‘Er was eens…’, zo begon Monique van Orden, voorzitter van Tiny House Nederland, haar korte presentatie tijdens de drukbezochte vrijwilligersmiddag op zaterdag 16 februari in en rond het Urban Earthship, aan de rand van het terrein van Tiny House Alkmaar.

Ze doelde op het sprookje van Marjolein Jonker over het wonen in een tiny house en het verspreiden van het concept in Nederland. Dit sprookje werd werkelijkheid. De helft van Nederland weet inmiddels wat een tiny house is of heeft ervan gehoord, gaf Monique aan. Maar om deze beweging te blijven ondersteunen, werd de club vrijwilligers te klein. 

Gelukkig kwamen er flink wat enthousiastelingen bij en hieruit zijn zeven werkgroepen gevormd, waaronder Regelgeving, Jamboree en Initiatiefgroepen. Een groot deel van de oude en nieuwe vrijwilligers kwam zaterdagmiddag bijeen om elkaar (beter) te leren kennen en de tiny houses van de bewoners in Alkmaar te bekijken.

Op de racefiets

Na de presentatie ging iedereen lekker naar buiten. In het zonnetje op de bankjes voor het Eartship werd onder het genot van een hapje en een drankje flink wat afgekletst. De circa 30 vrijwilligers, die uit alle delen van het land waren gekomen (sommige zelfs op de racefiets vanuit Den Haag!) wisselden gegevens, ideeën en plannen uit. De achtergronden waren verschillend. Zo woont een deel al in een tiny house, dromen anderen van tiny living en zijn sommigen op dit moment aan het bouwen. Maar iedereen deelt hetzelfde enthousiasme voor een duurzaam en kleiner leven en het onder de aandacht brengen van de noodzaak hiervan.

Klaar voor de korte presentatie van Monique van Orden
Foto: @manonloveslife.nl

Walk-in closet

Van 15.00 tot 16.00 uur konden de tiny houses bezocht worden. Alle huisjes zijn tiny, maar de inrichting en indeling zijn toch steeds weer verschillend. De bewoners hebben nagedacht over het indelen en het zo optimaal mogelijk benutten van de ruimte. Zo liet Lan haar ‘walk-in closet’ zien (een handige, smalle kledingkast in de ruimte voor de wc en douche), Marloes haar uitschuifbare televisie en kledingkast en Manfred zijn uitklapbare werkplaats/fiets- en gereedschapsberging. Marjolein zorgde voor nog wat extra sfeer op deze zonnige en gezellige vrijwilligersmiddag. Terwijl haar kippen buiten rondscharrelden, liet zij binnen in haar tiny house horen hoe haar geluidsinstallatie klinkt.

De werkplaats van Manfred
Foto: @manonloveslife.nl

De middag werd afgesloten met opnieuw een drankje en hapjes en elke vrijwilliger ging met voldoende inspiratie naar huis om binnen zijn werkgroep aan de slag te kunnen gaan en Tiny House Nederland nog meer op de kaart te zetten.

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *