opdelen voor woningen die niet voldoen aan het Bouwbesluit of niet passen in het bestemmingsplan, wordt met de huidige regelgeving erg lastig, zo niet onmogelijk.

 4. do 23 jun 2016 19:53:10 CEST
  D Dennis postte in Kopen land en opdelen?.

  Jan-Willem, heb je toevallig een bron van je laatste twee punten? Voor zover ik weet hoeven woonwagens, een aparte categorie in het Bouwbesluit, niet te zijn voorzien van vaste wielen, maar ze moeten wel enigszins verplaatsbaar zijn. Ze hebben een eigen woonwagenlocatie, maar zijn permanent bewoonbaar onder een niet-recreatie-regiem, dus als normale bewoning, dacht ik.

  Studentenwoningen zijn vaak ook verplaatsbaar en hebben sinds 1 juli 2015 minder regels, zeker wat betreft het oppervlakte en geluidsisolatie. Zoals ik het nu lees, begrijp ik uit je verhaal dat als je een tiny house wilt bouwen als ondeelbare lading, dus breder dan 2.55 m, je er niet in mag wonen?

 5. wo 22 jun 2016 00:08:05 CEST
  D Dennis is lid geworden.