[vc_row][vc_column][vc_column_text]

In 2016 hebben we een enquête uitgezet om een beter beeld te krijgen van de Tiny House community in Nederland.  Die enquête is massaal ingevuld, 746 respondenten hebben ons een beeld gegeven van de wensen en motieven om Tiny te gaan wonen in Nederland. Waarvoor hartelijk dank! In Transition Agency heeft de gegevens voor ons geanalyseerd en Tiny House pionier Roy Mosterd hebben we gevraagd de gegevens in een heldere infographic te gieten. Het heeft even geduurd maar hier zijn dan eindelijk de resultaten.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”6200″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]De respondenten van deze enquête zijn geïnteresseerd in, denken na over, wonen in of bouwen aan een Tiny House. Een Tiny House is daarbij gedefinieerd als een zelfstandige en verplaatsbare unit die voor de bewoner dienst doet als volwaardige woning en die een maximale vloeroppervlakte heeft van 50m2. Voor het leesgemak worden de respondenten hier TH-ers genoemd.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Bijna een kwart van TH-ers is een hoogopgeleide twintiger of veertiger, één vijfde is dertiger en één kwart is vijftig of ouder.  De TH-er is opgeleid in beroep gericht op sociaal economische en of welzijn | medische richting. Hij of zij verwerft het inkomen bij voorkeur uit loondienst (meer dan de helft). Een kwart van de TH-ers werkt als zelfstandige zonder personeel.

Hij of zij woont naar alle waarschijnlijkheid in de Randstad en midden Nederland (Noord-Holland, Zuid-Holland, Gelderland) en wil daar ook blijven wonen. De voorkeur voor de toekomstige vestigingsplaats voor de TH is op het platteland van hun provincie in de vrije natuur of aan de rand van een kleine stad. Men wil het terrein delen met anderen met een maximaal aantal van circa 10 personen. Men is bereid huur te betalen, met een sterke wens voor inschrijven in het Gemeentelijke Basisadministratie. Ook is men bereid in arbeid te investeren in het terrein. Ruim een kwart heeft de gedachte te willen kopen.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]De beweegredenen van de meeste TH-ers zijn financieel. Men heeft behoefte aan minder financiële lasten. Gedachten over minimalisme, een eenvoudig of simpel leven en ecologische motieven spelen daarnaast een rol. Lifestyle is een vierde grote reden. Dit omvat onder meer een wens bewuster te leven, knusser, gezelliger, gezonder en in rust en ruimte. De overweging om buiten of in de natuur te willen wonen is slechts in beperkte mate een overweging.
De tone of voice is grotendeels optimistisch, mogelijk zelfs utopisch of arcadisch. Een tweede toon is verbonden aan zorgen voor eigen leven, de maatschappij en de toekomst.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Noot van de onderzoeker:
Op grond van genoemde redenen zou men kunnen optekenen dat oudere respondenten onder de TH’s het gevoel hebben dat zij zichzelf en hun idealen onvoldoende terug zien of kunnen realiseren in de huidige maatschappij. Ze hebben een baan, een aardig inkomen, zijn hoogopgeleid, een of meerdere beroepen. Ze hebben een hoog zelfbewustzijn en een goed ontwikkeld maatschappelijk engagement. Tegelijkertijd hebben ze het gevoel weinig invloed te kunnen uitoefenen hun eigen situatie en de maatschappij te veranderen. Door te wonen in een TH lijkt de gedachte te zijn dat zij het heft in eigen hand kunnen nemen om de situatie te keren. Ze willen een nieuwe biotoop creëren om hun ideaalbeeld of gewenste levensstijl  wel vorm te kunnen geven met zorg voor hun omgeving, met de middelen waar ze wél over beschikken aan de rand van of buiten de stedelijke drukte.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]De enquête is voor Tiny House Nederland opgesteld door In Transition agency. Alle rechten voorbehouden aan Tiny House Nederland. De enquête is op 10 april actief online geplaatst. De resultaten die hier vermeld worden, zijn opgetekend op 12 januari 2017. Het aantal respondenten op dat moment: 746. De respondenten zijn attent gemaakt op de enquête via het Facebookaccount Tiny House Nederland en de website Tiny House Nederland. De respondenten zijn daarmee geen willekeurige respondenten, maar geïnteresseerden en verbonden aan een netwerk dat gestart is door een aantal particulieren vanwege hun wens in een Tiny House te kunnen wonen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Doe mee met de conversatie

7 reacties

 1. Ik ben al langere tijd geinteresseerd in Tiny Houses maar dan volledig off grid en bij voorkeur eigen (niet gedeeld) terrein in een natuurlijke omgeving. Over dit back to basic wonen lees ik enkel in de blogs van Marjolein in het Klein en dat is een expiriment met gunfactor. Ik zou graag willen weten of er bij overheid en organisaties voldoende aandacht is voor het wonen op deze wijze of gaat het op dit moment vooral om Tiny Houses om het woonprobleem in Nederland op te vangen rekening houdend met de motieven die in de enquete tot uiting komen?

 2. Laat ik eerst opmerken, dat ik (man, 64 jaar jong, ondernemer) heel blij ben met de stichting Tiny House Nederland en deze enquête. Grappig, dat er 4 groepen respondenten zijn en dat de leeftijdgrens 60 is. Ik wil een heel lang verhaal kort houden. Wie meer wil weten, kan contact met mij opnemen. Ik herken mij volledig in het beeld van de oudere respondenten (zie enquête ‘noot van de onderzoeker’. Zelf zou ik graag een Tiny House gemeenschap van slimme “ouderen” (50 – 70 jaar jong) willen stichten, die in een (nog) vitale levensfase het heft in eigen hand nemen aangaande hun zorg op hogere leeftijd (80+?). Dit samen met elkaar regelen onafhankelijk van de overheid en de eventuele zorg door (klein)kinderen. Ouderen, die niet in een veel te groot (koop)huis willen blijven wonen met hun partner tot 1 van de 2 komt te overlijden. Ouderen die zich als individu willen verzekeren van sociale contacten met maatschappij kritische doch maatschappij betrokken gelijkgezinden, die blijvend de ambitie hebben om de wereld te verbeteren en de leefbaarheid op Aarde te bewaren door een concreet voorbeeld te zijn van een gemeenschap van wereldburgers die hun welzijn willen delen met anderen. Zelf wil ik mij graag samen met anderen tijdelijk inzetten voor de realisatie van zo’n Tiny House gemeenschap in Amstelveen of Amsterdam. Tijdelijk, omdat ik in 2019 Nederland graag verlaat, om in Israël verder te gaan met een soort gelijk project: een professioneel ecologische coöperatie op joods religieuze basis voor uiteindelijk 25.000 inwoners. In dit dorp moeten heel veel hittebestendige Tiny Houses komen…..

  1. Ikzelf ga ook richting 60 jaar en zou het erg fijn vinden om mee te mogen doen met deze vorm van wonen, zeker in de omgeving van Amsterdam.

 3. Hallo allemaal! WIE O WIE KAN MIJ HELPEN

  Ik ben Kitty Sakkers, 49 jaar, geef sportles aan ouderen en heb een grote droom…
  en dat is het wonen in een tiny house in een rustige en groene omgeving!
  Nu heb ik mezelf opgegeven voor het programma ‘Tiny House Battle’ en het leuke is: ik ben inmiddels door naar de volgende ronde!!
  Maar….ik moet wel zelf een stukje grond regelen. En daar heb ik jou voor nodig! Kun jij me helpen of weet je iemand die mij kan helpen aan een stukje grond, laat het me alsjeblieft weten!
  Hieronder enkele kenmerken waar de voorkeur naar uitgaat:
  – Rust en ruimte
  – In de natuur
  – Huur of koop (voorkeur huur)
  – Kleinschalig park
  – Omgeving Veluwe/ Utrecht /noord Holland /Noord Brabant
  -Bij iemand op een weiland
  Zou je dit bericht willen delen? Dat zou ik echt heel lief vinden!
  Alvast bedankt en wie weet zie je me binnenkort wel op tv!
  Groetjes,
  Kitty

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *