Jan-Willem

Beheerder

Laatst actief vorig jaar

 1. 2 jaren geleden
  ma 29 mei 2017 11:33:14 CEST
  Jan-Willem postte in Minimale hoogte Tiny House.

  Ik kan verwijzen naar de Tiny House Notitie van Woonpioniers die heel duidelijk de knelpunten tussen RDW en bouwbesluit op een rijtje hebben gezet. Voor particuliere en tijdelijke bouw gelden soepelere regels.
  Je hoeft niet aan de regels van een caravan te voldoen als je huisje beschouwd kan worden als "last" op trailer. Komt er in feite op neer dat je huisje weer los van de trailer gehaald kan worden.

 2. wo 17 mei 2017 13:05:06 CEST
  Jan-Willem postte in Minimale hoogte Tiny House.

  Bouwbesluit zegt: 2,6m voor standaard woning en 2,1m voor particulier eigendom of tijdelijk bouwwerk. Het is aan te raden om de Tiny House Notitie door te lezen van Woonpioniers.

 3. wo 17 mei 2017 13:02:11 CEST
  Jan-Willem postte in Vloer isolatie.

  Aan te raden zijn tegeldragers tussen betonplex en staalframe. Anders krijg je vochtproblemen bij direct contact tussen staal en hout. Uiteindelijk gaat dat rotten. Betonplex is al dampdicht, dus na de isolatie een dampdichte folie plaatsen en dan pas de vloerplaat voorkomt dat damp vanuit het huisje in de isolatie terecht kan komen.
  Het is aan te raden om je vloer iets dikker te dimensioneren als je met "gewone" isolatie aan de slag gaat. Met hoogwaardig foam zoals kingspan kun je dunner blijven. De vloer zorgt voor de meeste kou in het huisje.

  Voor de isolatiewaarden verwijs ik graag naar dit topic: Isolatie

 4. ma 15 mei 2017 09:34:14 CEST
  Jan-Willem postte in Ramen Tiny House on Wheels.

  Voor zover ik het weet is gehard glas pas nodig als je het zou laten keuren als caravan. Maar zolang je huis beschouwt kan worden als "last" op trailer kun je normaal glas toepassen. (ik weet het niet zeker in ieder geval)

 5. vr 05 mei 2017 00:09:52 CEST
  Jan-Willem postte in Tiny House Lifestyle.

  Dan kunnen we misschien ook stellen dat de levensstijl in een tiny house ook over comfort gaat. Goede isolatie, fijne warmte opwekking, bad/douche, degelijk kooktoestel, lekker matras. Allemaal dingen die in een kampeersituatie toch in mindere kwaliteit aanwezig kunnen zijn. Vanwege reisgemak.
  Het is natuurlijk wel zo dat comfort voor iedereen een andere betekenis heeft. De een vind een primusbrandertje genoeg, de ander heeft graag een 5 pitsbrander. Uiteindelijk is er in een tiny house niet genoeg ruimte om teveel comfort toe te passen. Je zult dus toch prioriteiten moeten stellen. En dat vind ik zo leuk aan alle verschillende huisjes. Iedereen vind weer iets anders belangrijk.
  Misschien kunnen we dan ook zeggen dat een tiny house de identiteit van de bewoner(s) goed tot z'n recht kan laten komen.

 6. za 29 apr 2017 01:26:08 CEST
  Jan-Willem postte in Tiny subgroepen?.

  Groep van de off-grid zelfvoorziening op het gebied van water, riolering, energie en warmte.
  Groep van zelfbouwers die het volledige ontwerp naar eigen hand willen zetten.
  Groep van chronisch zieken die hier een oplossing in zien in combinatie met mantelzorg e.d.

 7. za 29 apr 2017 01:19:01 CEST
  Jan-Willem postte in Zelf <3500kg onderstel maken.

  Even voor de volledigheid, de trailer mag max 2,55m breed zijn. De ondeelbare lading (het huisje) mag 3 meter breed zijn. Er moet dan wel gereden worden met gestreepte vierkanten.

  Ik ben benieuwd of je de zelfbouw trailer goedkoper voor elkaar kan krijgen dan Vlemmix. Dus ik zou graag je proces ergens volgen als dat kan?

 8. za 29 apr 2017 00:53:22 CEST
  Jan-Willem postte in Workshops.

  Iedere donderdagavond in Rotterdam kun je meedoen aan de cursus Integraal Ontwerpen (van een tiny house). Tijdens de 8 lessen (die je zelf wekelijks kunt plannen) leer je een eigen tiny house ontwerpen. Je zit in een groep met verschillende lessen door elkaar. Hierdoor ontstaan dynamische avonden waar je heel veel informatie uit kunt halen.
  Met de cursus daag ik je uit om eerst heel vrij te denken, daarna realistisch te kijken en varianten te schetsen om uiteindelijk tot een bouwkundig ontwerp te komen. Het doel is dat je dit ontwerp zelfstandig verder kunt uitwerken en zelf kunt gaan bouwen. Ook hier is ruimte voor bij de werkplaats die gehuurd kan worden inclusief begeleiding.
  Door mijn bouwkundige achtergrond als architect en zelfbouw van ons TH ben ik in staat om de juiste kennis en kunde over te brengen die komen kijken bij het proces van zelf ontwerpen en zelf bouwen. Dus zie je het zitten om zelf aan de slag te gaan, maar weet je nog niet helemaal hoe? Dan zit je bij de Tiny House Academy aan het goede adres. Aanmelden kan door via de link te mailen. Bovendien kun je een vriend meenemen voor de halve prijs ;) Dus zegt het voort!

 9. di 04 apr 2017 18:35:16 CEST
  Jan-Willem postte in Normen en certificering.

  In principe moet je gewoon voldoen aan het bouwbesluit met alle normeringen.

 10. ma 03 apr 2017 15:13:29 CEST
  Jan-Willem postte in Tiny House Lifestyle.

  Het klinkt alsof jullie volledige zelfvoorzienendheid als eigenschap zien van de Tiny House Lifestyle. Klopt dat?

  Ik denk namelijk niet dat wij straks in staat zullen zijn om onszelf overal in te voorzien. Er zal een bepaalde afhankelijkheid blijven bestaan ten opzichte van de maatschappij. Dat lijkt mij ook juist goed. Als mens overleven we door samen te werken.

  @Vrijbuiter Ik snap de focus op spullen niet zo goed. Relatief veel of weinig, essentieel of overbodig. We hebben altijd spullen nodig, in iedere situatie. Volgens mij hoort het juist bij een Tiny House Lifestyle om de minimale hoeveelheid te gebruiken die nodig is om comfortabel te leven. Ik neem aan dat je geen bad op je rug zal dragen?

  Dat brengt me gelijk tot een ander kenmerk voor de lifestyle. Het meervoudig ruimtegebruik en zo min mogelijk mono-functionele objecten. Trap als kast, bad als wastobbe, kachel als warmwatervoorziening, kratjes als stoelen, schilderij als tafel, enz.

Bekijk meer