Je weet waarom je tiny wilt wonen, maar wat houden de meest genoemde redenen concreet in?

Minimalisme

Het Tiny House van Wendy & Timothy

Veel mensen denken bij minimalisme aan een Spartaanse levensstijl zonder comfort en luxe. Minimalisme draait echter niet zozeer om zo weinig mogelijk spullen hebben, maar om geen overbodige spullen te hebben.
Bij alles wat je hebt of wilt aanschaffen, kijk je kritisch of je het wel écht nodig hebt. Dit leidt er automatisch toe dat je minder spullen zult hebben en dat is een groot voordeel wanneer je in een Tiny House wilt wonen. Je kunt immers niet alles meenemen. Bovendien geven veel minimalisten aan dat het hebben van minder spullen rust geeft in hun hoofd.

Minimaliseren gaat goed samen met de deeleconomie. In plaats van dat je alles wat je misschien ooit eens nodig hebt zelf bewaart, deel je spullen met anderen. Want waarom zou je zelf een boormachine in de kast hebben liggen die je bijna nooit gebruikt? En waarom zou een buurman die maar één keer per jaar een taart bakt niet een taartvorm van jou kunnen lenen?

Duurzaamheid/circulair bouwen

Bij duurzaam bouwen houd je rekening met het effect dat het bouwen en bewonen van jouw huisje heeft op het milieu. Je gebruikt dus duurzame materialen (bijvoorbeeld FSC-gekeurd hout) en isoleert het huisje zo goed dat je weinig energie nodig hebt om het te verwarmen.
Ook het gebruik van tweedehands materialen valt onder duurzaam bouwen, net als het gebruik van materialen die, nadat ze voor jouw huisje gebruikt zijn, weer voor iets anders gebruikt kunnen worden (circulair bouwen).
Het gebruik van een composttoilet en een hemelwateropvangsysteem vallen ook onder duurzaam bouwen. Deze oplossingen zorgen er immers ook voor dat je het milieu minder belast.

Tiny Thomas

Financiële onafhankelijkheid

Financiële onafhankelijkheid is een droom voor veel mensen. Daar heb je óf heel veel geld óf juist heel weinig kosten voor nodig. Wonen in een Tiny House is een manier om financieel onafhankelijk te worden. Je hebt vaak geen of maar een kleine hypotheek nodig, je hebt geen hoge huur meer en je hoeft minder te werken om je maandelijkse uitgaven te dekken. Als je ook nog eens een eigen stukje grond koopt en je eigen groenten en fruit verbouwt, kom je nog een stapje dichter bij financiële onafhankelijkheid.

Vrijheid/eigen keuzes maken

In een Tiny House heb je doorgaans lagere maandlasten dan in een regulier huis. Dit betekent dat je meer vrijheid hebt om je eigen keuzes te maken. Je kunt bijvoorbeeld minder werken, voor jezelf beginnen, meer op reis gaan en/of meer tijd met je familie en vrienden doorbrengen. Veel mensen kunnen, nadat zij verhuisd zijn naar een Tiny House, een langgekoesterde droom waarmaken. Ze kunnen eindelijk gaan doen waar hun hart ligt.