Tiny Houses: Living

Tiny Houses: Living staat boordevol inspiratie voor een gelukkiger leven op minder vierkante meters. Na een voorzichtig begin krijgt de tiny housebeweging steeds meer navolging in Nederland én België. Vele bouwers van kleine duurzame huizen vertellen enthousiast over hun ervaringen met de bouw en hun nieuwe leven in en rond hun tiny house. De kleine huizen zijn duurzaam gebouwd en vaak volledig zelfvoorzienend. Tiny houses vind je op de meest mooie plekken in de natuur, maar er zijn inmiddels ook enkele kleine wijken. Laat je inspireren door dit prachtige boek, geschreven door Monique van Orden, voorzitter van stichting Tiny House Nederland. Hier te koop.


Tiny Houses
Minder huis, meer leven

Monique van Orden, voorzitter van Tiny House Nederland, schreef het boek Tiny Houses: minder huis, meer leven waarin ze 25 Tiny House pioniers aan het woord laat. Het boek is prachtig vormgegeven met veel foto’s om inspiratie op te doen. Daarnaast staat er in het boek informatie over onderwerpen zoals ontspullen en slimme opbergideeën. Je kunt het boek bestellen* via Bol.com.


Bouw je eigen Tiny House

Jan Willem van der Male en Noortje Veerman, Tiny House pioniers van het eerste uur, schreven samen het boek Bouw je eigen Tiny House. Jan Willem is architect en heeft samen met Noortje Tiny House Academy opgericht. In het boek nemen ze stap voor stap het proces door van het bouwen van je eigen huis, met heel veel informatie. Bonus: bij het boek krijg je volwaardige bouwtekeningen van twee Tiny Houses. Je kunt het boek hier bestellen*.


Slim ruimtegebruik: ruimte-innovatie op de vierkante mm (tweedelig)

Na het succes van de eerste twee delen van Slim Ruimtegebruik, presenteert Marcel van Mierlo Slim Ruimtegebruik 3. Nieuwe verhalen over kleine, duurzame en innovatieve gebouwtjes. Een rijk geïllustreerd boek met prachtig beeldmateriaal en inspirerende illustraties. 20 wereldwijde kleine bouwsels zijn voorzien van informatie over de afwijkende lifestyle, architectonische bijzonderheden, vernieuwende bouwwijze en aparte locaties. Het boek is te verkrijgen als e-book en hardcover en te bestellen door een mailtje te sturen naar levenintuinen@gmail.com. Meer informatie en previews vind je hier: boekjes Slim Ruimtegebruik 1, 2 en 3.


Klein Wonen/Small Homes

Wordt klein wonen het nieuwe gewoon? Ruim vier van elke tien mensen zal midden deze eeuw alleenwonend zijn. Alle reden om aan klein wonen aandacht te geven. In 2016 startte in Almere de BouwEXPO Tiny Housing met een ideeënprijsvraag. Iedereen kon meedoen. De winnaars bouwden zestien huisjes. Sommige zijn vrijstaand, andere zijn geschakeld dan wel gestapeld. Ze zijn allemaal als echte woningen vergund en bewoond. De huisjes zijn een inspiratiebron voor klein wonen elders. Op lege plekken, als inbreiding, op daken, of als volwaardige nieuwbouwbuurten. Dit boek documenteert deze huisjes. Ook passeert het maakproces de revue: van bestemmingsplan, welstand tot verkavelingsplan. Van grondovereenkomsten, tijdelijk gebruik, omgevingsvergunning tot de gelijkwaardigheidsbepaling in het Bouwbesluit. Koop het boek hier*.


Anders wonen
Verhalen van paradijsvogels

Een hutje op de hei, een plekje in de natuur. Eenvoudiger leven. Uit de ratrace van méér en sneller. Velen dromen ervan, sommigen zetten daadwerkelijk de stap. In Anders wonen vind je unieke verhalen van paradijsvogels die kozen voor een minder gangbare manier van wonen en leven. Zij lieten zich leiden door waarden als eenvoud, rust, aandacht, duurzaamheid en levenskwaliteit. In een yurt, een woongemeenschap of in een Tiny House. De avonturiers vertellen waarom zij voor hun alternatieve woonplek kozen. Wat was de drijfveer, hoe hebben ze dit aangepakt en wat heeft het hen gebracht? Een boek vol ervaring, inspiratie en lef, dat o.a. hier te koop* is.


Minitopia
Ruimte voor je woonwens

Minitopia gaat over de vrijheid om je eigen woonwens te realiseren en laat zien hoe nieuwe woonvormen in de praktijk tot stand komen. Met woonvormen die compact, flexibel, kant en klaar of modulair zijn. Ontworpen met een app en zelf gebouwd, met natuurlijke bouwstoffen of slim hergebruik van bestaande materialen. De ambachtelijke en innovatieve bouwmethoden in dit boek bieden tal van inspirerende ideeën voor het bouwen van je eigen duurzame woning.

Dit boek komt voort uit het project Minitopia, een plek in Nederland waar Tessa Peters en Rolf van Boxmeer (Rezone) condities scheppen voor woongebieden waar ruimte is voor experimenteren met nieuwe woonvormen. Minitopia gaat dieper in op de vormgeving van nieuwe woongebieden en het organisch ontstaan van samenlevingen waar voldoende ruimte is voor solidariteit en saamhorigheid.

Minitopia kijkt ook naar de toekomst. Wat is er nodig voor een echte verduurzaming van wonen? Welke rol spelen woningbouwcorporaties, bouwbedrijven, ontwerpers en bewoners in dit proces? Je kunt het boek hier bestellen.

* Wanneer je het boek aanschaft via de link op deze pagina, ontvangt Tiny House Nederland een kleine vergoeding. Hiermee steun je ons in ons werk voor de Tiny House beweging, alvast hartelijk dank!