hannahb

Lid

Laatst actief 2 jaren geleden

 1. 2 jaren geleden
  ma 23 okt 2017 09:13:26 CEST
  hannahb postte in Verwarming.

  In mijn huisje heb ik nu een olie(kerosine)kacheltje die heel snel de kamer opwarmt, maar wel stinkt als ik 'm uit zet, daarnaast een houtkachel (eigenlijk kolenbrander) die langzaam opwarmt, maar lang warm blijft, maar niet even snel uitgezet kan worden. In het huidige huisje zou ik graag een houtkachel willen met dubbele verbranding of een gaskachel aansluiten op de huidige schoorsteen. In mijn nog te ontwerpen en te bouwen TH zou ik graag kunnen wisselen tussen praktische vloerverwarming en een romantisch gezellig houtkacheltje.

 2. ma 23 okt 2017 09:00:27 CEST

  @Paul Wie heeft nou bepaald dat een caravan een recreatie aanhanger is? hoezo geen maatwerk? hoezo futuristisch plastic of golfplaten?

  Als je nou woont in een caravan? Is een kant en klare THOW dan wel maatwerk?
  Waar staat dat alleen nieuwbouw in hout is toegestaan voor THOW? Hoe duurzaam is dat eigenlijk? 25-35 jaar? Wat is er mis met plastic of golfplaten? Waarom moet het een "Anton Pieck" uiterlijk hebben? Wat zijn dat voor voorschriften??

  Precies! Op de Bouwexpo Almere was er een THOW met de vorm van de kip, waren er minstens twee huisjes met kunststof houtlook buitenkant en de Snug had aluminium of staal golfplaat aan de buitenkant. Veel TH's werden aangeboden door commerciële spelers, dus je koopt je TH kant en klaar. De meeste hadden niet eens de vorm van een huis, soms een buis, soms een kubus of een soort piramide, heerlijk toch die variatie? De scheidslijn tussen woonwagen/(sta)caravan en THOW wordt daarmee erg dun, eigenlijk overlappen deze, nou en.

  Maar een innovatief TH, al dan niet op wielen, kun je niet natuurlijk niet vergelijken met de gemiddelde witte caravan zoals deze met honderden dezelfde op een camping staat, waar mensen drie weken per jaar gebruik van maken.

 3. zo 22 okt 2017 22:06:48 CEST
  hannahb postte in Tiny Houses in Heemskerk.

  Aan de kant van het bos in Castricum lijkt mij een geweldige locatie! Nog dicht bij Amsterdam en dicht bij duinen, strand en zee. Heemstede en Beverwijk zou ik ook wel Tiny willen wonen. Heemskerk heb ik wel via via contact met de gemeente, over iets heel anders (expositie Gemeentehuis), maar elk lijntje helpt en ik ga waarschijnlijk naar de nieuwjaarsreceptie.

 4. zo 22 okt 2017 17:27:01 CEST

  Als ik bovenstaande samenvat is er geen eenduidig antwoord op de vraag wat een Tiny House is, want ze lijken lang niet allemaal op een huis en zijn lang niet altijd duurzaam of off-grid, kunnen van hout of kunststof zijn. Een TH(OW) is heel persoonlijk.

  Voor mijzelf wil ik kleiner gaan wonen omdat ik betaal voor ruimte die ik niet gebruik, minder afhankelijk wil zijn van (energie)bedrijven en vrijer wil wonen zonder buren en meer natuur/groen. Bijvoorbeeld de wc spoelen met regenwater ipv drinkwater. Wielen hoeven er niet onder, liefst niet, als ik het wil verplaatsen huur ik wel een dieplader. Het liefst bouw ik van bestaande materialen, dus tweedehands hout, maar niet per se schapenwol of hennep tussen de muren, glaswol mag ook. Of het eruit zien als een mini-huis doet voor mij niet ter zake, alle voorbeelden die ik voorbij zag komen in Tiny House Nation of op de bouwexpo in Almere zagen er ook niet uit als een huisje. Ik droom van een ruime veranda en een dakkapel met knus leeshoekje, van een vide met veel licht, van een eigen atelier-zolder.

 5. zo 22 okt 2017 16:05:58 CEST
  hannahb postte in Rechten pipo/zigeuner wagen..

  Later vanmiddag zag ik pas het topic https://www.tinyhousenederland.nl/forum/11-wat-is-nou-echt-een-tiny-house/ die ga ik verder lezen, om de verschillen duidelijker te krijgen, al kan recreatie ook in een volledig huis. Weinig ruimte nodig hebben, kleine voetafdruk, zegt meer iets over de bewoner. Self-supporting zie ik wel als (groot) verschil.

  De meeste voorbeelden die ik gaf hebben wielen, maar staan op een vaste plek. Een soms is een yurt gebouwd van strobalen of flessen in cement, het blijft verwarrend. Wielen zijn helaas vaak nodig om onder gemeenteijke regels uit te komen.

 6. zo 22 okt 2017 15:30:22 CEST
  hannahb postte in Rechten pipo/zigeuner wagen..

  Persoonlijk zie ik echt het verschil niet tussen een 'pipo'-wagen, Tiny House met wielen, Tiny House zonder wielen, volkstuinhuis, woonwagen, zomerhuisje, yurt, blokhut, caravan, camper, chalet, of caravan. Het is waarschijnlijk vloeken in de kerk, maar de gebruiker van het een wil niet als de gebruiker van het andere genoemd worden (woonwagenbewoner, hipster, kampeerder, yup, pipo, kunstenaar, etc) maak ik op uit verschillende posts op dit forum. Het is meer een verschil in cultuur en achtergrond van de gebruiker die de naam geeft aan een kleine woning.

  De echte verschillen liggen in materiaal, afwerking, ontwerp, kleurrijk, mag en past het achter een auto, grootte, mag je er het hele jaar in wonen, comfort, bestemming van de grond. De concepten overlappen elkaar ook. De meeste hebben toch wel een keuken/douche/wc/zonnepanelen. Alle genoemde kom ik online tegen en zijn soms spartaans en soms mini villa's.

  In de serie Tiny House Nation en via Pinterest heb ik ook voorbeelden gezien van de typische kleurrijke pipowagen zoals je waarschijnlijk bedoelt, maar deze had alle comfort (ik heb massa's screenshots dus het wordt even zoeken). Was het maar waar dat er privileges waren, zoals een ruim opgezette plek met aansluitingen op nutsvoorzieningen voor wie die wil gebruiken, gezamenlijke ruimtes voor activiteiten, zonder dat het een camping wordt. Wat ik tegenkom zijn huiverige gemeentes waarbij je ergens max twee jaar mag staan en veel regels.

 7. wo 18 okt 2017 20:32:20 CEST
  hannahb postte in Financiering en begroting.

  Ik lees mee, ben benieuwd naar begroting en wat een TH daadwerkelijk heeft gekost (deel zelfbouw).

 8. wo 18 okt 2017 20:28:38 CEST
  hannahb postte in waarom niet gewoon usa style.

  Op de bouwexpo in Almere was 50 m2 nog steeds tiny, al vind ik dat persoonlijk al vrij groot. Zo ecologisch is een TH nou ook weer niet als je kijkt naar materiaal, of het wordt onbetaalbaar. Ik begrijp Wilco wel, ik zou eerder voor het onderstel van een vrachtwagenaanhanger kiezen. Vrij verplaatsen heeft voordelen, maar zelf voel ik nu geen behoefte aan een nomadenbestaan. Interessant om verschillende opties en meningen te lezen!

 9. di 17 okt 2017 11:10:04 CEST
  hannahb postte in waarom niet gewoon usa style.

  Waarom mensen een TH op een trailer bouwen begrijp ik ook voor een deel niet, want je gaat niet elk weekend rijden met je huisje lijkt mij, dan neem je wel een caravan. Als ik al op een trailer ga bouwen (2m55 vind ik vrij smal en benauwd) wil ik wel langer dan 7m20 hebben, liever langer dan 10 meter. het liefst neem ik het idee/onderstel van een stacaravan, maar dan de opbouw van hout en isolatie en slaaploft.

 10. di 17 okt 2017 10:57:37 CEST
  hannahb postte in Stel je even voor.

  Hallo allen, mijn naam is Hannah en de afgelopen drie zomers hebben mijn man en ik met de kat in een zomerhuisje op een volkstuin gewoond en kwamen we erachter dat een (binnen) leefruimte van 25 m2 eigenlijk groot genoeg is, mits er een grote buitenruimte is en een extern atelier. In de wintermaanden wonen we in een appartement van 55 m2 waarvan we de helft van de woonkamer nauwelijks gebruiken en in de keuken hebben we gewoon te veel spullen. Als ik de slaapkamer weg denk (wordt loft) en de keuken in de woonkamer denk hebben we aan 30-36 m2 genoeg. We zijn ons aan het oriënteren op de indeling van ons huisje, willen we een trailer of niet en wat is het minimum oppervlakte. Verder ben ik weer bezig met ontspullen wat lastig is al kunstenaar, want je moet toch een stash/voorraad hebben en gereedschap.

Bekijk meer