In de Tiny House filosofie is de bewoner zelf nauw betrokken bij het ontwerp en mogelijk ook bij de bouw van zijn of haar huis. Dat betekent dat de huisjes er bijna allemaal anders uitzien, omdat ieders persoonlijke voorkeuren anders zijn. Het gaat om de woonidentiteit: het huisje is als het ware voor zijn bewoner op maat gemaakt en past als een handschoen.

Foto: Tiny Village Kleinhuizen

Uit onderzoek dat Tiny House Nederland twee keer heeft uitgevoerd (uitslag 2016, uitslag 2018) is gebleken dat Tiny House bewoners daarnaast graag in een groepje van vijf tot twintig Tiny Houses bij elkaar willen wonen. Niet als een commune met strenge regels, maar eerder als een samenredzame community, waar er naast privacy ook ruimte is voor een deeleconomie, bijvoorbeeld door het delen van een auto en/of moestuin.

De belangrijkste redenen die mensen hebben om in een Tiny House te gaan wonen zijn: het verlagen van de ecologische voetafdruk, het verlagen van de maandelijkse kosten, het wonen in een sociale community, het genoegen nemen met minder spullen en het wonen in een zelfontworpen huisje.

Tiny Living

Foto: Hester Lof

Tiny Houses en Tiny Living zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In je Tiny House kan je namelijk (veel) minder spullen kwijt dan je gewend bent, zelfs als je een starter bent en (nog) bij je ouders woont. Dit betekent dat je tijdens het ontwerpproces van je Tiny House veel keuzes moet maken over de ruimte-indeling van je huisje. Een badkamer met ligbad, een ruime zithoek én een leefkeuken gaan niet allemaal tegelijk passen in een Tiny House. Bedenk daarom wat jij het belangrijkst vindt, waar bevind je je bijvoorbeeld het liefst in het huis waar je nu woont? Dat geeft je al de eerste antwoorden.

Ook zul je minder spullen kwijt kunnen in je Tiny House. Het is verstandig om tijdens deze oriënterende fase al een eerste ronde te doen door al je spullen. Wat wil je graag bewaren, wat kan weg?

Proefwonen

Wil je een idee krijgen of Tiny Living bij je past? Ga eens ‘proefwonen’ in je eigen huis. Dit kan je doen door bijvoorbeeld kamers af te sluiten en daar ook echt niet meer te komen voor een bepaalde periode die je met jezelf hebt afgesproken. Ook kan je met tape en een meetlint de plattegrond van je Tiny House ontwerp op de grond plakken om zo een idee te krijgen van hoeveel ruimte je nu daadwerkelijk zal hebben.