[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Mag ik even voorstellen: gastblogger en new kid on the Tiny block, Dilian de Bruin. Ik ben nu een kleine driekwart jaar bezig met Tiny Houses en in die tijd zijn mij de ogen geopend voor de impact van mijn gedachteloze consumeren, onbeperkte energie en water tappen en zelfs mijn passieve, bijna asociale woongedrag! “Waar zijn wij nou helemaal mee bezig?” zeg maar.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”6495″ img_size=”full”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]Ik heb het roer omgegooid en ‘Tiny Houses 4 Amersfoort’ opgericht: een community van verplaatsbare en zelfvoorzienende Tiny Houses in Amersfoort. Ons plan is om tijdelijk ongebruikte terreinen te bewonen en deze veilig, schoon en van waarde voor de gemeenschap te laten zijn, totdat er een nieuwe bestemming gerealiseerd wordt en wij doortrekken naar een volgend tijdelijk ongebruikt terrein. Een permanente manier van tijdelijk wonen dus met als doel bewust, duurzaam en maatschappelijk betrokken leven.

We zitten nu middenin het realisatieproces. Heel bijzonder vind ik dat! Er zijn dagen dat ik zo dankbaar ben dat dit op mijn pad is gekomen. Maar er zijn ook dagen dat het moeilijk is. Want zie het maar eens voor elkaar te krijgen: medewerking van de gemeente krijgen, een startlocatie vinden, mogelijke vervolglocaties identificeren, het financieel rond proberen te krijgen, je een weg banen door wet- en regelgeving…[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Daarom ben ik heel blij met Tiny House Nederland en Marjolein Jonker in het bijzonder! Via haar was het dat ik afgelopen vrijdag 16 juni naar het Symposium Klein Wonen in Almere mocht, georganiseerd door gemeente Almere, Platform 31, RVO en Het Woningbouw Atelier.

Ik zat op het puntje van mijn stoel te luisteren. Er was een presentatie over een heel zinnig onderzoek uitgevoerd door STEC naar de trends en behoeftes aan Klein Wonen. Dit onderzoek beaamt wat wij als particuliere initiatiefnemers allang wisten: klein wonen (waaronder Tiny Housing) bedient een structurele vraag. Sowieso is de vraag naar wonen in het algemeen veel diverser dan gedacht. “One size does not fit all.” Het onderzoek roept partijen op om zich aan te passen aan de behoeftes van hun specifieke stad/gemeente/inwoners. “Ja”, dacht ik, “zoals ik!”

Vervolgens kwam Marjolein Jonker namens Tiny House Nederland aan het woord. Haar presentatie ging volledig over de particuliere initiatiefnemers. “Dit is echt goed!”, dacht ik. De laatste plenaire presentatie ging over de BouwEXPO Tiny Housing in Almere, die bedoeld is om ervaring op te doen met klein (en ook tijdelijk en zelfvoorzienend) wonen. Ook de boodschap van deze presentatie was: gemeentebeleid moet passen bij de behoefte van de inwoners. Ik knikte instemmend.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]De conclusie van het plenaire deel werd mooi verwoord door de wethouder Ruimte, Wonen en wijken van Almere, Tjeerd Herrema (foto rechts). In antwoord op de vraag uit de zaal “Hoe bereiken we dat?”, zei hij: “een ‘kopgroep’ van initiatiefnemers moet laten zien dat het kan en zo het ‘peloton’ van conventionele partijen meetrekken.” Trots keek ik om me heen: “ik zit in die kopgroep, kijk maar naar ons, wij willen die kar wel trekken, hoor!” We hebben alleen wat medewerking nodig, maar dat komt vanmiddag in de workshops.

Ik stond te popelen voor die workshops: nu zouden de antwoorden komen. Vanochtend had ik de erkenning gehad dat wij als (particuliere) initiatiefnemers het voortouw mochten nemen. Nu was het moment daar om ons dat touw daadwerkelijk in handen te geven! Nou, lieve lezers, dat blijkt toch makkelijker gezegd dan gedaan. De workshops die ik bezocht heb, waren volledig gericht op die ‘conventionele partijen’. Mogelijk interessante zaken, zoals een ‘grondabonnement’ dat in Leiden ontwikkeld schijnt te zijn, kwamen slechts zijdelings ter sprake en dan eenzijdig belicht vanuit grote commerciële exploitatiepartijen.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”6498″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Het is tekenend voor de tomeloze inzet van de aanwezige particuliere initiatiefnemers dat zij zich niet uit het veld lieten slaan en alleen maar extra hun best deden om de mogelijke spelden uit de hooiberg te pluizen en er toch uit te halen wat erin zat door gesprekken aan te gaan met iedereen die hen maar enigszins zou kunnen helpen hun initiatief te realiseren. Respect!

Natuurlijk heb ik alle begrip voor het feit dat ‘conventionele partijen’ ook met vragen zitten. Maar beste ‘conventionele partijen’, als jullie serieus werk willen maken van passend beleid, als het aan ons als (particuliere) initiatiefnemers is om het voortouw te nemen en als we gezamenlijk onze ambities t.a.v. een participatiecultuur willen realiseren, dan is NU het moment om de handen ineen te slaan! We vragen jullie niet om het touw los te laten. Maar wel om naast elkaar te gaan staan en samen aan dezelfde kant van het touw te trekken!

 

Dilian de Bruin – Initiatiefneemster ‘Tiny Houses 4 Amersfoort

Naast Dilian waren de volgende initiatiefgroepen vertegenwoordigd op het symposium:

Tiny House Midden-Delfland – Natasja Oosterloo
Tiny House Heemskerk – Yvette Wever
Tiny House Noordwijk – Arjan den Heijer
Tiny House Utrecht – Marius Roelandt[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Doe mee met de conversatie

1 reactie

  1. Zie ik het verkeerd of is een tiny house eigenlijk niet meer dan een duurzaam uitgevoerde stacaravan? Dat bedoel ik niet denigrerend; ik vindt het eigenlijk juist een heel mooi concept. Eerlijk gezegd schrok ik wel meer dan een beetje van de prijzen. Voor m’n gevoel heb je met een stenen huis op eigen grond toch heel wat meer waar voor je geld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *