[vc_row][vc_column][vc_column_text]In Amsterdam, langs de Amstel, staat een molen. Een ware toeristen-trekpleister. Met name Japanners op leeftijd stappen er uit de bus om foto’s te maken, en te plassen. Voor deze laatste behoefte is er, voor de mannelijke bezoekers, een urinoir geplaatst die me tijdens mijn hardlooprondje soms trakteert op een ammoniak geur vanjewelste. Niet prettig tijdens het hardlopen, dat begrijp je.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”6737″ img_size=”medium” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Vroeger had ik hele andere associaties met molens. Als kind vroeg ik me af hoe het zou zijn om tijdens het draaien aan de wieken te hangen. Spannend! Als je loslaat bij het naar boven draaien, hoe ver vlieg je dan wel niet door de lucht? Of zou ik gewoon kunnen blijven hangen… Zou ik al zo sterk zijn?  Misschien als ik niet teveel aan de buitenkant zou gaan hangen. Want, uit ruime speeltuin ervaring wist ik dat hoe verder je op een draaiend voorwerp naar de buitenkant gaat, hoe harder je draait.

Zou het met tiny housing ook zo gaan? Het immer groeiende aantal enthousiastelingen, gesprekken, nieuwsberichten, blogs, foto’s, etc over tiny housing doen aannemen dat de Tiny House molen op volle toeren draait, zeker aan de buitenkant…

Maar zou het het dichter bij de kern daadwerkelijk minder hard gaan? Ik kreeg een kans om dit te ondervinden door een tijdje vrijwilligerswerk te doen voor Tiny House Nederland.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”6716″ img_size=”medium”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]Hier begon het. Op Tweede Pinksterdag kwamen zeven vrijwilligers bij elkaar in het Tiny House van trendsetter Marjolein (in het klein). Het startschot voor het op poten zetten van een groot en landelijk evenement rondom Tiny Housing op zaterdag 7 oktober. En ja, we pasten allemaal in haar huisje.

Het was bij aankomst waarschijnlijk slimmer geweest als ik, mijn persoonlijke Tiny House plannen in ogenschouw genomen, wat vragen had gesteld over de totstandkoming, de werking van het astronautentoilet of de bouwmaterialen van het huisje. Maar geheel volgens de natuur van de schrijver had ik het te druk met het enthousiast worden van de natuurrijke omgeving, de moestuin, het nabije kippenhok, de schat van een kat en het onder controle krijgen van mijn eigen kater. Doch, gesterkt door het enthousiasme om me heen werd de eerste vergadering een feit.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Een frisse groep slimme en hardwerkende mensen, dat had ik al snel door. Nodig ook, want het is geen buurtbarbecue die georganiseerd moest worden, met alle respect voor organisatoren van buurtbarbecues. Mits er voldoende vegetarische opties zijn natuurlijk. Ik dwaal af. De doelstellingen voor het evenement werden al snel gesteld: informeren en enthousiasmeren van de mensen die op welke manier dan ook deelnemen aan de Tiny House orkaan. Om dat te bereiken werden er allereerst subgroepen gemaakt. Sprekers en workshops, de informatiemarkt, muziek, communicatie naar de achterban, et cetera. Ik probeerde, ondanks mijn kater, af en toe iets verstandigs te zeggen. Geen idee of dat gelukt is.

Er moest dus nogal wat gebeuren. Om de communicatie goed te stroomlijnen zijn er in het oog van de orkaan voor wat hulpmiddelen gekozen. Zo is er een projectprogramma Freedcamp, inclusief app, om de taken bij te houden. Er is een speciaal Gmail-adres en er zijn gezamenlijke mappen op Google Drive aangemaakt om alles te monitoren en uiteraard zijn er de immer aanwezige Excelsheets, Worddocs en Whatsappgroep. Ondank dat het veel is, moet ik zeggen dat alles to the point is, met de neus naar 7 oktober.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”6481″ img_size=”full” alignment=”center” onclick=”custom_link” link=”https://jamboree.tinyhousenederland.nl/”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Want waar gaat het ook alweer over? Oh ja, zaterdag 7 oktober! Om meerdere redenen een bijzonder evenement. Een uitgelezen kans om eens echte Tiny Houses te besnuffelen en hun bewoners te ondervragen, om maar eens wat te noemen. Persoonlijk heb ik alvast een vragenlijstje in mijn hoofd. Bouwtijd, kosten, gewicht, et cetera…

Er is een heuse informatiemarkt met kraampjes van verschillende organisaties en partijen die iets rondom tiny housing te vertellen en aan te bieden hebben. Op deze manier is er voor ieder wat wils en krijgen alle facetten van tiny housing een plaats: van duurzame bouwmaterialen tot zonnepaneelboeren en van permacultuurexperts tot verzekeraars. Die diversiteit is ook teruggebracht in de lezingen en workshops. Wat dacht je bijvoorbeeld van een workshop ‘Tiny House Design’ of een lezing over ‘Tiny living met kinderen’ of ook niet onbelangrijk: ‘Waar kan ik mijn Tiny House plaatsen?’. Er is ingezet op relevante en diverse onderwerpen, en dit is zeer goed gelukt![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

 

Waar deze blog naartoe gaat? Naar de Najadenstraat 3-5 In Almere Poort. Wanneer? Op zaterdag 7 oktober natuurlijk! Tot dan!

 

Tiny groet namens het Tiny Team,

Niels Visker[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”6717″ img_size=”medium”][/vc_column][/vc_row]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *