[vc_row][vc_column][vc_column_text]Dat er een grote groep mensen is die in een Tiny House zou willen wonen is inmiddels wel gebleken. De (online) Tiny House Nederland community groeit sterk, we trekken keer op keer volle zalen bij de informatieavonden over Tiny Houses waar we presentaties geven, voor het Tiny House pilot project in Alkmaar hebben we maar liefst 370 aanmeldingen ontvangen, het zijn maar een paar voorbeelden. Als beheerder van de Tiny House Nederland Facebook groep zie ik dagelijks meer dan 10 nieuwe aanmeldingen binnen komen. ‘Waar komen al die mensen toch vandaan?’ Vraag ik me dan af. Maar interessanter is natuurlijk de vraag: hoe zien die mensen het voor zich, wonen in een Tiny House?[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”5605″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]We hebben het afgelopen jaar een enquête gehouden in de community, de gegevens zullen we zo spoedig mogelijk publiceren. Op de stelling ‘ik wil de grond kopen waar mijn Tiny House komt te staan’ heeft 66% van de 750 respondenten met ‘ja’ gereageerd. Bijna driekwart (70.4%) van de Tiny House dromers zegt ‘ja’ op de stelling huur te willen betalen voor de grond waarop hun Tiny House komt te staan. Doorgaans worden Tiny Houses als een mobiele, flexibele woonvorm gezien maar blijkbaar wil een groot deel van de doelgroep toch graag een vast plekje om te wonen.

Die doelgroep is overigens behoorlijk breed wat leeftijden betreft, maar je ziet twee grote hoofdgroepen: 20-30 en 40-50 jaar. Onze ervaring is dat de jongeren het flexibele karakter van Tiny Houses erg aanspreekt, naast het feit dat het een betaalbare en duurzame woonvorm is. De oudere groepen willen vooral hun leven versimpelen, niet meer zoveel tijd en geld aan wonen besteden. Geen zorg meer dragen voor een groot huis en tuin, wanneer je ook klein heel fijn kunt wonen. Verantwoordelijkheidsgevoel voor hoe we de aarde achterlaten voor volgende generaties speelt ook een rol.  Over alle groepen zien we een behoefte aan meer gemeenschapszin: meer delen, voor elkaar zorgen, elkaar makkelijk op kunnen zoeken maar toch je eigen stekkie hebben voor wanneer je daar even geen zin in hebt. Het liefst wil men met 5 tot 10 Tiny Houses bij elkaar wonen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”5947″ img_size=”full” alignment=”center” onclick=”custom_link” img_link_target=”_blank” link=”https://www.tumbleweedhouses.com/tiny-house-lifestyle/tour-five-tiny-house-rvs-at-mt-hood-tiny-house-village/attachment/tiny_house_village_3_grande/”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Hoe moet het er uit gaan zien, die Tiny House villages? Nu de woonvorm nog nieuw is en moeilijk binnen de bestaande regelgeving past, wordt er vooral in de tijdelijke sfeer gezocht naar mogelijkheden. Daar is de meeste ruimte voor afwijking, bijvoorbeeld in het bouwbesluit voor tijdelijk bouw en de mogelijkheden voor tijdelijk afwijken van bestemmingsplannen d.m.v. de crisis- en herstelwet. Voor nu zijn het dikwijls de jongeren die daar mee kunnen leven, die tijdelijkheid. Sommigen vinden dat juist een bonus: wie wil er nu jaren op dezelfde plek wonen? Voor de ouderen is dit wat moeilijker te behappen. Ze willen graag Tiny wonen maar zien het niet zitten om na 5 jaar weer weg te moeten, wie weet waarheen.

Die tijdelijke aard, dat is van tijdelijke duur. We moeten ergens beginnen en als dat tijdelijke projecten zijn, dan moeten we die kans aanpakken. Hoe meer pilot projecten er komen hoe meer we ervaring op kunnen doen. Men krijgt dan ook de kans om kennis te maken met deze nieuwe woonvorm, wat enorm belangrijk is voor het creëren van draagvlak. Deze fase moet wel opgevolgd worden met de beschikbaarheid van permanente Tiny House woonplekken voor die mensen die dat willen, naast flexibele plekken voor mensen met een eigen mobiel Tiny House.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”5946″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]En zo komen we op onze droom voor de toekomst van Tiny Houses in Nederland: elke gemeente heeft een aangewezen plaats waar mensen met een Tiny House een kavel kunnen kopen, pachten of huren. Vaste plekken, maar ook flexibele plekken. Wat zou het fantastisch zijn wanneer je kunt inloggen op een website en kunt zien waar er plekken beschikbaar zijn, of een oproep doen. We zien daar een rol in voor Tiny House Nederland. We hebben 2 miljoen ZZP’ers, die dan hier dan weer daar een klus hebben. Wat is er mooier dan de mogelijkheid je eigen huisje mee te nemen naar de regio waar je werkt? Geen files, minder tijd kwijt aan werkverkeer en je leert weer eens een andere omgeving en mensen kennen. Of stel dat je weg bent van de Veluwe en eens wilt uitproberen of je daar ook zou kunnen wonen. Zoek een beschikbare kavel en probeer het uit! Mocht het toch niet helemaal zijn wat je dacht, neem je je huisje weer mee naar een andere plek. Mensen zouden kavels kunnen ruilen: ik een tijdje daar, jij een tijdje hier.

We zien nu allerlei projecten ontstaan waar weinig diversiteit is wat de huisjes betreft. Dat is prima, het mag er ook zijn en er is zeker vraag naar. Meer keuzemogelijkheden is wat we heel graag zien. Maar laten we ook ruimte bieden aan die groep die flexibel wil wonen in een eigen Tiny House. Dat kan prima naast elkaar bestaan. Tiny Villages met permanente en flexibele plekken. Lege kavels en kavels inclusief huisje om te huren. Plekken met aansluitingen op nutsvoorzieningen en plekken zonder. Diversiteit! Dat is, zo denken wij, een ideale situatie. Met een aantal kavels voor permanente bewoning en een paar kavels voor kortere huurperiodes houd je continuïteit en bouw je een hechte gemeenschap op, maar bied je ook ruimte aan die grote groep die flexibiliteit wenst.

Hoe zou jij het liefste willen wonen in een Tiny House?[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Doe mee met de conversatie

14 reacties

 1. Ik ben inderdaad degene die tot de oudere groep behoort en herken de wens om kleiner te gaan wonen. Geen groot (leeg) huis meer omdat de kinderen de deur uit zijn. Wel een tuin. Of dat eigen grond is of huur? Mijn budget is ook niet zo groot. Dus: dat wat het meest voordelig is? De wens om een eigen tuin te hebben hangt samen met de wens om biologisch eigen groente en fruit te telen. En wat muts voorzieningen betreft… tja ik ben een gemaksmens en wil toch een vaste stek. Dus dan ook vaste aansluiting. Al spreekt het toch wel aan om flexibel te zijn met 3 kinderen die verspreid over het zuiden wonen.

 2. Ook wij zijn aan het kijken naar de toekomst.. Met zijn 2-en wonen in een groot huis, met grote lasten… Ruimtes waar we nauwelijks komen, maar wel voor betalen. Omdat ik wat fysieke problemen heb, aan het kijken wat de mogelijkheden zijn voor prettig en comfortabel wonen, ook als straks mijn inkomen als zzp-er wegvalt. Kijken naar een groot tiny house of een small house.. We hebben namelijk een aparte slaapkamer nodig.. Zoveel mogelijk je eigen energie opwekken! Een stukje grond kopen? Hoe flexibel is een small house? Is dit ook met vrachtwagen goed te verhuizen? Of 2 gekoppelde tiny houses? Mag dat? Hoe kun je toch legaal wonen? Er zijn nog veel vragen, maar ik volg jullie op de voet, met name de ontwikkelingen in Zwolle!

 3. Ook ik ben ouder(63 jaar) en heb nog even te werken tot 66 en 4 maanden,vandaar dat in ieder geval de eerste tijd een vaste stek mijn voorkeur zou hebben. Mijn budget is drastisch verminderd door een scheiding en nu ben ik op zoek naar een kleine woning daar eind mei ik uit mijn (grote) huis moet zijn. Zijn er al kavels beschikbaar in de Betuwe??
  Het consuminderen spreekt me enorm aan en meer vrije tijd om andere fijne dingen te doen, zou ook fijn zijn naast mijn werk. heeft iemand misschien een goede tip voor mij?
  Fijn dat er een mooie,duidelijke site is waar je allerlei ontwikkelingen kunt volgen!!

 4. Thinking outside the box daar is waar ik van hou. Tiny houses is een uitkomst voornamelijk op het gebied van regelgeving waar Nederland natuurlijk een held in is. We hebben een aantal jaar in een villa gewoond en we vonden het gewoonweg verschrikkelijk. Veel waardeloze ruimte waar je absoluut niets aan hebt. Laat staan de maandelijkse rekeningen… We zijn al kleiner gaan wonen en Tiny houses lijkt ons de toekomst waar flexibiliteit en duurzaamheid voorop staat. Geen geitewollen sokken figuren uit de jaren 70 maar mensen die klein willen wonen maar daarnaast niet in willen leveren op levenskwaliteit en geriefelijkheid van de woning zelf. Voor inspiratie voor Tiny houses zie je regelmatig op designboom leuke ideeen voorbij komen van Classic tot contemporary.

 5. Ik zou het liefst in een Tiny house wonen in een groene omgeving omring met gelijk gestemden; mensen die bewuster leven, interesse hebben in de natuur, meer buiten zijn, sociaal, samen, zorg dragen en hopelijk ook wat jong danwel verschillende leeftijden. Zelf ben ik 29. Bij voorkeur zou ik het liefst eerst een jaar een tiny house huren om te kijken of dit echt is wat ik wil en of ik in de natuur wonen in Nederland zo bevredigend vind als ik hoop! 🙂

 6. Ik ben bijna 60, ik woon al klein maar snak naar meer buiten zijn. Duurzaamheid en het eea gemeenschappelijk spreekt me ook aan. Het pensioen nadert ook en het lijkt me leuk om hiermee aan de slag te gaan.

 7. Het idee te investeren in een slim duurzaam huisje dat daarnaast ook mee kan verhuizen bij een verandering qua werklocatie of bijv. relatie klinkt mij als muziek in de oren. Ik ben op zoek naar een locatie die goed past bij mijn behoefte van nu t/m ongeveer de aankomende 2 jaar. Het idee om zowel vaste als flexibele kavels te hebben lijkt me perfect, wel graag met buitenruimte en de mogelijkheid binnen de gemeente in te schrijven. Zoekregio is Utrecht, Ede, Arnhem.

 8. Ik zou t liefst een stukje grond kopen en daar een tiny house op zetten. Ik zou graag in de buurt wonen waar ik nu ook woon, bij mijn ouders, werk en de omgeving waar ik ben opgegroeid maar helaas gaan hier alleen mega grote kavels in de verkoop (+500m2) bedoelt om je eigen villa op te kunnen ontwerpen. Dat vind ik zó jammer.

 9. Ik zou een stukje grond willen kopen, qua budget wordt het dan Groningen of Friesland, en er een Tiny House op willen zetten (de Minivilla’s lijken me wel wat) gefinancierd met spaargeld en de overwaarde van de verkoop van mijn huidige huis. Het doel zou zijn om door de minimale woonlasten te ontsnappen aan het systeem van verplicht werken zodat anderen extreem rijk kunnen worden. Mijn pensioen kan ik op mijn 60e in laten gaan, een laag bedrag, maar met bijna geen woon- en energielasten zou het moeten kunnen door wat vermogen in te teren tot de AOW leeftijd. Een batterij zonnepanelen, een kleine elektrische auto en een schuur voor hobby-artikelen erbij. Maar omdat dit het systeem ondermijnt zal het wel door de overheid financieel of qua regelgeving onmogelijk gemaakt worden.

 10. Hoi, Wij zijn een stel van 58+ En met plannen om eens in een Tiny House te gaan wonen om op deze manier aan de te dure maatschappij te ontsnappen, in het kort maakt het ons niet uit of het koop of huur betreft, maar wat ik liever zou willen is om met een grote groep, plusminus 5 stellen een stuk grond te kopen waarop we de Tiny housses op kwijt kunnen.
  Zijn er mensen die ook met dit idee lopen? We horen het graag!

 11. Ik ben op zoek naar een Tiny house om te huren. De locatie maakt mij niet zo uit, als er natuur is in de omgeving. Weet iemand iets?

  1. Ik zou graag een tiny house willen huren in Friesland , het liefste regio Franeker , Drachten of Leeuwarden .
   Het liefst in een tiny house buurt , zodat je ook gezamenlijk dingen kunt doen

 12. Zou graag een Tiny house willen huren, mijn dochter en ik wonen ieder in een appartement boven elkaar.Willen graag ieder een eigen Tiny house wonen met natuur in de omgeving en rust,liefst in Noord Holland omdat mijn dochter haar werk heeft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *