[vc_row full_width=”lab-full-width” parallax_enable=”” parallax_ratio=”0.8″][vc_column width=”1/1″ reveal_effect=”none”][vc_column_text]Deze week wilde ik wat dieper in gaan op zonne-energie. Om alle getallen die je in dit soort video’s vaak hoort een beetje in perspectief te zetten, heb ik voor mezelf een snelle berekening gemaakt. Ik verbruik ongeveer 900 kWh per jaar, dus 75 kWh per maand. Van deze website haalde ik het gemiddeld aantal zonuren per jaar in Nederland, zo’n 1521 per jaar. Dat is gemiddeld 4,2 uur per dag. Daar haalde ik 1,5 uur correctie vanaf voor de wintermaanden op advies van deze website waar ik alles invoerde in een rekenprogrammaatje. Voor mij kwam er uit dat ik genoeg zou hebben aan een systeem van 1250 Watt en 5 zonnepanelen van 310 Watt. Er dan vanuit gaande dat ik, wanneer ik in een Tiny House zou wonen, alles nog energie efficiënter zou inrichten, acht ik het zeer aannemelijk dat ik qua stroom off grid zou kunnen leven!

Hieronder vind je een aantal interessante video’s met zonne-energie als uitgangspunt.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width=”lab-full-width” parallax=”” parallax_image=”” parallax_enable=”” parallax_ratio=”0.8″ parallax_opacity=”” el_id=””][vc_column width=”1/1″ reveal_effect=”none”][vc_separator color=”grey” align=”align_center” style=”” border_width=”” el_width=”90″][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width=”lab-full-width” parallax_enable=”” parallax_ratio=”0.8″][vc_column width=”1/3″ reveal_effect=”none”][vc_column_text]Het mooiste is natuurlijk om een op maat gemaakt geïntegreerd systeem te hebben. Dit kan vrij prijzig uitvallen. De mensen in deze video hebben er zo’n 12.000 dollar aan uitgegeven en willen eigenlijk nog verder uitbreiden omdat ze in de omgeving waar ze wonen niet altijd genoeg zon krijgen en daardoor stroom van het net erbij nodig hebben. Toch is het interessant om te zien wat je allemaal nodig hebt om een dergelijk systeem aan te leggen. Hun belangrijkste tip: plan vooruit, bereken hoeveel stroom je nodig zal hebben!

Wil je nou meer weten over het systeem van Chris en Melissa, kijk dan even naar dit artikel op hun website.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”2/3″ reveal_effect=”none”][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=GAVWRWta_wQ”][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width=”lab-full-width” parallax_enable=”” parallax_ratio=”0.8″][vc_column width=”1/1″ reveal_effect=”none”][vc_separator color=”grey” align=”align_center” el_width=”90″][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width=”lab-full-width” parallax_enable=”” parallax_ratio=”0.8″][vc_column width=”2/3″ reveal_effect=”none”][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=KalnFI371E8″][/vc_column][vc_column width=”1/3″ reveal_effect=”none”][vc_column_text]Heb je nou geen behoefte of geld voor zo’n geavanceerd systeem. Dan zijn er ook goedkopere, kant en klare oplossingen. Zo maakt het bedrijf Goal Zero (YouTube-pagina) zogenaamde “Solar Generators”. Dit zijn batterypacks in verschillende formaten met ingebouwde omvormers die zowel 12v gelijkspanning, USB als 220 volt wisselspanning kunnen leveren. De voorbeelden die je op internet veel ziet zijn de Amerikaanse versie met een 110 volt output, maar er zijn ook modellen voor Europa die 220 volt kunnen leveren.

Het koppel van Tiny House Giant Journey gebruiken ook een Goal Zero Solar Generator wanneer ze off grid gaan: video.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width=”lab-full-width” parallax=”” parallax_image=”” parallax_enable=”” parallax_ratio=”0.8″ parallax_opacity=”” el_id=””][vc_column width=”1/1″ reveal_effect=”none”][vc_separator color=”grey” align=”align_center” style=”” border_width=”” el_width=”90″][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width=”lab-full-width” parallax_enable=”” parallax_ratio=”0.8″][vc_column width=”1/3″ reveal_effect=”none”][vc_column_text]

Wil je nou voor jezelf uitrekenen hoeveel stroom je verbruikt en hoeveel zonne-energie je dus nodig hebt. Mat Dubé van Exploring Alternatives legt in deze video uit hoe je dat het beste kan doen en laat in deze video zien hoe zij hun zonne-energie hebben aangesloten in hun camperbusje en in dit artikel vind je een lijst met alle materialen die ze gebruikt hebben.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”2/3″ reveal_effect=”none”][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=4eXB4vF8mKk”][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width=”lab-full-width” parallax_enable=”” parallax_ratio=”0.8″][vc_column width=”1/1″ reveal_effect=”none”][vc_column_text]

Dat waren ze weer, de video’s voor deze week. Klik hier voor de vorige Tiny Tube. Volgende week weer een nieuwe Tiny Tube. Zijn er nou bepaalde onderwerpen waar je meer over wilt zien, laat dan een reactie hieronder achter, dan ga ik voor je op zoek naar passende video’s. Tot volgende week!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Doe mee met de conversatie

1 reactie

  1. In nederland is er aongever altijd wind. Er bestaan hele kleine windturbines. Is het niet veel praktischer om deze te comhineren met zonnepanelen? En nog iest anders wat mij ooviel: er worden houtkacheltjes gebruikt, maar er bestaan ook houtkachels die bekleed zij met speksteen, dese geven veel langer warmte af, dit is toch veel praktischer?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *