Tiny Techniek: de fundering van je Tiny-House, het onderstel

Dimka Wentzel is klusser / aannemer / timmerman, een echte aanpakker. Hij heeft een fascinatie voor tiny houses en is goed op weg om de eerste echte tiny house aannemer van Nederland te worden. Zo was zijn eerste tiny house tevens het eerste project in onze database en is hij alweer aan het nadenken over nummer twee. Omdat Dimka technisch goed onderlegd is en ervaring heeft met de bouw van tiny houses is hij de perfecte man om jullie meer te vertellen over dit zeer belangrijke onderwerp, de fundering van je kleine mobiele huis, oftewel het onderstel. Je kan de tiny house bezigheden van Dimka volgen op zijn website tiny-house.nl 

Het bouwen van een huis begint natuurlijk altijd met de Fundering, Bij een Tiny-House is dat vaak een onderstel met wielen zodat het huis makkelijk verplaatst kan worden. Om de mogelijkheden te verkennen zijn we vorige week met een aantal mensen van Tiny House Nederland, Laurens van der Wal, Vincent Höfte, Bernhard Hoerl, zijn vriendin Maria Maya Mikulcova en ik, Dimka Wentzel bij Vlemmix aanhangwagens gaan kijken. Zij bouwen onder andere boottrailers, en deze zouden misschien best geschikt kunnen zijn als basis voor een Tiny-House. Daar ga ik in deze post dieper op in, dus laten we beginnen. Als je een Tiny-House op wielen wilt bouwen heb je aantal opties, hieronder drie mogelijkheden:

Een onderstel dat achter een personenauto vervoerd mag worden

Een aanhanger achter een normale auto moet altijd een type goedkeuring hebben, en boven de 750 kg, (dus in ons geval altijd) krijgt het een eigen kenteken. De maximale maten zijn dan 12 meter lang, 2,55 meter breed en 4 meter hoog en het maximale gewicht is 3500 kg. Uiteraard is er dan wel een auto die dat mag trekken (meestal een flinke 4×4 of een grote bus) en een ervaren bestuurder met BE rijbewijs nodig.

In de praktijk zal het gewicht vaak de grootste beperking zijn, de meeste Amerikaanse Tiny-Houses die je op YouTube en Google zult vinden zijn vaak veel zwaarder dan hier is toegestaan, gelukkig is er een hoop gewicht te besparen door lichter te bouwen, met bijvoorbeeld dunnere balkenframes en dunner en dus lichter multiplex in plaats het zware OSB dat in de Amerikaanse Tiny-houses vaak wordt gebruikt.

Een huis van een meter of 6-7 is met enig denk- en rekenwerk prima te bouwen onder de 3000 kg inclusief onderstel.

Het Onderstel aanmerken als landbouwvoertuig

De maximale maten zijn dan 12 meter lang, 3 meter breed en 4 meter hoog en het maximale gewicht is 10.000 kg, aanvullend zijn er dan nog eisen voor reminrichting, verlichting e.d. voor zover ik heb kunnen vinden hoeven deze aanhangers niet gekeurd te zijn. Wel is het zo dat deze dus alleen met een landbouwvoertuig mogen worden getrokken, met een normale auto en dan maximaal 25km per uur is dus geen optie, tenzij je op privé terrein blijft natuurlijk.

Een onderstel gebruiken zoals onder een sta-caravan

Dit is een eenvoudig en ongekeurd onderstel, zonder reminrichting en is voor een handige doe-het-zelver eventueel ook nog zelf te bouwen. Deze kan op de openbare weg dan alleen vervoerd worden op een dieplader. De maximale maten tijdens transport zijn dan 12 meter lang, 3 meter breed en 4 meter hoog, die hoogte is inclusief de dieplader, dit betekend dat de effectieve maat inclusief het onderstel rond de 3,5 meter zal liggen, en dan valt de mogelijkheid van een slaapzolder wel af.

Natuurlijk zijn er naast deze 3 opties nog meer varianten mogelijk, denk aan bijvoorbeeld een oude chassis/cabine van een vrachtwagen, een oude stadsbus, een BE-oplegger en ga zo maar verder… Omdat de “aanhanger achter personenauto” optie voor veel Tiny-house bouwers de voorkeur heeft hierover meer.

Tot nu toe kiezen de meeste Tiny-House bouwers er voor om een kant en klaar onderstel met keuring en kenteken te kopen en het huis aan te merken als lading. Dit mag in principe, (denk ook aan trailers met een zeecontainer,) als de verlichting zichtbaar blijft, het huis niet meer uitsteekt dan de normale beladings- regels, en het huis afneembaar blijft. Dit laatste leidt nog wel eens tot discussie, uiteraard hoef je huis er niet af te kunnen tillen, dit lukt immers ook niet met een paar betonplaten op een vrachtwagen…

Maar het moet dus in theorie wel mogelijk zijn om het huis los te maken en het er met een kraan of heftruck af te tillen, je mag het dus bijvoorbeeld niet vast lassen. Ergens heb ik ook zien staan dat het zonder gereedschap zou moeten kunnen maar dat kan ik in de wetsteksten dan weer niet terugvinden, voor de zekerheid zou je vleugelmoeren kunnen gebruiken. Zelf heb ik al heel wat kilometers gemaakt met mijn huisje (dat met bouten en moeren op de aanhanger bevestigd is), maar ben nog nooit aangehouden of gecontroleerd door politie dus heb nog geen ervaring met hun visie hierop…

Dan zijn er nog veel verschillende aanhangers die geschikt zijn of geschikt te maken voor het dragen van een Tiny-House, hieronder een overzicht

Een Plateau Aanhanger

Verkrijgbaar in bijvoorbeeld 5×2,2 meter of in maximaal 6×2,4 meter de hoogte van het plateau is minimaal 56 cm, maar vaker rond de 65 cm.

Voordelen:

 • Relatief goedkoop indien je een standaard variant koopt.
 • Makkelijk bouwen, stabiele basis.
 • Geen wielkasten, dus ook handig als je een deur aan de zijkant wil.

Nadelen:

 • Relatief hoog, waardoor je weinig hoogte in je mogelijke slaap-zoldertje overhoud.
 • Maximale lengte 6 meter, in standaard uitvoeringen
 • De plaats van de wielen is lastig aan te passen om de kogeldruk goed te krijgen.

Een verzwaard Caravan/Autotrailer onderstel

Standaard verkrijgbaar in 4 en 5 meter lengte van een aantal merken, op bestelling zijn ze ook wel groter te krijgen, dit is alleen geen standaard product en kan wel aardig prijzig worden, ook omdat er individueel een kenteken voor aangevraagd moet worden.

Hoogte van de bovenkant van trailer ligt zo rond de 50 cm, maar met een andere bandenmaat kan dit nog wel wat verlaagd worden.

Voordelen:

 • Mooi stabiel en relatief licht chassis.
 • Makkelijk bouwen, stabiele basis.
 • Redelijk lage bouwhoogte.

Nadelen:

 • Er zijn wielkasten nodig, dus beperkingen voor wat betreft indeling en deuren aan de zijkant.
 • Maximale lengte 5 meter in standaard uitvoeringen, specials behoorlijk aan de prijs.
 • De plaats van de wielen is niet aan te passen om de kogeldruk goed te krijgen.

Een Boottrailer

Dit is het model waar we vorige week naar gekeken hebben.

Standaard verkrijgbaar in 8,4 en 10 meter lengte, (dit is inclusief dissel) en 2,55 meter breed, er zou dan op de 8,4 meter uitvoering een opbouw van maximaal 7 meter passen.

Deze kan geleverd worden zonder alle rollen, liersteun en reling en is dan standaard 54 cm hoog, met lagere banden zou dit terug te brengen zijn naar 47,5 cm. Een andere mogelijkheid is nog om er z.g.n. 0 graden assen onder te zetten, dit zou nog ongeveer 5 cm hoogte schelen, risico is dan wel dat je af en toe aan een drempel blijft hangen..

Voordelen:

 • Mooi stabiel en relatief licht chassis.
 • De plaats van de assen is verstelbaar waardoor de kogeldruk makkelijk aan te passen is, dit moet afhankelijk van de auto tussen de 75 en 150 kg zijn.
 • Lage bouwhoogte.
 • Betaalbaar

Nadelen:

 • Er zijn wielkasten nodig, dus beperkingen voor wat betreft indeling en deuren aan de zijkant.
 • De Stijfheid van het chassis valt misschien wat tegen, dus dit moet dan meer uit de opbouw komen.

Een custom trailer

Dit is natuurlijk het allermooiste, op maat een custom trailer voor je Tiny-House laten bouwen, dan kun je alle maten, eventuele bevestigingspunten, hoogtes e.d. naar wens laten maken.

Het enige echte nadeel is dat deze optie relatief duur is, dit komt vooral door het feit dat de constructie individueel moet worden getekend, doorberekend en gekeurd.

Oftewel, Keuze genoeg! De keuze van een onderstel zal dus erg afhangen van de wensen van de bouwer, of je bijvoorbeeld een slaapzolder wilt (dan is de hoogte belangrijk,) een deur aan de zijkant (dan liever geen wielkasten) en hoeveel geld je beschikbaar hebt. Succes bij deze keuze, en als je eens van gedachten wilt wisselen kun je altijd contact met me opnemen!

Groet, en veel bouwplezier!

Dimka Wentzel

17 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Avatar
Leonantwoord
27 oktober 2015 om 23:04

hoi Dimka,

goed verhaal en mooi compleet! heb je een link naar de wetstekst over landbouwvoertuigen?
met 3.50 bouwhoogte vanaf onderstel kun je nog makkelijk een slaapzolder maken hoor, wij hebben de lofts op 2 meter vanaf de vloer en dan nog (slechts) een dikke meter tot de nok. prima!

groet
Leon

Avatar
biancacrownantwoord
26 december 2015 om 15:40

Hoi Dimka, ik wil in zuidfrankrijk een tinyhouse gaan bouwen, heb jij voor mij een link of ervaring wat daar de standaard normen zijn voor afmetingen en gewicht, of is zoals hierboven beschreven dit volgens europese norm?
groet Bianca

Avatar
Paulantwoord
18 juni 2016 om 09:48
– Antwoord aan: biancacrown

In Frankrijk mag je eigenlijk overal een gebouwtje neerzetten van < 20m² , tot 140m² mag je zelf bouwen zonder berekeningen of architect, Gebouwen tot 50m² is het bouwbesluit RT 2012 van kracht, daarboven RT 2020.
Om ergens te bouwen moet de CU (bouwgrond) dat toestaan, en je hebt altijd een bouwvergunning nodig.
Geen grote problemen.

Avatar
Myriamantwoord
11 juli 2016 om 06:16
– Antwoord aan: Paul

Hoi Paul,
Je hoeft in Frankrijk weliswaar geen bouwvergunning te vragen, maar je moet nog steeds een melding van bouw doen die aan bijna dezelfde eisen moet voldoen en die ook geweigerd kan worden. De huisjes van minder dan 20 vierkante meter kun je wel zonder vergunning bouwen op een camping oid. niet op ander terrein. Wettelijk gezien mag je in Frankrijk zelfs een tiny house op wielen alleen op je eigen terrein zetten als je toestemming hebt van de burgermeester, en dan nog voor de maximale duur van 3 jaar. Niet dat iemand zich er aan houdt…

Avatar
Selwinantwoord
17 januari 2016 om 18:52

Hoi Dimka,
Ik lees met veel plezier de stukken en ga er zelf ook een bouwen.
Vraag: als je kiest voor een aanhanger voor achter de auto en je ziet het huisje als lading. Dan mag het huisje 3 meter breed zijn! Of zie ik dat verkeerd?

Groet selwin

Marjolein
Marjoleinantwoord
21 januari 2016 om 20:54
– Antwoord aan: Selwin

Hallo Selwin, je kunt Dimka bereiken via zijn website http://www.tiny-house.nl Voor zover ik weet mag je huis maar 2,55 m breed zijn, ook als hij als ‘losse’ lading op de trailer staat. Groetjes, Marjolein

Avatar
Buhrmannantwoord
19 april 2017 om 19:14
– Antwoord aan: Marjolein

Een niet-deelbare lading mag volgens de wegenverkeerswet inderdaad 3 meter zijn. De aanhanger/trailer eronder echter maar 2,55. Wel gelden dan extra maatregelen in verband met borden op de lading e.d.

Avatar
anoniemantwoord
12 juli 2017 om 14:24
– Antwoord aan: Buhrmann

Vanaf 2025 schijnt deze wet te veranderen, dan mag losse lading ook niet uitsteken (alleen bij vrachtverkeer bij speciaal transport).

Avatar
Sebastián Paulantwoord
29 januari 2016 om 03:17

Hallo, ik heb meer een vraag dan een ‘comment’, is het in Nederland verplicht een tiny house op een onderstel te bouwen? Is er informatie over regelgeving mbt het bouwen/bewonen van een tiny house in Nederland?
Bedankt.

Marjolein
Marjoleinantwoord
31 januari 2016 om 19:25
– Antwoord aan: Sebastián Paul

Hallo Sebastián, dankjewel voor je bericht. Het is niet verplicht om op een onderstel te bouwen, maar een tiny house voldoet niet aan de huidige regelgeving en als antwoord daar op bouwt men vaak op een trailer zodat de woning verplaatst kan worden als je wordt weggestuurd door bijvoorbeeld de gemeente. We zijn momenteel bezig met een blog post over de regelgeving die verbonden is met het bouwen van en wonen in een tiny house, nog even geduld!
Met vriendelijke groet, Marjolein

Avatar
Jeffrey Leclercqantwoord
2 april 2016 om 20:54

Heel nuttige informatie, Ik mis alleen een stukje over de schamel aanhanger en dan als gewone uitvoering en niet als landbouw. Ik probeer daar zelf al meer info over te vinden alleen valt dat best tegen hoe dat zit met regelgeving enzo. Misschien dat jullie daar wat meer over weten en hierbij kunnen plaatsen.

Avatar
Janna Schroppantwoord
25 mei 2017 om 06:58

Hallo allemaal,
Ik ben benieuwd of iemand van jullie wel eens een op maat gemaakte trailer heeft laten maken en goede ervaringen heeft met een bepaald bedrijf.

Groetjes, Janna

Avatar
tjeerdantwoord
1 december 2017 om 20:59

Vraagje waarom bouwen we niet op een 3,5 meter brede trailer? Deze mag je dan zelf niet verplaatsen, maar wel door een speciaal transporteur. De wielen hangen dan aan de zijkant van de dieplader, en het geheel rust met de bodem hierop. Zo maak je eigenlijk gewoon een sta-caravan met de looks van een tiny house dan.
Op deze manier kan je dus wel zwaarder dan 3,5 ton en lekker breed.
Of mis ik nu iets?

Avatar
15 december 2017 om 13:04

Inmiddels heeft Vlemmix een speciale Tiny House Trailer in hun productaanbod:
https://www.vlemmixaanhangwagens.nl/nl/aanbod/tiny-house

Avatar
Willem Perquinantwoord
4 juli 2018 om 11:07

Waarom geen schammel gebruiken? Zijn ook niet duur.

Avatar
Erikantwoord
27 oktober 2019 om 15:43

Iets wat nog niet belicht is, is dat wanneer je een onderstel met kenteken gebruikt er op het kentekenbewijs een type inrichting vermeld staat. Bij een boottrailer staat er bijvoorbeeld “Voor vervoer boten (21)”. Weet iemand of dit een probleem is bij een eventuele controle of bij een aanrijding? En is dit makkelijk (en goedkoop) om te keuren?

Avatar
9 januari 2020 om 16:35

Behalve de eerste 3 opties zijn de trailers van Vlemmix 3500kg…dan heb je er nog helemaal niets opgebouwd???!?!?!?!
Dan ben je snel klaar… Iemand zeg dat ik iets mis…please!

Reactie achterlaten