S

Stefan

Lid

Laatst actief vorig jaar

 1. vorig jaar
  za 03 feb 2018 13:09:37 CET

  Ik denk dat het onder de huidige regels het beste is (afgezien van een meewerkend gemeente) wat geregeld kan worden.

  Het moet wel landbouwgrond zijn met waarde, en dat zijn vaak percelen van makkelijk een hectare. En dan zit je toch al snel tegen 50.000 euro, minimaal. Inclusief een tiny house en je zit al tegen de prijs van een goedkoop huisje.

 2. wo 31 jan 2018 14:14:00 CET

  Ja okay, die heb ik. Dat is geen punt. Ik heb ook geen problemen om belasting te betalen. Maar dan nog rest de vraag, wat is vast. Genoeg mensen die elke week weer voor het werk ergens anders moeten zijn. Dan wordt toch ook hun inschrijfadres als woonadres gepakt, terwijl ze daar nauwelijks zijn.

 3. wo 31 jan 2018 14:05:50 CET

  Klopt, op een camping mag je niet wonen. Maar dan kom ik terug op de vraag wat is wonen.

  Als ik elke 24 uur van een week ergens anders ben/leef, waar woon ik dan? Gaat dat het economisch verkeer bepalen? En wat als ik 3 dagen op camping A verblijf, 3 dagen op camping B en 1 dag in een hotel/hostel zit? Dat is uiteindelijk een mening van de gemeente, maar hoe willen ze dit vaststellen?

  Maar al met al heeft tiny house in NL geen enkel nut totdat er medewerking komt van de gemeentes. Er is genoeg land, laat elke stad boven de x duizend mensen aan de rand gewoon een stuk grond inrichten voor tiny houses. Nieuwe baan? Verhuizen maar. Is nog duurzamer ook, woon-werk verkeer minimaliseren. Sowieso, we willen duurzaam zijn, we moeten zelfs, maar ook dat wordt tegengehouden.

 4. wo 31 jan 2018 13:38:36 CET

  Thanks, het gaat dan vooral om dit:

  Een verplaatsbaar object zoals een caravan, bloemenkraan, demontabele schuur, keetwagen, frietkraan moet als bouwwerk gezien worden indien het object plaatsgebonden is. Een object is over het algemeen plaatsgebonden indien het object meer dan 31 dagen op dezelfde plaats staat. Maar ook hier is de precieze begrenzing moeilijk vast te stellen. Een tent die bijvoorbeeld ergens 2 maanden staat zal waarschijnlijk niet als bouwen worden aangemerkt.

  Prima, maar hoe ver moet ik het dan verplaatsen dan het geen bouwwerk wordt? Maar, als je dus op landbouwgrond met waarde zit, mag je dus een minicamping hebben inclusief faciliteiten. Dus ik denk niet dat elke caravan die meer dan een maand op een camping staat weg moet of wordt gezien als een bouwwerk. Dan zal geen enkele camping kunnen functioneren.

  Grappig dat het niet voor een boot geld die niet verankerd is. Dus als ik een diepe vijver zou maken, woonboot erop, water erin, dan mag het wel. Als ik het goed lees.

 5. wo 31 jan 2018 08:44:39 CET

  Sowieso geen rechtsbronnen, behalve de in de eerste post genoemde link. Een tiny house is sowieso geen gebouw. Het kan/zal wel aangemerkt worden als woonwagen. Maar, op agrarisch grond mag je dus legaal een mini camping maken. Zover ik kan zien wordt er nergens direct gerefereerd dat de 'camping' in de winter dicht moet, maar de meeste boerderijcampings doen dit wel. Ik heb nog geen tijd gehad om te onderzoeken waar dit vandaan komt, maar ik neem aan dat dit met gemeenteregels te maken heeft. Dit wekend heb ik pas tijd om het uit te zoeken. En omdat je ook voor de 'camping' een kleine servicegebouw (douche en wc) mag hebben, zou je in principe dit kunnen weglaten in je tiny house. Op deze manier kun je nog altijd zeggen dat het een hele luxe caravan is. Want immers, zonder wc kunnen ze moeilijk zeggen dat het een woning is. Omslachtig? Jazeker. Ik weet wel nog niet hoe je op een grondstuk een agrarisch bedrijf kunt starten of hoe je daar naar kunt refereren, dat zal wel in samenspraak gaan met de kvk.

  Als iemand daar meer over kan zeggen, graag. Al is het informatie hoe een boomkwekerij te beginnen.

  Uiteindelijk zal het erom gaan wat de definitie is van wonen van de gemeente. De belastingdienst zal het weinig interesseren, verzekering net zo min. Hoe lang mag je op een camping verblijven? Als ik 5 dagen in de week op mijn camping ben, en het weekend ergens anders, is het dan wonen? Ik vrees uiteindelijk dat de gemeente gewoon gaat zeggen dat je er woont, ook al zou je alleen het weekend er zijn, en je gewoon sommeren om het tiny house weg te halen. Maar ik vraag me af hoe ze dat willen doen als het een houten caravan is. En hoeveel anders is het als een 'echte' caravan waarin alles in zit inclusief wc.

  Grond kopen is duur en dat brengt gewoon risico's met zich mee. Nederland is ergens uitermate geschikt voor tiny houses, maar ergens ook weer totaal niet. Als je een zak op tafel kunt gooien, of heel goed mensen kunt paaien, dan krijg je veel geregeld in Nederland.

  Ik hoop dat ik binnen een half jaar een grondstuk heb, en dan ga ik het gewoon doen. Ze moeten wel vanwege de structuurvisie (althans in Zuid-Limburg), maar ze luisteren alleen naar de grote bouwbedrijven die veel te dure 'tiny' houses aanbieden. Het hele nut is weg van een tiny house als het meer dan 60.000 euro ex btw gaat kosten. En dan heb je nog niet eens een grond.

 6. 2 jaren geleden
  ma 15 jan 2018 08:20:40 CET
  S Stefan postte in Tiny wonen in Limburg.

  Interessant, in Noord-Limburg zijn de gemeentes wat minder star heb ik het idee, in Zuid-Limburg is het een beetje een drama.

  Heb je eigen grond gekocht of heb je een plek weten te pachten?

 7. do 04 jan 2018 13:34:02 CET

  Ik heb al met een gemeente gemerkt dat bouwvlak (wat wijst op mogelijk wonen) het probleem wordt. Die zijn zeer waarschijnlijk alleen te krijgen op giantische gronden en niet op de kleine percelen. Paardenstallen e.d. zijn vaak illegaal gebouwd en feitelijk alleen gegund, althans, dat is mijn indruk voor de kleinere percelen. Gemeentes zijn hier in Zuid limburg niet bepaald happig en ze verwijzen allemaal naar structuurvisie. Geen idee of dit een gevalletje 'luiheid' is, of dat men gewoon geen tiny houses willen.

  Nederland is langzaam als het gaat om verandering in regels.

 8. do 28 dec 2017 15:36:45 CET
  S Stefan heeft het onderwerp gestart Wonen in tiny house op agrarische grond.

  Aangezien mijn tiny house praktisch klaar is, ben ik naarstaig (wie niet) op zoek naar manieren om legaal te verblijven in mijn tiny house. Ik heb ondertussen een mogelijke optie gevonden, maar wellicht dat mensen er meer van weten. Ik heb uitgezocht dat op agrarische grond de boer/ondernemer op het grondstuk mag wonen indien dat noodzakelijk is voor het bedrijf. Ik zou dan denken om een stuk grond waarop agrarische bestemming zit te kopen/huren/pachten en dan een fruitgaard/notengaard beginnen. En omdat een tiny house geen bouwwerk voor de wet is, zou je in principe zo geen regels overtreden.

  Heeft iemand hier gedachtes/kennis of ideeen over?

  http://www.ruimtelijkeplannen.nl/documents/NL.IMRO.1706.BPBG3003-VAST/r_NL.IMRO.1706.BPBG3003-VAST_2.5.html

 9. do 28 dec 2017 15:30:09 CET
  S Stefan postte in Tiny wonen in Limburg.

  In zuid-limburg zijn we in ieder geval met een clubje al bezig. Ik weet niet in welk stadium jij bent, maar een persoon woont al in een tiny house, mijn tiny house is praktisch af en ben op zoek naar locaties en in Sittard zijn er mensen bezig om de gemeente enthousiast te krijgen.

 10. wo 08 nov 2017 10:29:12 CET
  S Stefan heeft het onderwerp gestart Jamboree lezingen powerpoints.

  Zijn de powerpoints van de lezingen van de Jamboree lezingen al ergens te vinden? Ik heb de video's wel gevonden, maar ik ben nog naarstig op zoek naar de powerpoints, voornamelijk die van Joris Vermaesen.

Bekijk meer