E

Ep (Eps Huisje)

Lid

Laatst actief 2 jaren geleden

 1. 3 jaren geleden
  ma 07 nov 2016 10:57:06 CET
  E Ep (Eps Huisje) postte in Wat is nou echt een Tiny House?.

  Smaken verschillen, als iemand plastic plakstenen mooi vind dan moet diegene dat vooral helemaal zelf weten. Ik vind niet dat bepaalde materialen of vormgeving de essentie van een tiny house bepalen. (Er zijn bijvoorbeeld best een aantal verbouwde zeecontainers die wat mij betreft prima een tiny house mogen heten ook al is een zeecontainer lelijk en heeft het niet een eco uitstraling.)

  Maar om nou te zeggen dat een tiny house hetzelfde is als een stacaravan vind ik wel heel kort door de bocht. Er is zeker een grijs gebied tussen de twee begrippen, maar in de kern zijn ze toch niet helemaal het zelfde. Het overgrote merendeel van de (sta)caravans zijn geen maatwerk. Ook zijn (sta)caravans primair bedoelt voor recreatie, een tiny house is primair bedoelt als woning (zelfs als comfortabele woning specifiek naar de wensen van de bewoner). Natuurlijk zijn er allerlei gevallen die niet precies het een en niet precies het ander zijn, maar daarmee betekenen de begrippen niet meteen hetzelfde. (Een schoen is niet hetzelfde als een laars, ook al zijn er schoen- of laarsachtige dingen waarvan je niet direct kan zeggen wat het is.) Het is mij nog steeds niet helemaal duidelijk welk punt Paul precies probeert te maken.

 2. ma 07 nov 2016 10:14:16 CET
  E Ep (Eps Huisje) postte in Strak verschil met woonwagens.

  Ik ben het wel met Wende eens, ik heb ook een vervelende bijsmaak bij deze discussie.
  Als gemeentebestuurders zigeuners of woonwagenbewoners gelijkstellen aan overlast en daarom maatregelen treffen tegen woonwagens dan is dat kortzichtig van hun. Je moet je er niet toe laten verleiden om aan te tonen dat je geen overlast zal veroorzaken omdat je geen zigeuner of woonwagenbewoner bent, dan ga je mee in die gedachtegang.

 3. za 05 nov 2016 10:04:15 CET
  E Ep (Eps Huisje) postte in Wat is nou echt een Tiny House?.

  Ik ben de draad van je betoog kwijt geraakt ben ik bang. Je begon met de vraag wat het verschil is met een gewone (sta)caravan. Als ik je goed begrijp vind je zelf ook dat een “gewone“ (sta)carvan iets anders is dan een tiny hous (al dan niet on weels).

  Overigens ben ik het er helemaal mee eens dat iedereen zijn/haar bouwsel moet noemen zoals hij/zij zelf wilt. Ik vind het alleen interessant om erover na te denken wat voor mij de essentie van een tiny house is, en ik vind het ook interessant hoe anderen daar over denken. Voor vergunningen e.d. is het handig om duidelijke definities te hebben, maar voor de rest vind ik het juist hartstikke mooi als mensen lekker hun eigen gang kunnen gaan en datgene maken wat hun gelukkig maakt, welk label daar dan aan gehangen kan worden is een bijzaak.

 4. do 03 nov 2016 18:00:57 CET
  E Ep (Eps Huisje) postte in Wat is nou echt een Tiny House?.

  Hoi Paul,

  Je vroeg naar "het verschil met een gewone (sta)caravan". Ik moet erkennen dat ik niet heel veel weet over caravans en stacaravans. Mijn beeld daarvan wordt vooral bepaald door wat ik in de zomer om mij heen zie als ik met mijn tentje op een doorsnee camping sta. Misschien zit ik er naast maar ik heb niet de indruk dat daar veel maatwerk tussen zit, en de meeste daarvan lijken mij ook primair bedoelt voor recreatie en niet voor bewoning.

  Het mooie van het citaat van Ryan Mitchell vind ik dat het heel ruim is. Zoals je jouw camper omschrijft zou ik niet weten waarom die er niet onder zou vallen.
  Er staat zelfs expliciet dat niet om een speciale stijl hoeft te gaan, ik vind ook helemaal niet dat een tiny house een Anton Pieck uiterlijk hoeft te hebben. Wat ik belangrijk vind is dat je een tiny house vorm geeft en inricht naar je eigen wensen, die wensen zijn erg divers, dus de tiny houses ook.

  Ep

 5. wo 19 okt 2016 11:59:04 CEST
  E Ep (Eps Huisje) postte in Verwarming.

  Hoi Marjolein

  Ik ben nu aan het proefdraaien in mijn huisje. Ik weet nog niet precies hoe ik de verwarming ga regelen (ik denk dat ik deze winter iets elektrisch ga uitproberen, ik heb een verlengsnoer naar mijn huisje getrokken). Omdat ik nog een Zibro Kamin in de opslag had staan heb ik die nu in mijn huisje gezet, dit ding is minder geavanceerd dan degene waar jij naar verwijst maar is in de basis waarschijnlijk het zelfde.
  Ik vind het inderdaad een groot nadeel van dit ding de verbrandingsgassen in de ruimte komen. Ik heb best grote ventilatiegaten voorin en achterin mijn huisje, maar toch zet ik het raam op een kier en de kachel niet te hard omdat ik anders de petroleum ruik.
  Verder weet ik niet hoe het zit met de brandveiligheid van deze dingen, uiteindelijk is het toch gewoon een vat petroleum met een brandende lont er boven. Ik zou dat niet graag onbeheerd achterlaten.

 6. wo 19 okt 2016 11:38:42 CEST
  E Ep (Eps Huisje) postte in Wat is nou echt een Tiny House?.

  Een caravan is inderdaad bedoelt voor recreatie en niet om in te wonen. Maar het belangrijkste verschil is volgens mij dat een caravan geen maatwerk is (punt 2).

 7. zo 16 okt 2016 19:26:57 CEST
  E Ep (Eps Huisje) postte in Wat is nou echt een Tiny House?.

  Afgelopen week heb ik het boek “Tiny houses built with recycled materials” van Ryan Mitchell kado gekregen. Gisteren zat ik daarin te lezen en in de inleiding vond ik een heel treffende omschrijving van wat een tiny house is.
  Hieronder het citaat:

  “The essence of a tiny home is not the square footage, it is not space-saving storage, it is not a particular style or design practice. Rather, a tiny house is a structure that provides everything you need to live your best life in the most efficient and cost-effective manner possible.
  A tiny house is a home that conforms to the following three principles:

  1. It focuses on effective use of space.
  2. It relies on good design to meet the needs of the residents.
  3. It serves as a vehicle to a lifestyle that the resident wishes to pursue.”
 8. zo 16 okt 2016 17:54:47 CEST
  E Ep (Eps Huisje) postte in Verwarming.

  Een demontabele leemkachel klinkt interessant, heb je daar een voorbeeld van (op internet)? Ik ben wel benieuwd hoe zoiets er uit ziet.

 9. ma 10 okt 2016 10:59:55 CEST
  E Ep (Eps Huisje) postte in Verwarming.

  Ik denk wel dat het houtkachels bestaan waar je vloerverwarming op kan aansluiten (in Scandinavië bijvoorbeeld), maar ik vermoed dat dat behoorlijk grote dingen zijn, te groot voor een tiny house in ieder geval.
  Ik overweeg zelf om iets met elektrische vloerverwarming te gaan doen. Een beetje lastig in off grid situaties, maar op dit moment is dat voor mij toch (nog) niet aan de orde. Het voordeel van elektrische vloerverwarming is dat het goedkoop is in aanschaf en makkelijk te installeren. Het nadeel is normaal gesproken dat het duur is in gebruik, maar dat lijkt me bij een tiny house niet aan de orde omdat je maar heel weinig vermogen nodig hebt.
  Daarnaast lijkt het met heel fijn om ook een houtkachel te hebben, het een sluit het ander niet uit.

 10. ma 03 okt 2016 10:26:48 CEST
  E Ep (Eps Huisje) postte in ecologische houtsoorten.

  Ik ben erg voor populieren multiplex, het is mooi en lichtgewicht en voor binnenwanden zeker geschikt. Voor de vloer is het te zacht, daarvoor zou ik vuren of grenen multiplex kiezen als ik jou was, of gewoon massief houten vloerdelen (vuren/grenen). Mijn vloer is van grenen vloerdelen, dit is zowel de constructievloer als de afwerking.
  Voor de gevel bekleding is douglas een prima keuze, duurzaamheidsklasse 3 is goed genoeg voor gevelbekleding. Lariks is net zo goed, maar iets minder makkelijk te krijgen. En je kan het altijd nog verduurzamen met een olieproduct o.i.d.

Bekijk meer