De Tiny Wardrobe

In mijn avontuur op weg naar leven in een Tiny House heb ik al heel wat spullen de deur uit gedaan. Ik had daarbij hulp van Marie Kondo, de Japanse opruim goeroe. Nou ja, ze was er niet fysiek bij maar ik heb haar boek gelezen en ben daarna fanatiek aan de slag gegaan 😉 Te beginnen met kleding! En hoewel ik best grondig te werk ging en nu af en toe wens dat ik die ene broek of shirt niet naar de kringloop had gebracht, ik ben nog niet tevreden. Er is nog steeds te veel kleding in mijn kast en de keuze ‘s morgens is er nog steeds niet echt makkelijker op geworden. Kortom, er moet nog meer weg!

Onlangs kwam ik een artikel tegen over de ‘capsule wardrobe’, en raakte geïntrigeerd door dit concept. De capsule wardrobe methode gaat er van uit dat je ieder seizoen een beperkte selectie van kwalitatief goede kledingstukken in je kast hangt die je met elkaar kunt combineren. De voordelen: het is overzichtelijk, je kunt gemakkelijk kiezen wat je aan wilt, je persoonlijke kledingstijl wordt duidelijk, je koopt minder vaak kleding, wanneer je iets koopt is de kwaliteit van het kledingstuk hoger want je zult het vaak dragen, dus is het ook goed voor het milieu. Ik ga het proberen, heb ik besloten! En dat werkt zo.

Een voorbeeld van een capsule wardrobe

Een capsule garderobe voor 3 maanden (één seizoen) bestaat bijvoorbeeld uit de volgende kledingstukken (exclusief sportkleding, sieraden, accessoires, tassen, badkleding, nachtkleding, ondergoed):

3 jasjes                         9 paar schoenen

5 (t-)shirts                   5 broeken

3 blouses                      4 rokken

3 tops                            3 jurken

2 buitenjassen

= 37 stuks (Overigens hoef je niet vast te houden aan dat getal hoor, als jij met 33 uit de voeten kunt mag dat ook)

 

 

 

Hoe doe je dat?

 1. Sorteer je kleding en doe weg wat je niet wilt hebben of nodig hebt (zie voor tips verderop in dit artikel)
 2. Maak een selectie van 37 stukken die je wilt dragen dit seizoen
 3. Draag 3 maanden lang alleen deze kledingstukken
 4. Ga niet shoppen!
 5. Plan en shop in de laatste week wat je nodig hebt voor het volgende seizoen

Tips om te sorteren

 1. Haal al je kleding uit de kasten (overal in huis!) en leg ze op bed
 2. Neem elk kledingstuk afzonderlijk in je handen, en sorteer het in 4 stapels:
  – JA!!: kleding waar je echt gek op bent en zo aan zou willen trekken – hang dit terug in de kast
  – Twijfelgevallen: het is het net niet helemaal, maar waar het aan ligt weet je niet zo goed – doe deze artikelen in een box en berg ze op waar je er niet makkelijk bij kunt, als je er over een jaar nog niets mee gedaan hebt kan het echt wel weg
  – NEE: kleding die stuk is, niet past, de kleur is niet mooi, het is versleten, etc. – doneer het, gooi of geef het weg
  – Seizoenskleding: kleding waar je wel blij mee bent maar nu niet ‘in season’ is – berg dit op in een aparte box bij je kleding
 3. Bekijk wat er nu nog in je kast hangt, al je favoriete kleding. Je wilt 37 kledingstukken die je dit seizoen kunt dragen. Mist er nog iets? Tijd om te inventariseren en te shoppen! Heb je te veel? Doe nog een paar stukken in je twijfelgevallen box.

Nog een paar tips

 • Kies twee basiskleuren, bijvoorbeeld zwart, bruin, wit of grijs. Zorg er voor dat er ook wat kleur in je garderobe zit, kies twee wat levendigere kleuren uit.
 • Kies twee stijlen en blijf daarbij. Soms kunnen tegenovergestelde stijlen wel heel goed combineren, bijvoorbeeld een spijkerbroek met een nette blazer, of een leren jasje met een bloemenjurk. Met twee verschillende stijlen in je capsule kun je meer variëren en wordt het niet snel saai.
 • Accepteer dat dit ook een vaardigheid is die je kunt ontwikkelen, het hoeft niet perfect! Je zult er achter komen welke keuzes goed werken en welke minder handig zijn, daar leer je van en zo wordt je capsule garderobe steeds beter op jou afgestemd.

Zo is je garderobe straks gegarandeerd Tiny House proof, succes!

Marjolein

Marjolein houdt een blog bij over haar avontuur opweg naar wonen in een tiny house. Volg haar hier.

8 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Avatar
Miriam van Leeuwenantwoord
1 september 2015 om 11:14

Dag Marjolein,
Het idee van een capsule-garderobe is me nog niet helemaal duidelijk. Is het streven om niet teveel teveel aan te schaffen of meer om te leren handige combinaties te maken? Is in het eerste geval 9 paar schoenen voor één seizoen niet wat veel?

Marjolein
Marjoleinantwoord
1 september 2015 om 11:36
– Antwoord aan: Miriam van Leeuwen

Hoi Myriam, het is inderdaad de bedoeling van de capsule wardrobe om minder kledingstukken te bezitten. De kledingstukken die je uitkiest of koopt zijn van goede kwaliteit en kunnen gemakkelijk gecombineerd worden. Voor jou zijn 9 paar schoenen te veel, en 37 kledingstukken totaal waarschijnlijk ook. Het is maar een getal he! Het is voor iedereen weer anders waar je genoeg aan hebt, dus doe waar jij je goed bij voelt! 🙂 Groetjes, Marjolein

Avatar
Guurtjeantwoord
1 september 2015 om 16:42

Hoi Mmarjolein, kun je een wat duidelijkere letter gebruiken, deze (goede!) tekst is voor iemand met iets minder goede ogen niet te lezen, valt weg tegen de witte achtergrond.

Marjolein
Marjoleinantwoord
3 september 2015 om 05:10
– Antwoord aan: Guurtje

We gaan naar een oplossing zoeken Guurtje, bedankt voor je melding! Groetjes, Marjolein

Avatar
Lisaantwoord
28 september 2015 om 16:54

Hoi Marjolein. Leuke artikel! Over het algemeen een super project waar jij mee bezig bent trouwens. Heel inspirerend.
Ik ben meteen aan de slag gegaan en heb mijn eigen tiny wardrobe ontwikkeld. Op papier en ook al grotendeels in de praktijk . Dat is een heerlijk gevoel. Het is een super tip om erop te letten dat de kleuren en stijlen bij elkaar passen om veel verschillende combinaties te kunnen maken. Daar zal ik nog een keer extra naar kijken.
Misschien zijn jullie nieuwsgierig wat in mijn kast mag blijven, daarom deel ik mijn lijstje met concrete spullen hieronder, in totaal ongeveer 50 items. Groet, Lisa

*Broeken: 3 jeans: zwart+ licht + donkerblauw,1 shorts, 2 capri, 1 outdoor broek lang, 1 harembroek, 1 sportbroek lang, 1 yoga pants, 1 legging
*rokken (1lang+2 kort)
*4 tops (o.a. 1merino tanktop), 3 tshirts, 1 sportshirt, 3 blouses
*1 dikke trui, 1 dunne zwarte vest, 1 fleecevest, 1 longsleeves shirt
*1 thermo legging, 1 panty zwart
*1 bikini
*jurkjes: 1 black dress, 2 zomerjurkjes, 1 galajurk
*netjes: 1 blazer, 1 nette zwarte broek
* schoenen: 1 zwarte high heels, 2 sandals (tevas+birkenstok), 1 flip flops badslippers, 1 hiking schoenen
*3BHs, 1 sport bra, 15 slips, 5 sokken
* ultra light rain jacket, dikke winterjas, 1 spijkerjas
*1 sjaal dun, 1 wolsjaal dik, 1 sarong

Marjolein
Marjoleinantwoord
30 september 2015 om 13:13
– Antwoord aan: Lisa

Hoi Lisa, dankjewel! Wat leuk dat je er zo enthousiast mee aan de slag bent gegaan! Je kunt overigens juist wel 2 verschillende stijlen hanteren hoor, die combineren soms juist heel leuk.
Bedankt dat je je lijstje gedeeld hebt, ziet er goed uit! Groetjes, Marjolein

Avatar
Marianneantwoord
7 januari 2016 om 16:28

Hallo Marjolein,
Ik vroeg me nog af wat je met de kledingstukken doet van de andere seizoenen?
4 x 37 kledingstukken, dan klinkt het toch wel weer als veel…. uiteraard is er wel een overlap, maar toch… en als je in een tiny house wilt gaan wonen, dan heb je sowieso minder ruimte.

Avatar
3 november 2019 om 22:54

Ja!! hier zit ik dus ook mee!! ik ben er de laatste tijd erg mee bezig die tiny wardrobe maar ik denk ook altijd 4 jaargetijden = 4x 37 kledingstukken en dat lijkt mij wat veel. ik heb gewoon een zomer en een winterkast en die inhoud wissel ik 1x per jaar Perfect Systeem vind ik zelf.
Nee ik ben hier (nog) niet aan toe

Reactie achterlaten