“Ik heb een Facebookpagina opgericht: Tiny House Nederland. Daar post ik regelmatig mooie voorbeelden van Tiny Houses en andere nuttige artikelen op, om inspiratie te geven aan mensen in Nederland die geïnteresseerd zijn in Tiny Houses. Om welke reden dan ook.

Waar het mij om gaat is dat die pagina een plek is voor mensen in Nederland waar ze info kunnen vinden en daar er nu in Nederland (voor zover ik weet) nog bijna geen Tiny House bewoners zijn zoals de golf in Amerika, gebruik ik veel voorbeelden uit de USA en andere landen. En iedereen is welkom info over Tiny Houses in Nederland te posten wat mij betreft.”

Dit schreef tinyhousepionier Marjolein Jonker op 11 april 2015 op haar website. In mei 2016 kwam haar tinyhousedroom uit en trok ze in haar huisje in Alkmaar. Stilzitten en alleen zelf genieten van het tinyhouseleven? Dat is niets voor Marjolein! Ze wilde deze manier van leven mogelijk maken voor veel meer mensen. Dus richtte ze in november 2016 samen met Monique van Orden en Koen Derksen Stichting Tiny House Nederland op:

“Nu we een stichting zijn, een officiële rechtsvorm, kunnen we net even meer en streven we ernaar een serieuze gesprekspartner te zijn voor instanties en overheden die betrokken zijn of willen zijn bij de Tiny House movement. We kunnen wat inkomsten gaan genereren om onze activiteiten uit te breiden, zo willen we al enige tijd een nationale Tiny House dag organiseren en dat gaat in 2017 zeker gebeuren. Al onze activiteiten zijn er op gericht onze missie te volbrengen:

Mogelijk maken dat mensen in Nederland klein en duurzaam kunnen wonen en het realiseren van een erkende eigen status van Tiny Houses binnen de Nederlandse regelgeving.”

Enorm veel bereikt
Stichting Tiny House Nederland heeft in de afgelopen vier jaar enorm veel bereikt: ruim 28.000 mensen volgen de Facebookpagina en bijna 12.000 mensen zijn lid van de Facebookgroep. We organiseerden in 2017 de allereerste Tiny House Jamboree Nederland waar ruim 4.000 mensen op af kwamen. Tiny Houses zijn sinds Marjolein de Nederlandse tinyhousebeweging startte een begrip geworden en steeds meer gemeenten hebben tinyhouseprojecten. Van tijdelijk tot permanent: er zijn al in 46 gemeenten initiatieven actief! De media weet Marjolein en daardoor Tiny House Nederland goed te vinden en ze schitterde dan ook al in vele publicaties, tv-programma’s en online video’s.

Stoppen als kernteamlid
Marjolein heeft zich jarenlang hard gemaakt voor de tinyhousebeweging. En zoals dat gaat in het leven: aan al het goede komt een einde. Marjolein stopt als kernteamlid van Tiny House Nederland:

“Voor mij voelt het nu als een natuurlijk moment om te stoppen met THN. Ik heb gegeven wat ik kon geven en nu wordt het weer tijd voor andere dingen. Ik heb er ontzettend veel plezier aan beleefd en zoveel mooie dingen meegemaakt. Zoveel geleerd ook! Nu wordt het weer tijd voor nieuwe avonturen.

Ik ben enorm trots op hoeveel we met zijn allen bereikt hebben. We hebben de Tiny House beweging écht op de kaart gezet in Nederland. In enkele jaren tijd is het een fenomeen en ingeburgerd begrip geworden. Nu mag de volgende lichting gepassioneerde Tiny House liefhebbers naar voren stappen en de weg verder vrij maken voor de tienduizenden mensen die in een Tiny House willen wonen in Nederland.”

Gelukkig blijft ze wel betrokken als ambassadeur van de tinyhousebeweging en hoeven we haar expertise en enthousiasme dus niet helemaal te missen! En natuurlijk blijft ze haar eigen onderneming Marjolein in het Klein runnen en blijft ze daarmee voor iedereen een onmisbare bron van kennis!

Monique van Orden, voorzitter Tiny House Nederland: “Marjolein verlaat de kerngroep maar blijft ambassadeur van stichting Tiny House Nederland. En wij blijven haar avonturen volgen (lees haar nieuwste blog) en zij de onze in Nederland (en eigenlijk ook in België ;-)).”

Marjolein, bedankt!
Marjolein, ontzettend bedankt voor je enorme inzet, je enthousiasme en doorzettingsvermogen! We gaan je missen als kernteamlid. Heel veel succes met je nieuwe avontuur in Olstergaard!

Doe mee met de conversatie

3 reacties

  1. Marjolein, je bent de aanstichter van een hoop moois wat betreft tiny house initiatieven. Dankzij jou hebben we ook de stap kunnen zetten en mochten we ook eventjes meedraaien bij Tiny House Nederland. Wat is er een hoop gebeurd de afgelopen jaren. Ik snap heel goed dat je nu een volgende stap gaat zetten. Olst is niet zomaar een initiatief, ik weet zeker dat je daar een hele mooie tijd te wachten staat. En vooral een drukke periode, kan me dan goed voorstellen dat deze stichting dan net even te veel is. Dit voelt echter niet als afscheid nemen ofzo, meer als een moment van erkenning van wat je voor de Nederlandse tiny houserts betekend. Ga zo door zou ik zeggen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *