Jan-Willem

Beheerder

Laatst actief vorig jaar

 1. vorig jaar
  ma 26 feb 2018 10:41:48 CET

  Beste allemaal,

  Jullie zijn welkom om naar de Field Day te komen en elkaar daar te treffen. Ik wil alleen wel even een kanttekening plaatsen. Als jullie plannen gaan maken voor "small houses" boven de 50m2 dan is dit niet echt het geschikte platform. Het is de visie van de tiny house movement om genoegen te nemen met genoeg en dat te zoeken in een zo klein mogelijke woning. Naar mijn mening is 50m2 zelfs al te veel aangezien een gemiddelde woningen in nederland rond de 75m2 ligt. Wellicht dat dit een goed punt van discussie is voor op de field day. Ik ben namelijk van plan om tijdens de field day ook een discussieronde in het programma op te nemen.

 2. 2 jaren geleden
  ma 04 dec 2017 11:33:17 CET
  Jan-Willem postte in waarom niet gewoon usa style.

  Deze platte wagen heeft maar 2 wielen. Dus je kunt het draaien zolang je aangekoppeld blijft.

 3. di 21 nov 2017 11:59:36 CET
  Jan-Willem postte in Ventilatie met warmteterugwinning.

  Ik kwam vandaag een mooi apparaat tegen. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je dan luchtdicht isoleert.

  -image-

  http://www.grijsnaargroen.nl/besparen-en-opwekken/warmte-terugwinning/warmte-terugwinning-ventilatielucht/99-warmte/warmte-terugwinning/warmte-terugwinning-ventilatielucht/389-decentrale-wtw

 4. za 18 nov 2017 13:03:11 CET
  Jan-Willem postte in waarom niet gewoon usa style.

  Een van mijn cursisten kwam van de week met een hele bijzondere trailer. Een platte wagen German style. Kan laag bij de grond en 40 km/u. Eventueel kun je de wielen er zelfs nog af halen. Met dit ding kun je tot 8,1 ton bouwen.

  -image-

  http://www.bremer-maschinenbau.de/transporttechnik.html

 5. di 31 okt 2017 11:01:32 CET

  @prensel Vanaf datum x mag alles in NL nog maar 2.55 breed zijn conform EU regels dus als je nu iets op 3.00 gaat bouwen ben je vanaf die datum ontheffingsplichtig...

  Heb je het nu over een trailer of over ondeelbare lading?

 6. ma 16 okt 2017 16:47:18 CEST
  Jan-Willem postte in Isolatie.

  Ik gooi dit bericht weer even naar boven, aangezien er redelijk wat nieuwe bouwers op zoek zijn naar informatie. Als laatste heb ik de houtvezelplaat toegevoegd.

 7. ma 16 okt 2017 16:42:51 CEST
  Jan-Willem postte in Verwarming.

  Ik heb het eerste bericht aangepast aan de hand van de laatste discussie op facebook. We hebben inmiddels een mooi lijstje van opties met voor- en nadelen.

 8. wo 30 aug 2017 12:34:42 CEST
  Jan-Willem postte in Legaal wonen?.

  De gemeente gaat akkoord als je kunt voldoen aan het bouwbesluit. En dat is mogelijk op basis van het gelijkwaardigheidsbeginsel. Dus aantonen dat jouw alternatieve keuzes gelijkwaardig zijn ten opzichte van de gestelde eis.
  Dan blijf je nog wel afhankelijk van de ambtenaar die je tegenover je hebt. Het is dus zaak om goed in contact te komen met de gemeente en jouw plannen te verantwoorden. Als je een goed verhaal hebt om een tiny house te bouwen, dan zijn gemeentes zeker wel bereid om naar je te luisteren.
  Het gaat gemeentes er vooral om dat het past bij de omgeving en de gestelde omgevingswensen. Het is dus volledig afhankelijk van je eigen "positieve" houding en gesprekken met de gemeente.

  In de tweede plaats ben je ook afhankelijk van je buren. Als zij jouw huis niet zien zitten, dan kunnen ze heel moeilijk doen en hebben ze veel "macht" en mogelijkheden om jou weg te krijgen. Het is dan uiteraard de vraag of je daar dan eigenlijk land zou willen kopen.

 9. di 20 jun 2017 17:01:51 CEST
  Jan-Willem postte in Off Grid of hybride?.

  Ik heb nog geen ervaring met het gebruiken van "te veel" aan stroom. Maar ik kan me voorstellen dat je met eenvoudige soft- en hardware zoals de Arduino iets zou kunnen programmeren zodat bijvoorbeeld slechts 5% van de batterij naar warmte gaat als de batterij 100% vol is.

 10. wo 14 jun 2017 20:05:07 CEST
  Jan-Willem postte in Off Grid of hybride?.

  Eigenlijk zijn alle off-grid huisjes hybride. Tenminste, wij hebben aansluitmogelijkheden op stroom van buitenaf. Welliswaar alleen om de accu's bij te vullen, dus het systeem (met maximale capaciteit) blijft hetzelfde.
  Met water doen we hetzelfde, slang aansluiting van regenwater vervangen door aansluiting van buiten en je kunt ervan genieten.
  Maar off-grid gaat over nog veel meer aspecten: WC zonder rioolaasluiting (compost toilet), afvalwaterzuivering met helofytenfilter (rietplanten), eigen warmtebron (houtkachel) en warm water (warmtewisselaar in kachel en elektrisch element in boiler).
  En om jezelf volledig zelf voorzienend te kunnen noemen heb je eigenlijk nog een groentetuin nodig.

Bekijk meer