De kosten voor een Tiny House lopen sterk uiteen. Houd rekening met bedragen tussen de 25.000 – 100.000 euro. Je kunt het, ook met een Tiny House, natuurlijk zo ‘gek’ maken als je wilt. Ga je zelf bouwen en maak je vooral gebruik van tweedehands materialen? Dan ben je aanzienlijk goedkoper uit dan wanneer je een huisje laat bouwen. Maar er zijn ook grote prijsverschillen tussen bouwers onderling. Heb je een uniek ontwerp, dan ben je waarschijnlijk meer geld kwijt dan wanneer je voor een gestandaardiseerd huisje kiest. Bij een gestandaardiseerd huisje kan de bouwer bepaalde kosten immers over meerdere huisjes spreiden. Maatwerk kost meer tijd en dus meer geld.

Er zijn verschillende manieren om je Tiny House te financieren. Hieronder zetten we de verschillende mogelijkheden op een rijtje.

Lenen

Allereerst kun je natuurlijk (een deel van het) geld lenen bij vrienden of familie. Let er daarbij op dat dit een rentedragende lening moet zijn en zorg voor een contract waarin de gemaakte afspraken duidelijk zijn vastgelegd.

Crowdfunding/crowdlending

Crowdfunding of crowdlending is een andere optie om je huisje te financieren. In dat geval financier je je huisje met behulp van een grote groep mensen (de crowd) die allemaal een klein beetje investeren. Er zijn verschillende platformen waar je je campagne kunt indienen, zoals Kickstarter, Indiegogo en One percent club.

Hypotheek

Onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk om een hypotheek te krijgen voor je Tiny House. Je huisje mag dan niet op wielen staan (het moet duurzaam verankerd kunnen worden met de grond), het moet aan het Bouwbesluit voldoen en je moet je kunnen inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). Je hebt dus een eigen adres nodig. Natuurlijk moet de grond waarop je staat ook een woonbestemming hebben. Ga in gesprek met je bank om te zien wat er mogelijk is.

Persoonlijke lening

Een andere optie is een persoonlijke lening. Je betaalt dan wel een hoge rente, maar doordat je maandlasten in je Tiny House lager zijn, heb je deze lening ook sneller weer afbetaald.

Spaargeld

Natuurlijk kun je ook je spaargeld gebruiken om een Tiny House te kopen. Sparen levert op dit moment nog maar weinig op, terwijl wonen in een Tiny House veel goedkoper is dan wonen in een huur- of koophuis met hypotheek. Je bespaart uiteindelijk dus veel meer door in een Tiny House te wonen dan door je geld op de bank te laten staan.

Overwaarde

Sommige Tiny House bewoners hebben hun reguliere huis verkocht om in een Tiny House te kunnen gaan wonen. Vervolgens financieren zij van de overwaarde (deels) hun Tiny House.

<Wat heb je nodig? Een reden