[vc_row][vc_column][vc_column_text]De zogeheten “early adopters” staan al in de rij. Klaar om een tiny house te bemachtigen en erin te gaan wonen. Maar waarom stappen ze nog niet in? [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]De Innovatietheorie van Rogers is een theorie die iets vertelt over de verspreiding van een innovatie binnen een groep of maatschappij. De originele theorie is bedacht door de Fransman Gabriel Tarde, maar populair geworden door Everett Rogers. In deze theorie wordt de levenscyclus van een “product” beschouwd aan de hand van een curve. Vrijwel ieder product bewandeld deze lijn en verdwijnt zolang er geen nieuwe innovatie ontstaat.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Aan het begin van de Parabolische lijn staan de “innovators”. Mensen die op zoek zijn naar iets nieuws en het willen proberen ongeacht het risico. Daarna komen de “early adopters”. Zij kiezen selectief welke ontwikkelingen zij zich eigen maken. Gevolgd door de “Early Majority”, zolang ze maar begrijpen wat het is, en de “Late Majority”, die alleen kiezen voor wat zich al bewezen heeft. Als laatste komen de slakjes, de “Laggards”, oftwel: achterblijvers. Deze groep is zeer conservatief en zal nooit iets nieuws proberen.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”5933″ img_size=”large” alignment=”right” onclick=”img_link_large” img_link_target=”_blank”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Nu zitten we met de ontwikkelingen van de Tiny House movement in Nederland op een redelijk kritiek punt. De “early adopters” beginnen zich aan te melden. Maar ze hebben 1 voorwaarde: De plek moet geregeld zijn. Gelukkig schieten de plannen in heel het land als paddenstoelen uit de grond, maar erg veel zekerheid geven ze deze groep niet. Zodra het woord “tijdelijk” om de hoek komt zetten (zelfs als dat voor 5 tot 10 jaar staat) dan druipen ze af. En dat is heel erg zonde.

Tot die tijd is het aan de pioniers om zich een weg te banen door de jungle van regelgeving, wetten en mogelijkheden. Dus de grote vraag: Blijf je wachten om als “early adopter” mee te doen? Of waag je de sprong en pak je de uitgestoken hand van de “innovators” aan? We staan klaar om je op te vangen en mee te nemen in dit mooie avontuur.

Juist nu moeten er meer “innovators” opstaan om zich aan te melden bij tijdelijke projecten. Juist nu moeten mensen de keuze durven te maken om gewoon te beginnen met bouwen. Hoe meer huisjes er bestaan, hoe groter het draagvlak zal worden. En als het draagvlak groter is geworden, dan zullen overheden zich er meer voor inzetten. Dan is de kans groter, dat tijdelijke projecten door kunnen groeien naar permanente ontwikkelingen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Mochten de twijfels te groot zijn, neem dan gerust contact op met iemand uit je omgeving die al actief is. Op deze kaart is een mooi overzicht te zien. Vertel helder waar de twijfels vandaan komen en vraag hoe dit eventueel overwonnen kan worden. Vaak is het een kwestie van realiseren dat “zekerheden” van nu, geen garantie bieden voor later. De enige zekerheid die je hebt is je vermogen om jouw leefomgeving naar je eigen hand te zetten. Met genoeg doorzettingsvermogen en hulp van anderen is een hoop mogelijk.

Ik zie je binnenkort!
Jan-Willem

Op de foto: Jay Shafer, pionier in Amerika[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Doe mee met de conversatie

2 reacties

  1. Ik denk dat er nog een aanvulling kan zijn. Vóór de early innovators, kunnen er eenlingen zijn die hun tijd vóór zijn. Het hoeft natuurlijk geen deel uit te maken van de curve, maar kàn wel. Sommigen worden hun leven lang voor gek verklaard en dan zijn er pas honderd jaar later de eerste innovators die hem of haar herontdekken en dat zijn dan de mensen die nagevolgd worden.
    Overigens heb ik in mijn blog een link geplaatst naar dit artikel. Wordt morgen, 1 februari, gepubliceerd. Het heet “Die heerlijke eenheid van leven en wonen.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *