[vc_row][vc_column][vc_column_text]Een hypotheek of andere financieringsvorm  vinden om de bouw van je Tiny House te kunnen betalen is ronduit moeilijk. Misschien lukt het wanneer je je huis als onroerend goed aangemerkt krijgt. Maar dat zal voor de meeste Tiny Houses en zeker voor die op wielen echter niet opgaan.

Wat & hoe dan? Laten we eens opperen om een proefballon op te laten: financiering van Tiny Houses in het kader van de Regeling Groenprojecten.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]“De overheid geeft belastingvoordeel aan ‘groene’ spaarders en beleggers. Daardoor kan de bank een lening voor een lager rentetarief aanbieden aan een investeerder met een groenproject. Zo’n investeerder heeft hiervoor een groenverklaring nodig. De Regeling groenprojecten 2016 is sinds 1 april 2016 van kracht. De regeling is geschikt voor de nieuwste ontwikkelingen in milieutechnologie en de huidige hoofdpunten van milieubeleid. De veranderde regeling biedt nieuwe projecten een kans op groene financiering. De systematiek is onveranderd gebleven, zoals de vereiste samenwerking tussen beleggers, banken en projectbeheerders.

De Regeling groenprojecten is een gezamenlijke regeling van de ministeries van Infrastructuur en Milieu en Financiën. Zij stimuleren hiermee duurzame en innovatieve (bouw)projecten. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) toetst namens de minister van Economische Zaken de projecten. Na beoordeling geeft de rijksdienst een Groenverklaring af. De behandeltijd duurt gemiddeld 5 weken.”

Meer weten over de regeling? Check deze website.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Zie je daar ook een kans en heb je tijd en zin om na te denken over en om mee te doen aan het uitwerken van een projectplan voor een nader te formuleren project met als doel om naar een financieringsmethode voor de bouw van Tiny Houses te zoeken? Stuur dan even een berichtje naar hallo@tinyhousenederland.nl[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Doe mee met de conversatie

4 reacties

  1. Beste Marcel,
    Ik denk graag mee, maar merk dat het voor banken vaak duidelijk is waarom zij niet willen financieren. Ik kreeg van een bank de volgende reactie op de door jou gestelde vraag: ‘het blijft een juridisch probleem. Waarbij Tiny Houses die niet permanent zijn en verplaatsbaar zijn, niet gezien wordt al woning maar als roerend goed. Hierdoor is het moeilijk om een hypotheek op een tiny house te vestigen. Dan maakt het niet uit of je wel of niet gebruik maakt van de Regeling groenprojecten, daar moet altijd een lening of hypotheek aan ten grondslag liggen.’
    Desondanks wil ik wel meedenken en mijn relaties binnen de financiële wereld gebruiken om mogelijkheden te onderzoeken. Voor meer vragen kun je mij mailen.

  2. Voorop staat dat ook een Tiny House wel degelijk een onroerende zaak kan zijn. In ieder geval heeft de Hoge Raad dat bepaald voor een Portacabin die “naar aard en inrichting was bestemd om ter plaatse te blijven”. Meestal zal bij een Tiny House daarvan wel sprake zijn, middels aansluiting op nutsvoorzieningen en dergelijke. (NB: nu niet denken dat iedere portacabin onroerend is !)
    Maar zelfs als de Tiny House geen onroerende zaak is, kan je er een pandrecht op vestigen. Het is dan eigenlijk vergelijkbaar geworden met een (sta)caravan of auto.
    Wat betreft financiering zou je dan eens kunnen kijken wat er mogelijk is bij diverse vormen van lease (denk aan koop of afbetaling). Het object heeft een duurzame (rest)waarde, en dus moet het financierbaar zijn. Of maak een vergelijking met de financiering van woonschepen; daar is al jaren ervaring mee.
    Iets anders is natuurlijk de eventuele hypotheekrente aftrek. Dat kan alleen maar als het je woonhuis is. Iedere andere functie zullen de ouderwetse banken op zijn best beoordelen als een vakantiecaravan of zo. Overigens zijn dergelijke objecten meestal gefinancierd via lease-maatschappijen en niet via een traditionele bankhypotheek.

  3. Een Portacabin kan volgens de Hoge Raad in ieder geval wél onroerend zijn. Dan dus ook een Tiny house, als die maar “naar aard en inrichting is bestemd om duurzaam ter plaatse te blijven”. En anders is het inderdaad een roerende zaak, waarop een pandrecht kan worden gevestigd. De financier zal dus altijd een zekerheid kunnen hebben.
    Voor financiering van dit soort activa denk ik dat je alleen naar een traditionele back wil gaan, als het “binnen de plaatjes” valt. Dat wil zeggen: je hebt er je woning en er kan een formele taxatie van gemaakt worden. En je voldoet aan alle vereisten die tegenwoordig gelden voor het verkrijgen van een hypothecaire lenig, zoals inkomenseis. Maar bedenk wel: de banken zijn tegenwoordig niet happig om ook maar enige vorm van tijd te steken in iets dat onbekend is. Ik denk dat die weg dood loopt.
    Maar misschien moet je ook eerder denken aan leasing (huurkoop of koop op afbetaling) want dat zou bij de gemiddeld stacaravan ook de route zijn. Juist vanuit lease maatschappijen (en dan niet de traditionele) zal er misschien wel een business model op te zetten zijn. Een snelle blik via google leerde al dat er meerdere aanbieders zijn voor de financiering van stacaravans.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *