Het onderwerp Tiny Houses is veel in de media. Als (toekomstig) Tiny House-bewoner of geïnteresseerde is het soms lastig om alle ontwikkelingen bij te houden en te filteren aan welk nieuws je nu echt wat hebt. Om je te helpen, maakt Tiny House Nederland een selectie van de belangrijkste Tiny Nieuwtjes. Zo vind je hier jouw portie Tiny House-informatie en -inspiratie. Deze week hebben we een extra grote vakantie-update voor jou klaarstaan, zodat je weer op de hoogte bent van alles wat zich de afgelopen maand in Nederland rondom Tiny Houses heeft afgespeeld!

Gemeente Noordoostpolder steunt initiatieven Tiny Houses

Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Noordoostpolder heeft aangegeven nieuwe woonvormen te willen stimuleren, waaronder dus ook Tiny Houses! De gemeente heeft een ruimtelijke visie opgesteld en er zijn vier verschillende doelgroepen benoemd. Meer over dit project lees je hier.

Met een heel gezin wonen in een tiny house – zo kan het

In dit artikel van Het Parool lees je zes adviezen van Noortje Veerman en Jan-Willem van der Male voor de aanpassingen die je moet maken als je in een Tiny House gaat wonen. Noortje en Jan-Willem zijn één van de Tiny House-pioniers in Nederland, hebben hun eigen Tiny House gebouwd én hebben het boek Bouw Je Eigen Tiny House uitgebracht. Kortom, de tips van deze experts zijn de moeite waard om mee te nemen! De zes tips lees je hier.

Gemeente Alkmaar gaat op zoek naar meer plekken voor nieuwe Tiny Houses

Eerder schreven we al over de motie die Groen Links bij de gemeente Alkmaar indiende om meer locaties voor Tiny Houses te realiseren. Het Noord-Hollands Dagblad [JD1] [G2] meldde begin juli dat deze motie met een ruime meerderheid is aangenomen! De gemeente Alkmaar gaat daarom dit jaar nog op zoek naar andere locaties voor Tiny Houses, en het huidige Tiny House-dorp wordt vroegtijdig geëvalueerd. Geïnteresseerden kunnen zich op de website van wooncoöperatie Tiny House Alkmaar aanmelden!

Barry woont in een tiny house: ‘Ik voel mij hier vrij’

Omroep West schreef een artikel over de 27-jarige Barry, die sinds anderhalf jaar in zijn zelfgebouwde Tiny House woont op het terrein van de Proeftuin Erasmusveld in Den Haag. In het artikel lees je hoe het Tiny House-leven hem bevalt én kun je de video bekijken waarin Barry een korte rondleiding door zijn huisje geeft.

Sociale huurders in Groningen kunnen kiezen voor Tiny House

Na de zomer kun je, indien je in aanmerking komt voor een sociale huurwoning, bij wooncorporatie Groninger Huis ook kiezen voor een Tiny House, zo schrijft het AD. De huisjes zijn ontworpen door een Nederlands architectenbureau, en worden gefabriceerd in Estland. De Tiny Houses zullen een vloeroppervlak van ongeveer 40 m2 hebben, en zullen zo’n 420 euro per maand kosten. Meer informatie kun je op de website van Groninger Huis aanvragen.

Witterhoofdweg en Groene Dijk in Assen beoogde locaties voor Tiny Houses en micro-wonen

Het Dagblad van het Noorden meldt dat B&W Assen de Witterhoofdweg en de Groene Dijk heeft aangewezen als de locaties waar met Tiny Houses en micro-wonen geëxperimenteerd gaat worden. Bij de Tiny Houses zullen slim ruimtegebruik, duurzaamheid en innovatie centraal staan. Deze huisjes zullen zelfvoorzienend worden (dus niet aangesloten op nutsvoorzieningen). Bij micro-wonen gaat het vooral om flexibele (prefab) woningen waarvan meerdere geproduceerd worden en welke vaak worden neergezet op tijdelijke locaties, met als doel om te voorzien in de vraag naar tijdelijke woningen. De gemeenteraad moet nog reageren op dit voorstel.

Raad Leusden veegt Tiny Houses bij Waterloo van tafel

Helaas hebben we ook een minder goed Tiny Nieuwtje: de gemeente Leusden heeft het plan voor Tiny Houses op een kampeerterrein bij Waterloo afgekeurd. Volgens RTV Utrecht wilde de politiek het bestemmingsplan van de locatie, waar twintig Tiny Houses zouden komen te staan, niet veranderen. Ook zouden buurtbewoners bang zijn voor overlast. [JD3] Eerder schreven we al waarom een goede communicatie met de buurtbewoners zo belangrijk is.

Zestig procent starters Delfzijl ziet toekomst in Tiny Houses, het liefst binnen eigen gemeente

Als het aan de starters in Delfzijl ligt, kan de gemeente niet snel genoeg beginnen met het realiseren van locaties voor Tiny Houses. Het Dagblad van het Noorden meldt dat uit onderzoek van studenten aan de Hanzehogeschool blijkt dat zestig procent van de 18- tot 30-jarigen in Delfzijl interesse heeft in het wonen in een Tiny House. De meerderheid geeft ook aan het liefst binnen de eigen gemeente te blijven wonen. De redenen om in een Tiny House te willen wonen zijn voornamelijk de lage huurprijs en woonlasten en de duurzaamheid. Het volledige onderzoek en de resultaten zijn te vinden op de website van Tiny House Delfzijl.  

Corné en Mirjam ruilden hun nieuwbouwwoning in voor een Tiny House

Corné en Mirjam wonen sinds anderhalve maand in hun Tiny House van 33 m2 in Ouddorp (Zeeland). In het interview met het RD vertellen ze over hoe zij het Tiny House-leven ervaren: “We leven hier eenvoudiger en dichter bij de natuur. De rust die dat geeft, is heerlijk.” Het stel is bezig om hun huisje volledig zelfvoorzienend te maken; ze zijn nu nog aangesloten op de waterleiding. Wel wekken ze zelf hun energie op door middel van zonnepanelen, gebruiken ze een composttoilet en wordt hun afvalwater gefilterd door een helofytenfilter. Wil je meer weten over het leven van Corné en Mirjam in hun Tiny House? Dan kun je hier het interview in het RD lezen.

Eerste Tiny Houses geplaatst in Delft

Dit is nieuws waar we blij van worden! De Delftse Post meldt dat de eerste tien Tiny Houses deze maand geplaatst worden aan de Vulcanusoever in Schieoevers Noord. Op dit nu braakliggende terrein hebben de toekomstige Tiny House-bewoners een vergunning om te wonen gedurende een periode van 5 tot 10 jaar. De huisjes voldoen aan het Bouwbesluit Tijdelijk Wonen en zijn allemaal volledig zelfvoorzienend. Op 21 september wordt het Tiny House-dorpje feestelijk geopend en opengesteld voor publiek.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *