H

hvdkamer

Lid

Laatst actief 2 jaren geleden

 1. 2 jaren geleden
  ma 13 mrt 2017 14:22:24 CET
  H hvdkamer postte in balken maat voor dak.

  Misschien dat ik slechte ervaringen met lijm heb. Enige wat goed werkt is houtlijm, maar daar heb je qua zonnepanelen niet veel aan. Veel andere lijmen doen niet wat ze beloven. Ik zou gezien mijn ervaringen absoluut geen vertrouwen hebben in vastgelijmde zonnepanelen. Maar wie de gok wil wagen...

 2. ma 13 mrt 2017 14:15:54 CET
  H hvdkamer postte in Tiny appartementencomlex.

  Ook ik wil vaak de regels aan laten passen omdat ze meestal onzin zijn. Maar of dat in dit geval zinnig is? Het voorstel komt uit op 20,1 m2 terwijl de wet graag 25,7 m2 ziet. Dat verschil is niet gigantisch. Een stukje extra muur of dak zijn niet de grootste kosten. Ofwel waarom niet gewoon een huisje met een iets groter vloeroppervlak? Dat is al een heel stuk kleiner dan het gemiddelde in 2013: 120 m2 voor een eengezinswoning en 80 m2 voor een appartement.

  Wie echt voor zichzelf bouwt, wil misschien zo efficiënt mogelijk. Maar dit is een project voor nu nog onbekende mensen en wat zij graag willen. Ofwel het is dan veel efficiënter om wat meer opties in te bouwen. We zien nu een trend naar steeds meer alleenstaanden met eventueel een kind. Bovenstaande woningen zijn dan vaak te groot en te duur. Met 50 m2 maak je woningen al een flink stuk kleiner dan wat nu de norm is. En het geeft je ruimte om wat meer mogelijke gebruiksscenario's in te bouwen. Ofwel twee slaapkamers, iets meer ruimte in de douche, plaats voor een extra bureau etc.

 3. di 07 mrt 2017 12:15:49 CET
  H hvdkamer postte in Tiny appartementencomlex.

  @Marvin voor een woning van 3,45m breed, 5,8m lang en 3m hoog

  Ik vroeg me een jaren terug al af waarom woningen zo groot moeten zijn. Het antwoord: bouwbesluit. Nu is die zeer lastig leesbaar en zijn in de nieuwe versie ook wat oppervlakte vretende zaken vervallen. Maar wat jij hier schetst valt volgens mij niet binnen de eisen ofwel mag je niet bouwen :-(.

  Dit is het beste antwoord dat ik een half jaar geleden kon vinden dat voldoet aan de eisen uit 2012. Ofwel je hebt een verblijfsgebied van minimaal 18 m2 plus 1,1 m2 voor toilet, 1,6 m2 voor douche en 5 m2 voor berging. Daarnaast nog minimaal 4 m2 buitengebied. Die laatste eis is denk ik makkelijk, maar ik kom dan op 25,7 m2 en een breedte van minimaal 3,3 m. Aan dat laatste voldoe je, maar met 20,1 m2 is het te tiny volgens onze altijd beter wetende overheid...

 4. vr 10 feb 2017 15:06:03 CET
  H hvdkamer postte in balken maat voor dak.

  @iceskater77 Dit is voor 60 cm hart op hart voor een dak zonder ballast

  Volgens mij is die schuif voor platte daken. Want alleen daar praat je over ballast in de vorm van tegels of grind.

  @iceskater77 Er komen wel wat zonnepanelen op het dak

  Als je die los op het dak zet, is er balast nodig. En dat is weer afhankelijk van waar in Nederland en de hoogte. Hier heb ik drie stoeptegels van 30x30 -- circa 10 kg per stuk -- per 30 cm zonnepaneel. Bij elkaar was dat bijna 2 ton aan ballast. Maar dat gewicht heb ik door het vervangen van het oude bitumen plus grind door een EPDM folie ruimschoots bespaard.

  Of de berekeningen ook gelden voor een tiny house op trailer? Denk het niet. De zonnepanelen zou ik vastmaken aan de balken ofwel dan is er geen ballast nodig. Ook gebruik je dakpannen, maar waarschijnlijk hout. Ik ben aan het nadenken over een constructie waarbij de zonnepanelen als "dakpan" fungeren. Panelen wegen zo'n 20 kg per 100x167 cm.

 5. vr 10 feb 2017 14:45:27 CET
  H hvdkamer postte in balken maat voor dak.

  @Wouter Als je licht wil bouwen kun je ook een sandwich dakpaneel gebruiken

  Hmm, deze worden gemonteerd (zie PDF) op een rachelwerk van staal. Waarschijnlijk is daar ook hout voor te gebruiken, maar zonder ondersteuning heb je volgens mij geen dak dat weer en wind kan weerstaan...

 6. 3 jaren geleden
  di 10 jan 2017 09:25:22 CET
  H hvdkamer postte in Help! Welke indeling....

  @iceskater77 Ik vind 69x44 ook wat aan de slappe kant

  Als balkenlaag tussen verdiepingen is het inderdaad erg minimaal. Huizen in Amerika worden echter gebouwd met 2x4 (ruw) en dat is in werkelijkheid (geschaafd) 1,5x3,5 inch ofwel 38x89 mm. Ik heb hier beide liggen en eigenlijk heb ik meer vertrouwen in de 69x44 :). O ja, in Europa verliezen we 5-6 mm bij schaven ofwel een 69x44 is ruw 75x50.

  @iceskater77 met alu laag aan beide kanten

  Welke dikte? Genoeg om geen verdere afwerking nodig te hebben? Hier heb ik de keuken van binnenuit met dit soort platen geïosoleerd. Deze hadden aan één kant een laag aluminiumfolie en daar kraste je zo doorheen...

 7. vr 06 jan 2017 16:58:14 CET
  H hvdkamer postte in Trailerkeuze.

  Naast een prijsindicatie zouden foto's en specs ook wel handig zijn :). Is dit wat ik voorstel? Of valt deze ook binnen de beperkingen van een normale aanhanger (BE rijbewijs)? Voor mijzelf ben ik ondertussen overtuigd dat een combinatie trekker en schamelwagen beter geschikt is. Voornamelijk omdat de eis van 3,5 ton vervalt en die is met hout en isolatie al snel bereikt.

  Drie assen is iets om over na te denken. Ik heb nu banden gevonden die per stuk 2,5 ton aan kunnen. Omdat ik aan het denken ben over 7 meter woonruimte en 3 meter werkplaats komt het gewicht al snel richting 7-8 ton als je niet teveel over de constructie en inhoud wil nadenken. Ik kon niet veel bruikbaars vinden in de categorie 2 ton per band. Nadeel van genoemde banden is de hoogte en de breedte. Met drie assen kan je enkel bij de dissel en dan iets over de helft een dubbele as. Met zes banden kom je dan op 1,5 ton per band en kan je dus zoeken in de normale autobanden?

 8. vr 06 jan 2017 16:09:49 CET
  H hvdkamer postte in Pop-up woning.

  @Stefan-s Stel ik heb een bouwkavel weten te bemachtigen, kun je zomaar zoiets als hierboven plaatsen? Ik kan me bijna niet voorstellen dat zoiets aan het bouwbesluit voldoet.

  De meeste bouwkavels hebben allerlei eisen waar je aan moet voldoen naast het bouwbesluit. In Zutphen -- zie hierboven -- mocht ik bijvoorbeeld niet hoger dan 3,5 meter bouwen. Verder mocht het oppervlakte niet groter zijn dan de bestaande bouwval en tot slot moest ik bij nieuwbouw minimaal een meter van de erfgrens vandaan blijven.

  Er beginnen bouwkavels te komen waar veel minder eisen worden gesteld. Helaas blijft het bouwbesluit wel gelden en die staat op gespannen voet met een tiny house. Helaas durft niemand een harde uitspraak te doen, maar als ik het bouwbesluit interpreteer kom ik al snel op een woning boven de 25 m2.

  Of een aangepaste zeecontainer tot de mogelijkheden hoort, hangt af van de eisen die de gemeente en dan met name de bemoeizuchtige en totaal wereldvreemde welstandscommissie. Zij zijn de reden dat mijn plannen in Zutphen niet door konden gaan. Hun eisen betekenden een huis van 60 meter lang en slechts 2 meter breed. Op het terreintje had dat een zeer vreemde, opgerolde slang geworden. Zucht...

 9. vr 06 jan 2017 15:56:48 CET
  H hvdkamer postte in Pop-up woning.

  @Stefan Dat wat ik ervan mee heb gekregen was dat het al een probleem was in NL om géén gasaansluiting te hebben bij een nieuwbouwhuis.

  Nederland heeft inderdaad bergen regeltjes die vaak ook complete waanzin zijn. Voor zover ik weet is een verplichte gasaansluiting echter geen regel. Ik ben bezig geweest met een huisje op een vergeten terreintje in Zutphen en die was niet aangesloten op gas. In het buitengebied is gas redelijk recent aangelegd en ook daar was bij mijn weten geen verplichting...

  Sterker nog, er worden momenteel nieuwe huizen gebouwd zonder gasaansluiting. Het aardgas is aan het opraken en is zeker niet toekomstbestendig. Onlangs was er een bericht dat in Amsterdam dit jaar tienduizend sociale woningen worden afgesloten van het gas :).

 10. do 29 dec 2016 12:37:55 CET
  H hvdkamer postte in Koelbox koel houden.

  Zo lang je het daarna niet opnieuw gaat invriezen is er volgens mij niets aan de hand. De meeste mensen ontdooien vlees in de koelkast. Bedenk dat bacteriën weliswaar langzamer ook bij lage temperaturen groeien. Ofwel goed braden en niet half rauw eten...

  Dit is weer een gevalletje gezond verstand gebruiken. Dus een paar dagen langzaam ontdooien en goed braden zou ik wel aandurven. Maar een week ontdooien met dus meerdere dagen boven nul zou ik niet doen.

Bekijk meer