Even voorstellen: het bestuur van Stichting Tiny House Nederland

Het is een tijdje rustig geweest op onze website, in ieder geval wat blogs betreft. Dat betekent allerminst dat we stil hebben gezeten, het team van Tiny House Nederland is druk bezig geweest met het oprichten van een stichting! Waar we eerst nog uit de voeten konden met een ietwat ongeorganiseerde maar zeer gepassioneerde groep mensen die samen een platform wilden vormen voor geïnteresseerden in Tiny Houses, realiseerden we dat met de toename van interesse voor de Tiny House movement een meer serieuze organisatievorm nodig was. Om echt wat te kunnen betekenen voor de beweging en het vele werk wat er ligt uit te kunnen voeren hebben we besloten dat een Stichting ‘the way to go’ is.

We hebben een oproep op onze website en op social media gedaan om bijdragen voor het oprichten van de stichting, waar gehoor aan werd gegeven. Hartelijk dank lieve donateurs, het deed ons zo goed om te zien dat ons werk gewaardeerd wordt en de community ons steunt! We zijn nu bijna zo ver: het bestuur is bekend, onze missie en visie zijn geformuleerd en de notaris is de statuten aan het opstellen. Vandaag heb ik de eer ons bestuur aan jullie voor te stellen, stuk voor stuk mensen met een enorme passie voor de Tiny House movement en drive om Tiny Houses een geaccepteerde en legale woonvorm te maken in Nederland.

Voorzitter Koen Derksen

“Hallo, mijn naam is Koen Derksen. Ik zal de voorzitter worden van Stichting Tiny House Nederland. In de zomer van 2014 ben ik begonnen met het werken aan mijn afstudeerdocumentaire aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. In de periode hiervoor leerde ik de Tiny House Movement uit de Verenigde Staten kennen. Ik wilde met het maken van mijn documentaire uitzoeken in hoeverre het gedachtegoed van die Amerikaanse movement terug te vinden was in Nederland. Al snel kwam ik tot de conclusie dat er in Nederland nog geen sprake was van een movement, maar dat er wel verschillende individuen waren die zich identificeerden met het gedachtegoed. Daarnaast was er een ontwikkeling gaande in de maatschappij waarbij duurzaamheid en minimalisme een steeds grotere rol gingen spelen.

Nu zijn we zo’n twee jaar verder en is er een hoop veranderd in Nederland. Steeds meer mensen verenigen zich, delen informatie en helpen elkaar verder op de weg naar een kleiner leven. Ik hoop dat we met Stichting Tiny House Nederland kunnen bijdragen aan de realisatie van deze droom.”

Vice-voorzitter en secretaris Monique van Orden

“Graag stel ik me voor. Ik ben Monique van Orden en wordt binnenkort de buurvrouw van Marjolein. En ja dat betekend dat mijn man en ik in een Tiny House gaan wonen. De kinderen zijn uitgevlogen en een mooi moment voor onze volgende stap. We zitten nu in de ontwerpfase en dat is al heel erg leuk. We doen het samen met een architect die al heel veel grote huizen heeft gebouwd en nu al het goede van groot naar Tiny vertaalt. Mijn man is kunstenaar dus een Tiny atelier komt er ook in. Een soort ‘artist in residence Tiny House’ . 

Met Marjolein heb ik al aardig wat presentaties gegeven in het land over Tiny Houses en elke keer ben ik verrast door de grote opkomst en enthousiaste bezoekers. Wat fijn dat er zoveel mensen in Nederland in een Tiny House willen wonen. Ik ben er van overtuigd dat we het samen mogelijk kunnen maken. Vanuit die overtuiging hebben we de stichting opgericht om de doelen helder te stellen en de krachten te bundelen. In het bestuur heb ik de rol van secretaris / vice voorzitter.”
Penningmeester Marcel Hoekstra
“Dag. Ik heet Marcel Hoekstra. Momenteel wordt mijn tiny house gebouwd. En naar verwachting zullen wij (wij zijn met 2) binnenkort in ons huis kunnen gaan wonen. Ik zie daar erg naar uit: minder gedoe; hypotheekloos wonen; wat minder werken misschien, en meer vrijheid om te doen of laten en te gaan of staan. 
Toch moet er (de oude Elsschot dichtte al: ‘tussen droom en daad staan wetten in de weg. En praktische bezwaren.”) voor die tijd en beslist ook daarna nog wel een hoop water door de Rijn.
In het bestuur van Tiny House Nederland heb ik de rol van penningmeester op mij genomen.
 Mijn plannen en doel: het concept ‘tiny housing’ voor het voetlicht krijgen bij gemeentelijke overheden en in de politiek. En ernaar streven om het wonen en leven in een tiny house een geaccepteerde, legale keuzemogelijkheid te laten worden voor wie dat wil.”

Nu vraag je je misschien af.. wat gaat Marjolein dan doen?  Nee hoor ik stap er niet uit, no way! 😉 Ik ga door met dat waar ik het meeste in kan betekenen: het coördineren van de activiteiten van de Stichting en als ambassadeur voor de Tiny House movement fungeren. Als project coördinator zal ik veel van het uitvoerende werk op mijn schouders nemen en dat vind ik helemaal prima. Ik zie een grote taak liggen voor onze stichting, er moet inderdaad nog veel gebeuren voordat het wonen in een Tiny House in Nederland een legale en haalbare optie is voor heel veel mensen. Daar wil ik me hard voor maken, en er voor waken dat de filosofie van de Tiny House movement niet ondergesneeuwd wordt door andere belangen.

Tot zover maar weer, volgende keer vertellen we je meer over onze missie, visie en strategie!

12 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Avatar
Judith Flappeantwoord
9 september 2016 om 06:52

Goed dat het een feit is! Gefeliciteerd! Veel succes met de Stichting maar vooral met al jullie werkzaamheden. Nieuwsfeitje: Verlengd!…..Nog tot en met 20 september zijn de maquettes van Tiny Housing, de Prijsvraag in Kunstlinie Almere Flevoland te bezoeken. Circa 245 maquettes van Tiny Houses staan hier opgesteld. Adres: Esplanade 10, Almere

Marjolein
Marjoleinantwoord
9 september 2016 om 06:56
– Antwoord aan: Judith Flappe

Dankjewel Judith! En wat leuk dat de tentoonstelling verlengd is, goed nieuws!

Avatar
Marlie Hanrathsantwoord
9 september 2016 om 19:26

Super idee ! Hopelijk niet alleen toegankelijk voor de Randstad want ik woon in Venlo. Ben gescheiden en zit in de WAO. Samen met heel veel lotgenoten loop ik in de zoektocht naar een nieuwe woonruimte aan tegen veel te hoge huurprijzen … En dat terwijl er in Venlo heel veel leegstand is. Vraag en aanbod zijn totaal niet op elkaar afgestemd ! Ik droom van kleine woningen op braakliggende terreinen in Venlo om zo het leven weer leefbaar te maken !

Marjolein
Marjoleinantwoord
11 september 2016 om 08:49
– Antwoord aan: Marlie Hanraths

we zijn een landelijke stichting Marlie 🙂

Avatar
Ineke Kouwenhovenantwoord
19 september 2016 om 15:35

Mijn dochter en ik waren gisteren bij de informatiebijeenkomst in Leek en we zijn erg enthousiast. Lopen al langer met dit idee rond. Marcel, nog bedankt voor je enthousiaste maar ook heldere verhaal. Ik wens jullie heel veel succes met de stichting en wij blijven het volgen!

Avatar
Karinantwoord
21 september 2016 om 10:33

Fantastisch initiatief! heb zojuist pas jullie website gezien. Ik dacht zelf dat een tiny house als een chalet zou worden beschouwd en je er op (bepaalde) parken mee zou kunnen staan wellicht..

Marjolein
Marjoleinantwoord
21 september 2016 om 10:47
– Antwoord aan: Karin

Dankjewel Karin! Dat is niet onze insteek, we willen graag dat Tiny Houses als volwaardige woonvorm worden gezien. Groetjes, Marjolein

Avatar
23 september 2016 om 21:18

Ik wil ook graag weten of bij Bleiswijk of rottemeren nabij Bleiswijk, of moercapelle, mogelijk om Tiny hous neer te zetten? In Zoetermeer wordt t niet geregeld. Ik heb liever kleinere gezelliger Tiny house dan dure luxe huurappartement waar ik alleen woon.. Voel te luxe probleem.. Wie weet welke gemeente rondom Zoetermeer wel toegelaten?? Bedankt voor uw reacties

Marjolein
Marjoleinantwoord
28 september 2016 om 08:14
– Antwoord aan: Tom

Voor zover wij weten nog niet Tom, maar waarom stap je niet naar de gemeente om te vragen wat er mogelijk is? Op ons forum kun je tips vinden, en in contact komen met mensen in je omgeving die ook graag Tiny willen wonen. Groetjes, Marjolein

Avatar
Jackantwoord
16 oktober 2016 om 20:07

Hallo na het zien van de tv show zondag avond hebben wij eindelijk onze wens gezien waar we al tijden over nadenken een huis op maat gemaakt en geen onnodige ruimte en dure hypotheek alleen zijn wij nog niet op de hoogte waar de plaatsen zijn waar je zou kunnen gaan wonen in de provincie Zeeland wie heeft er voor ons tips of ideeën om te kunnen wonen in een Thy house.

Avatar
ellen velvisantwoord
16 oktober 2016 om 21:36

wij hebben van 2008 t/m 2011 in een recreatiechalet in Stroe gewoond, en nu sinds 5 jaar wonen we met z’n vieren in een caravan van 40 m2. zijn wij nu de pioniers van het tiny wonen ??

Avatar
Marianantwoord
14 november 2016 om 16:03

In beweging! Ik wens jullie heel veel succes met alles wat jullie gaan doen en willen!

Reactie achterlaten