Hij stond al enige tijd op onze ‘wishlist’: het organiseren van een bijeenkomst voor de lokale initiatiefgroepen die in ons land actief zijn om Tiny House woonprojecten te initiëren. Op zaterdag 14 juli was het dan eindelijk zover, ruim 70 ‘kartrekkers’ van initiatiefgroepen door het hele land kwamen bijeen in Culemborg om van elkaar te leren en elkaar te inspireren.  We delen graag het uitgebreide verslag van die middag met je, zodat iedereen kan profiteren van de gedeelde kennis.

Het kost behoorlijk wat energie, inzet, motivatie en doorzettingsvermogen om je droom van wonen in een Tiny House uit te laten komen. Met name als het gaat om het vinden van een locatie waar je mag wonen. De neuzen dezelfde kant op krijgen, mensen motiveren om actief mee te doen, medewerking van de gemeente krijgen, een geschikte locatie vinden, een duidelijk plan schrijven, het vraagt enorm veel gedrevenheid en enthousiasme. Een bijeenkomst georganiseerd om kennisdeling te bevorderen bij de lokale initiatiefgroepen die keihard aan het werk zijn om woonlocaties te realiseren in Nederland was dan ook zeer gewenst. Er wordt enorm veel kennis en ervaring opgedaan in die groepen en ze lopen vaak tegen dezelfde knelpunten aan. Samen staan we sterker, dus laten we van elkaar leren!

Zo’n 45 initiatiefgroepen hebben aangegeven interesse te hebben in deelname aan een bijeenkomst voor kennisoverdracht. We hebben hen gevraagd hun drie grootste knelpunten en drie grootste succesfactoren met ons te delen, waarop we het programma gebaseerd hebben. Deze knelpunten zijn verdeeld over vier thema’s waar in break-out sessies gezamenlijk oplossingen voor werden bedacht. Naast de break-out sessies was er een plenair deel met presentaties van inspirerende sprekers: Ad Vlems – de initiatiefnemer van Ecodorp Boekel, Jacqueline Tellinga van het Expertteam Eigenbouw en programma manager van de BouwEXPO Tiny Housing Almere Poort en tot slot Danny van Kessel van cc-studio architecten en ingenieurs. Tiny House Nederland projectleider Marjolein Jonker praatte het programma als dagvoorzitter aan elkaar.

De bijeenkomst was een groot succes en we hebben afgesproken deze voortaan twee keer per jaar te organiseren. Ben je een aanspreekpunt van een lokale initiatiefgroep en wil je graag voor de volgende bijeenkomst uitgenodigd worden? Stuur dan een e-mail met je naam, een korte omschrijving van je initiatiefgroep (naam van je groep, werkgebied, aantal deelnemers, in welke fase bevinden jullie je etc.) naar marjolein@tinyhousenederland.nl. Als je er nog een of meerdere afbeeldingen of een logo van je groep bij doet dan zetten we je ook graag op onze initiatiefgroepen pagina op de website.

Onze grote dan gaat uit naar alle vrijwilligers, gastsprekers en deelnemers die deze bijeenkomst tot een succes hebben gemaakt! Dank ook aan Ronald Lammers van het Klein Wonen magazine voor de prachtige foto’s. Je kunt het verslag en de PowerPoint presentaties van de gastsprekers hieronder vinden:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *