Iedereen die het onderwerp Tiny Houses volgt kan zich via social media en websites helemaal onderdompelen in informatie en het enthousiasme van de bouwers en bewoners. Maar hoe zit dat met de mensen die er niet specifiek in geïnteresseerd zijn maar er wel mee geconfronteerd worden? Namelijk: de buren. Ze hebben misschien wel van Tiny Houses gehoord of er over gelezen, maar het fijne weten ze er niet van. En dan komt er een plan voor Tiny Houses in jouw buurtje…

Tiel

Niet iedereen is er namelijk blij mee. Nu kun je nooit iedereen op één lijn krijgen – dat hoeft ook niet – maar de situatie in Tiel was een uitzonderlijke. Ria was de voortrekker van het project en heeft zich er drie jaar voor ingezet. Een eilandje achter haar woning leek er perfect voor: wonen, moestuin, openbaar houden zodat ook andere inwoners van Tiel konden meegenieten! Want dat sociale aspect is bij bijna alle projecten wel belangrijk.

Ria is met de gemeente in gesprek gegaan en die reageerde zeer positief. Het plan werd uitgewerkt en goedgekeurd, en er werden vergunningen aangevraagd en locaties gezocht. Het plan leek in kannen en kruiken dus ook voor de bouw van Ria haar huisje werd alles in gereedheid gebracht. Eén van de laatste stappen was om met de buurt in gesprek te gaan. En daar startte het kantelmoment. De (directe) buren van Ria bleken fel tegen het plan en hadden zich verenigd in protest. 

Links: Ontwerp van Ria.
Boven: De spandoeken van de buren.
Foto Jan Bouwhuis.

Nu kan ik me voorstellen dat het even schrikken is als er een plan komt om drie huisjes aan de achterzijde van je huis te plaatsen. Maar tijdens een bezoek van de gemeente aan de tuin van alle buren bleken de huisjes niet in het zicht te staan. Dit was toch niet voldoende reden voor de buren om hun protest te staken, maar juist te intensiveren. Kort gezegd werd de situatie vanaf daar steeds erger en bedreigender. Handtekeningen werden opgehaald, maar onder totaal verkeerde voorwendselen en mensen stonden ineens heel boos voor de deur.

Ria werd op een zeker moment aangesproken door een kennis over dit plan: “Het grootste tuig komt daar wonen!” Totdat Ria vertelde dat zij de voortrekker van het project was en de kennis toegaf dat ze eigenlijk niet wist waarvoor ze had getekend. Er bleken enorme slechte fabels in plaats van feiten verteld te worden terwijl de buren nog geen gesprek over de ins en outs hadden gehad. Helaas was het toen al te laat en heeft de gemeente zich teruggetrokken uit het plan.

Noordwijk

Zelf woon ik met mijn vriend Tim inmiddels ruim anderhalf jaar in ons Tiny House, middenin het dorp, wat garant staat voor heel veel bekijks en aandacht. We zijn inmiddels ook al drie jaar bezig om de gemeente, de inwoners en anderen te vertellen wat ons verhaal inhoudt. Op onze eerste plek die we met toestemming van de Woningstichting en een vergunning van de gemeente mochten betrekken hebben we via de Woningstichting alle omwonenden uitgenodigd voor een speciale open dag om hen te betrekken bij onze ideeën en een kijkje in ons huisje te geven. Ook hadden we inmiddels al een paar keer in de krant gestaan en waren we actief op Facebookpagina’s. Druk was het op de open dag niet, maar als deze mensen hun positieve verhalen weer doorvertellen hebben we er toch iets mee bereikt. Er is op die locatie geen klacht binnengekomen.

Tiny House Noordwijk te midden de omliggende woningen.
Tiny House Noordwijk te midden de omliggende woningen.

Natuurlijk zijn er ook kritische vragen gesteld en we zijn ook wel eens “profiteurs” genoemd, maar ik probeer dan altijd het gesprek aan te gaan. We willen niet gratis wonen, maar de manier waarop we wonen zorgt ervoor dat onze kosten gewoon laag of er niet zijn. Een zeer belangrijk punt vind ik dat je mensen niet moet willen overtuigen, maar in ieder geval wat begrip laat krijgen voor jouw beweegredenen.

Als we buiten zitten is er altijd wel iemand die “de stoute schoenen aantrekt” en wat komt vragen. Maar nog vaker gebeurt het dat er mensen langslopen of fietsen en je ze hoort zeggen: “Kijk, daar staat het Tiny House!!” En ja, we horen het bijna altijd 🙂 Maar dat geeft energie, en hele leuke gesprekken. Voor mijn gevoel zijn we met dit concept aan het inburgeren en helpt dat als we straks de stappen voor een community gaan zetten.

Nu ik dit schrijf lijkt het wel alsof het in Noordwijk de tegenstelling is van Tiel. Hier horen we juist de mensen die er positief tegenover staan. Maar Tiel leert ons ook dat het nog kan veranderen tegen de tijd dat wij met de gemeente zover zijn dat we een plan hebben en die gaan uitvoeren. Ik hoop van harte dat wij de Noordwijkers dan wel kunnen overtuigen van de mooie en goede ideeën die erbij horen.

Doe mee met de conversatie

2 reacties

  1. Jammer dat de natuur vaak zo vertrapt wordt, waar die tiny houses staan.
    Heb je ook nog recht op subsidie bij de bouw ervan?

  2. Wat een enorm leuke website! Ik hoop zelf ook ooit in een TH te wonen. De initiatieven vind ik overigens nog onduidelijk. Er kan nog heel wat gebeuren in Tiny House land.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *