IFAC & Ecodorp Bergen

Wat hebben we een fantastische dag gehad vandaag op IFAC 2015 in Ecodorp Bergen. Vandaag stond weer een overleg gepland met ons langzaam, groeiende groepje Tiny House enthousiastelingen (waaronder Marjolein in het Klein en Dimka van www.tiny-house.nl). En wat is daar nou een betere plek voor dan een ecodorp waar ook nog eens een architectuurfestival wordt georganiseerd? Juist, niets. Kortom, genoeg stof voor een nieuwe blogpost en twee(!) nieuwe Tiny Database entries (volgen snel!).

Slechts een kwartiertje (OV-)fietsen vanaf station Alkmaar en je arriveert bij Ecodorp Bergen. Een prachtig, oud-militair terrein dat sinds twee jaar in het bezit is van een groep enthousiaste aanpakkers die experimenteren met nieuwe, natuurvriendelijke en sociale vormen van wonen. Er wordt nog niet gewoond (want daarvoor is een kleine wijziging in het bestemmingsplan benodigd en die dingen kosten nou eenmaal veel tijd), maar er wordt wel al (tijdelijk) gebouwd. Zo is geluidstechnicus Leon Vergouw bezig met een verplaatsbaar tiny house voor z’n zoon en ex-vrouw Anna en vinden er verschillende spannende experimenten plaats voor toekomstige huizen van leem en stro.

IFAC is een afkorting voor International Festival of Art and Construction, een festival dat drie jaar lang in het zuiden van Spanje heeft plaatsgevonden. Dit jaar is het, wegens voor ons onbekende redenen, naar Nederland gehaald. En dat vonden wij nou helemaal niet erg, integendeel. En met een OV-fietsje vanaf station Alkmaar waren we in tien minuten ter plekke.

Wat de IFAC van dit jaar nog eens extra gaaf maakt, is het thema: Self Sufficient Rural Future. Dat sluit natuurlijk goed aan bij onze Tiny House idealen. Van 10 tot 20 augustus biedt het rustieke, rauwe terrein van Ecodorp Bergen plek aan zo’n 300 gepassioneerde jonge bouwers uit 22 verschillende landen die in tien dagen tijd de spannendste bouwwerken neerzetten. Wij waren op bezoek op dag vier.

Enthousiaste tutoren konden zich van tevoren aanmelden met een workshopidee, waarna de beste ideeën gekozen werden en de tutoren uitgenodigd. Bij aankomst werden deze ideeën gepresenteerd aan de deelnemers. Een prachtige kans voor de aanstormende architecten, constructeurs, kunstenaars en andere geïnteresseerden om een bijdrage te leveren aan gave, artistieke en soms zelfs zeer technische creaties, waarbij ze ook nog eens ervaring met allerhande gereedschap op doen. In de woorden van een Spaanse bouwkundestudent: “Eigenlijk zou elke aanstormende architectuurstudent dit eens mee moeten maken, zodat je gevoel ontwikkeld bij de materialen en verbindingen die je normaal alleen maar tekent en bespreekt.” Een observatie waar wij het roerend mee eens zijn (en een hint aan universiteiten om dit belangrijke onderdeel niet te vergeten).

Een bijzondere plek, een afwisselend programma (met in de avonden bandjes en feestjes) en een bruisende, creatieve sfeer voor jong en oud (van 7 tot 94): we hebben genoten! Voor een uitgebreide impressie, check de foto’s. Er werd onder andere gebouwd aan: inflatable architecture, geodesic domes, stro- en leem bouwwerken, een verrijdbare, modulaire plantenkas, een meditatiehuis op poten, een schommelbed en de meest inventieve in- en uitvouwbare architectuur. Kortom: heel vet! We raden iedereen dan ook aan zelf een dagje IFAC te bezoeken. Een dagkaart heb je al voor tien euro, incl. vier consumpties en een fantastische sfeer. Als dat geen goede deal is…

Voor meer informatie over IFAC of Ecodorp Bergen, check hun websites: www.ifac.me en www.ecodorpbergen.nl of ga lekker langs!

Deel uw mening