[vc_row full_width=”lab-full-width”][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Waar te beginnen?
Wat begon als iets grappigs, begon na verloop van tijd steeds serieuzere vormen aan te nemen. Een tiny house, zou dat echt mogelijk zijn. Nadat we bij de tiny house meeting waren geweest, wisten we het zeker. Het is mogelijk en wij gaan het doen. Maar dan… Waar moeten we beginnen en hoe gaan we alles aanpakken? Deze vragen spookten maanden lang door ons hoofd heen. Het simpele antwoord: stapje voor stapje.

Stappenplan
We zijn begonnen met het maken van een lijstje met daarop alle stappen die we zouden moeten maken om in een tiny house te gaan wonen. Op het lijstje stonden dingen als wat voor stijl vinden wij leuk, hoe moet het eruit komen te zien, gaan we off the grid en zo ja hoe werkt dat dan allemaal, financiering en natuurlijk de wetgeving en het zoeken van een plaats. Die laatste twee dingen zagen we allebei erg tegenop. Regels en wetgeving zijn namelijk niet de dingen die je motiveren om je plannen door te zetten. Daarom besloten wij om eerst het ontwerp te maken en onze stijl te bepalen.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”5132″ img_size=”medium” alignment=”right” onclick=”img_link_large” img_link_target=”_blank”][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width=”lab-full-width”][vc_column reveal_effect=”” width=”1/2″][vc_single_image image=”5152″ img_size=”large” onclick=”custom_link” link=”https://www.tinyhousenederland.nl/wp-content/uploads/2016/03/tiny-house-2-2.jpg”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Ontwerpen
Het leuke aan een tiny house, is dat het je de mogelijkheid biedt om je eigen huis te ontwerpen en daarmee alles zelf te kunnen bepalen. Wie doet dat nou op onze leeftijd?! Maar hoe begin je met ontwerpen? Ondanks dat een Tiny House maar klein is, zijn er best veel mogelijkheden en keuze’s die je moet maken. Gelukkig is er internet en zijn er mensen ons voor gegaan. We hoeven niet het wiel opnieuw uit te vinden. Het is dan ook een goede tip om veel naar bestaande kleine huisjes te kijken. Op internet, maar ook in real-life. Om echt eens te voelen hoe zo’n kleine ruimte aanvoelt. Door vooral heel veel op internet naar tiny houses te kijken en te vergelijken, kwamen we erachter wat wij de beste indeling vonden. Deze indeling en de stijl van ons huisje is gebaseerd op de vele verschillende huisjes die te vinden zijn maar vooral op tiny home lucy (vooral de binnenkant) en tiny house giant journey.

We willen openslaande deuren en grote ramen om veel licht in huis te krijgen en een mooie overgang tussen binnen en buiten te creëren. Daarnaast willen we ruimte om lekker te kunnen relaxen en mensen te ontvangen. Vandaar dat wij hebben gekozen om een hoekbank te nemen. Een trap die tegelijk dient als kast. Een L-vormige keuken en een badkamertje in de lengte van het huis. Daarnaast willen we natuurlijk ook ergens kunnen slapen. Daarvoor willen we een loft boven de keuken en de badkamer. Hier komen aan beide zijdes van het dak, dakkapellen met grote ramen om het een ruimtelijk gevoel te bevorderen. Ook kan je hierdoor comfortabel zitten op je bed en heb je niet het gevoel alsof je in een houten tent slaapt! Omdat wij verschillende hobby’s hebben die nogal wat ruimte en spullen vragen (surfen en snowboarden), willen we een tweede loft van een meter breed boven de bank plaatsen.

Gedurende de afgelopen maanden hebben we alles kunnen perfectioneren. Inmiddels staat de indeling van het interieur muurvast en kunnen we al onze wensen kwijt in het (toekomstige) huisje. Gelukkig zijn er goede (gratis) programma’s te vinden, waarin je je plannen kunt tekenen. Met Floorplanner kun je je ideeën mooi in beeld brengen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width=”lab-full-width”][vc_column][vc_column_text]De stijl bepalen
De indeling was dus al vrij snel helder. Vervolgens wilden we kijken welke stijl het beste bij ons paste, want we gaan wel met z’n tweeën in een tiny house wonen. Dat betekent dat we allebei onze stijl in het huis willen verwerken. Omdat alles open is willen we een mooi geheel creëren waar we ons allebei helemaal thuis voelen. We kunnen niet zeggen dat de slaapkamer meer van de stijl van de ene wordt en de woonkamer de stijl van de andere. We willen een huis dat bij ons past en laat zien wie wij zijn. Maarja… Hoe bedenk je zoiets?

Toen zagen we op tv een programma waarin koppels apart van elkaar een showkamer moesten uitzoeken die hun stijl het beste weergaf. Vervolgens moest de stylist hier een goede mix van maken om beide stijlen samen tot uiting te laten komen in huis. Wat leuk is om te zien, is dat sommige stellen zo van elkaar verschillen als het om hun woonstijl gaat. Roy en ik dachten, dat kunnen wij natuurlijk ook. Met dit idee in ons hoofd zijn we naar de ikea gegaan. Hier hebben we eerst een rondje gelopen om alle ruimtes te bekijken. Vervolgens hebben we een keuze gemaakt van wat wij heel erg leuk vinden. Hier is uitgekomen dat Roy van donkere sfeerkleuren houdt en ik van lichte lieve kleuren houd. Ojee het zal toch niet zo zijn zoals je altijd op tv ziet. Dat wij straks al vechtend ons huis gaan inrichten! Gelukkig was het niet zo erg, qua meubels en inrichting denken wij er aardig hetzelfde over. Veel natuurlijke materialen zoals hout en stoere landelijke elementen. Voor stellen die in een Tiny House willen gaan wonen is het aan te raden, om lekker samen inspiratie op te doen bij winkels en op internet. Het huisje in wel klein, maar er is zeker ruimte voor ideeën van beiden. Natuurlijk moet je wel oppassen dat het geen rommel wordt![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”5137″ img_size=”large” alignment=”center” onclick=”img_link_large”][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width=”lab-full-width”][vc_column][vc_column_text]Moodboard
Om onze smaak in stijlen meer in beeld te brengen, zijn wij een moodboard gaan maken. We hadden een groot stuk karton opgezocht en een hele berg woontijdschriften. Deze zijn we apart van elkaar door gaan bladeren en alles wat we leuk vonden hebben we uitgeknipt. Nadat elk tijdschrift door beide was doorgespit lag de vloer bezaaid met plaatsjes van meubels, kleuren, accesoires, keukens en nog veel meer. Tja dat gaat natuurlijk nooit passen op dat ene stuk karton. Vervolgens hebben we allebei een top 5 gemaakt van de plaatjes die op het moodboard moesten komen. Nadat we deze hadden uitgekozen hebben we besproken waarom dat plaatje moest blijven. Gelukkig kwamen we aardig in dezelfde richting uit. Hierna was het plakken geblazen. Alle plaatjes hebben een plekje gekregen en de gaten op het board werden opgevuld met wat over was.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width=”lab-full-width”][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Uiteindelijk hebben we een heel gaaf moodboard gemaakt met veel hout, natuurlijke, warme kleuren en witte elementen. Wat een heerlijk gevoel krijg ik als ik naar ons moodboard kijk! Het is heel erg leuk om samen te doen en zorgt ervoor dat je helemaal enthousiast wordt om je eigen huisje in te richten. Ik kan het iedereen aanraden om ook te gaan kijken in winkels en tijdschriften en om je eigen moodboard te maken. Maak er een leuk uitje van en laat je crativiteit de vrije loop. Een mix van verschillende kleuren en elementen kan op een moodboard vaak resulteren in een resultaat waar beiden blij mee zijn.

Als je nou echt niet weet wat je wilt met het interieur van je huis, doe dan woonstijlen testen. Dat is leuk om te doen en er komen soms verrassend leuke dingen uit. Na het proces van het bezoeken van de ikea en het moodboard zijn we nog verschillende keren naar verschillende woonwinkels geweest en bewaren we alle leuke ideeën die we tegen komen. Allemaal om van ons tiny house ons droomhuis te maken![/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”5143″ img_size=”large” alignment=”right” onclick=”zoom”][/vc_column][/vc_row]

Doe mee met de conversatie

4 reacties

  1. Och wat ontzettend leuk weer. En goed doordacht. Dankjulliewel voor het delen. Hebben jullie inmiddels al een gemeente gevonden?

  2. Zouden nog meer gemeentes die accepteren dat Tiny houses komen in hun plekken? Komen steeds meer vaker te accepteren?

  3. Hoi Roy en Shirly!
    Super bruut idee om tussen NL en Austria te wonen! Ik ben ook gegrepen door de Tiny Houses. Kunnen jullie me aangeven of 7,20 de maximale wettelijke buitenmaat is? Ik ben ook aan het ontwerpen geslagen namelijk. Weten jullie of er ook maximale hoogtes zijn verbonden aan een tiny house (of wel zoals door RDW genoemde aanhanger)?

    Heel veel succes met de bouw, ik blijf het nauwlettend volgen. Thanks voor het lijstje, dat is een mooi handvat om aan vast te houden

    Rick

  4. kan je ook in zo’n gaaf huis wonen als je een electrische rolstoel heb en verder op bed ligt want de vrijheid van zo’n huis is al jaren ons ideaal

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *