E

Ep (Eps Huisje)

Lid

Laatst actief 2 jaren geleden

 1. 3 jaren geleden
  di 13 dec 2016 10:43:44 CET
  E Ep (Eps Huisje) postte in Isolatie.

  Ik heb wel eens een zolder geïsoleerd met zoiets. Volgens mij heette dat spul Isoeasy of zo.

 2. vr 09 dec 2016 19:35:27 CET
  E Ep (Eps Huisje) postte in Installatie houtkachel.

  Je hebt gelijk. Ik kom er, nu ik het allemaal wat beter aan het opmeten ben, sowieso achter dat de route via de gevel ook helemaal niet zo makkelijk is als ik dacht. Dus ik denk dat ik het inderdaad beter via het dak kan doen.

  Alleen, ik weet niet of je mijn huisje gezien hebt, maar de buitenkant lijkt meer op een tent. Op de plek waar het rookkanaal dan doorheen moet is het dak erg schuin, en de dakbedekking is zeil. Het had mijn voorkeur gehad om dat zeil heel te houden. Ik weet ook niet direct hoe ik zo'n doorvoer waterdicht moet krijgen, maar daar verzin ik vast nog wel wat op.

 3. do 08 dec 2016 17:41:28 CET
  E Ep (Eps Huisje) postte in Installatie houtkachel.

  Bedankt voor jullie antwoorden.

  Een afstand van 30cm van de wanden komt in mijn geval toch al weer net wat handiger uit dan 40cm. En daar kan ik dan een soort scherm of kachelombouw van cementvezelplaat tussen maken. Eventueel zou ik daarachter ook nog isolatie kunnen plaatsen als dat nodig is dacht ik. Ik zou de eerste keer dat ik stook heel voorzichtig kunnen stoken en dan goed in de gaten houden hoe warm het achter de plaat wordt.

  Die doorvoer door de want daar kom ik wel uit zo. Ik zal eens gaan meten hoe ik precies uitkom met de kachelpijpen.

  Dat van die speciale luchttoevoer naar de kachel vind ik een goed idee. Dat lijkt me een goede manier om problemen met CO te voorkomen. Misschien kan ik ook een (afsluitbare) ventilatieopening in de vloer net voor de kachel kunnen maken, dan kan er verse buitenlucht van onder mijn huisje direct naar de kachel geleid worden. Iets met dezelfde afmetingen als het rookkanaal van de kachel lijkt me dan een goed uitgangspunt. En met een fijnmazig gaas ervoor zodat er geen muizen en spinnen naar binnen kunnen.

 4. wo 07 dec 2016 12:13:34 CET
  E Ep (Eps Huisje) heeft het onderwerp gestart Installatie houtkachel.

  Ik heb gisteren een schattig klein tweedehands houtkacheltje gekocht (Torgem Bleubird, qua afmetingen vergelijkbaar met de Hobbit). Het zou natuurlijk leuk zijn als ik die deze winter nog zou kunnen gebruiken, maar dan moet ik wel met kachelpijpen aan de slag. Omdat ik daar erg weinig verstand van heb had ik dat tot nu toe voor me uitgeschoven, maar nu kom ik er niet meer onderuit. Ik heb al wel wat rondgekeken op internet, maar er zijn een aantal dingen waar ik niet goed uit kom, ik hoop dat er op dit forum mensen zijn die hier meer verstand van hebben en mij op weg kunnen helpen.

  De meest voor de hand liggende route voor het rookkanaal is in mijn geval via de voorgevel schuin naar buiten en dan recht omhoog. Die gevel is van hout (multiplex binnen, rabatdelen buiten en isolatie er tussen). Wat ik lees is dat je bij de doorvoer van een dubbelwandige kachelpijp rondom zo'n 6 cm vrij moet houden van brandbare materialen. Oké dan zaag ik het hout ruim weg, geen probleem, maar wat ik dan wel kan gebruiken om die ruimte op te vullen lees ik nergens. Kan ik daar bijvoorbeeld steenwol in stoppen? En kan ik dat dan afdekken met een metalen plaat? Of met een of andere cementvezel plaat of zo?

  En wat is een veilige afstand die de kachel van de (allemaal houten) wanden moet staan. Ik geloof dat ik ergens 40 cm tegen kwam, dat is eigenlijk meer dan ik zou willen, dan komt ie best een eind de ruimte in namelijk. Kan ik hem niet dichter bij de wand zetten als ik er een metalen scherm o.i.d. tussen zet?

  Alvast bedankt.

  Ep

 5. ma 21 nov 2016 19:50:41 CET
  E Ep (Eps Huisje) postte in Wat is nou echt een Tiny House?.

  Mooi portret, maar ik weet niet direct of ik nou vind dat dit veel met een tiny house te maken heeft inderdaad. Blijkbaar hebben we een andere opvatting hierover, en dat is uiteraard helemaal prima. Ik vind het ook eigenlijk wel mooi dat iedereen zijn eigen invulling geeft aan het begrip tiny house. Dat ik er over door vroeg is ook vooral omdat ik het interessant vind om te begrijpen hoe anderen het zien, en niet om mensen te overtuigen van mijn visie of zo.

  Dit is in ieder geval een hele andere invulling van het begrip caravan dan wat ik tijdens de vakantie op (meestal Duitse) campings zie :-)

 6. ma 21 nov 2016 09:52:57 CET
  E Ep (Eps Huisje) postte in Wat is nou echt een Tiny House?.

  Oké, dus het moet wel gaan om een 4 seizoenen caravan, daar kan me al wel meer in vinden. En ik neem aan dat je die dan vergelijkt met een tiny house on weels (de begrippen tiny house en THOW lopen in deze discussie ook een beetje door elkaar, voor mij hoeft een tiny house niet perse op wielen te staan).
  Klopt het dan dat jij (en misschien ook Paul), vinden dat er geen verschil is tussen een 4 seizoenen caravan en een THOW?

  En maakt het dan nog uit hoe die 4 seizoenen caravan is ingericht? Of is het meteen een THOW zodra hij uit de fabriek komt?

  Zoals ik in mijn eerste bijdrage aan deze discussie al schreef vind ik maatwerk ook een belangrijk aspect. Het gaat er niet alleen om dat een huisje klein is, het is niet zo ingewikkeld om iets te bouwen van minder dan 25 m2 waarin gewoond kan worden. Het is wel een uitdaging om iets zo klein mogelijk te bouwen en er toch prettig in te kunnen leven.
  Ik ben zelf nu zo'n ¾ jaar bezig met het bouwen van mijn huisje. Daarvoor ben ik 2 jaar bezig geweest met nadenken over het ontwerp en de indeling, en terwijl ik aan het bouwen ben ben ik nog steeds bezig met de details van de indeling. Het nadenken over hoe ik ruimte gebruik en hoe ik dat zo slim mogelijk kan doen vind ik een essentieel onderdeel van het proces. (Net zoals ontspullen een onderdeel is van het proces.) Omdat iedereen andere wensen en gewoontes heeft heb ik moeite met iets wat gestandaardiseerd is een tiny house te noemen.
  Mijn huisje is zo'n 12,5 m2, dat is zelf voor een tiny house vrij klein, en dan heb ik ook nog eens schuine wanden en geen vide om op te slapen. Ik ben nog niet helemaal klaar met alles, ik ben nu aan het proefdraaien, maar ik durf al wel te zeggen dat alles wat ik bedacht had aan inrichting goed werkt. Het huisje is klein, maar het voelt niet klein. Er is weinig ruimte, maar er is nergens gebrek aan ruimte.
  Ik vind dan ook dat slim (op de persoon toegespitst) ruimte gebruik een aspect een tiny house is.

 7. vr 18 nov 2016 09:09:21 CET
  E Ep (Eps Huisje) postte in Wat is nou echt een Tiny House?.

  Als iemand op de showroom afdeling van dit forum foto's zou plaatsen van een Kip caravan, zouden die daar dan op hun plek zijn of niet?

 8. ma 07 nov 2016 18:02:58 CET
  E Ep (Eps Huisje) postte in Wat is nou echt een Tiny House?.

  Honden zijn misschien een duidelijker voorbeeld :-)
  Wat ik dan bedoel is: een tekkel is een hond, en een poedel ook. Ik weet heel weinig van honden rassen, maar wellicht bestaan er ook tekkels met krulletjes of poedels met korte pootjes, in die gevallen is het dan misschien lastig te bepalen wat wat is, maar dat betekend niet dat een tekkel en een poedel eigenlijk het zelfde zijn.
  Als je dan tekkel leest als caravan, poedel als tiny house en hond als huis/verblijfplaats/onderkomen o.i.d. dan heb je ongeveer wat ik bedoel.

 9. ma 07 nov 2016 11:15:55 CET
  E Ep (Eps Huisje) postte in (Kunst)rubber tussen hout en ijzer?.

  Ik weet niet of ik het helemaal goed voor me zie, maar ik vermoed dat het probleem is dat die bouten koudebruggen zijn, ze zijn dus snel koud omdat ze in direct contact met buiten staan. En omdat ze koud zijn condenseert vocht er op. Als dat vocht in het hout kan trekken gaat hout hout uiteindelijk rotten.
  Het lijkt mij zeker geen overbodige luxe, ook al is het veel werk. Als je later problemen hebt met houtrot op plekken waar je moeilijk bij kan is dat nog veel meer werk.

 10. ma 07 nov 2016 11:09:10 CET
  E Ep (Eps Huisje) postte in Verwarming.

  Waarom bestaan er eigenlijk geen houtkachels met luchttoevoer van buiten? Zo ingewikkeld kan het toch niet zijn om daarvoor een buis aan te leggen?

Bekijk meer